Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 urmeaza sa decida, marti, daca accepta o cerere a urmasilor celor decedati si a ranitilor in clubul Colectiv ca statul sa fie parte in proces, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru plata despagubirilor, avand in vedere modul in care au actionat autoritatile dupa izbucnirea incendiului in urma careia si-au pierdut viata 64 de tineri. Decizia va fi definitiva, scrie news.ro.

Judecatoria Sectorului 4 a luat in discutie, in 21 martie, cererea ca statul sa fie parte in procesul Colectiv, pronuntarea asupra solicitarii fiind amanata pentru 4 aprilie.

Mai multi avocati au solicitat atunci introducerea in cauza a statului roman, cu intentia de a fi tras la raspundere, avand in vedere ca Ministerul Sanatatii nu ar fi luat toate masurile pentru a salva victimele incendiului.

"Din punctul nostru de vedere, statul nu a respectat Constitutia, nu a respectat dreptul de a-si proteja cetatenii. Si Ministerul Sanatatii la fel. La Spitalul de Arsi nu functiona acea camera de arsi, acel bloc operator¬, au sustinut unii dintre avocati.

Altii au spus ca multe victime au decedat dupa ordinul ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu, care nu a lasat ranitii sa plece in alte spitale din strainatate.

"Am spus de la inceput ca statul nu si-a facut datoria fata de aceste victime", a aratat un alt aparator.

Un avocat a cerut instantei sa emita o adresa catre Parchet pentru a vedea daca exista dosare deschise pe numele oricarei persoane fizice sau juridice care a acordat ajutor dupa tragedia din Colectiv.

"Nu cunosc daca exista inregistrat un dosar penal in urma unei plangeri impotriva unui cadru medical", a aratat aparatorul.

Rudele celor decedati si ranitii din Colectiv au cerut ca in proces sa fie introdusa si firma care a organizat concertul din club, unul dintre avocati sustinand ca solicitarea este admisibila deoarece a fost un contract semnat in acest sens. Judecatorul a respins, insa, cererea.

"Judecata se desfasoara numai cu privire la persoanele din rechizitoriu. Respinge introducerea in cauza a societatii Digidream. Cu privire la introducerea in proces a statului roman ca parte responsabila civilmente, ne vom pronunta la urmatorul termen de pe 4 aprilie, pentru a da posiblitatea avocatilor de a depune concluzii scrise¬, a anuntat judecatorul dosarului.

La termenul din 21 martie trebuia sa se discute si cererea de conexare a acestui dosar cu alte doua procese in care sunt judecati fostul primar Cristian Popescu Piedone si pompierii Antonina Radu si George Matei.

Cererea nu a mai fost analizata de instanta avand in vedere ca dosarul lui Cristian Popescu Piedone se afla inca in procedura de camera preliminara si nu a inceput judecata pe fond.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut, in 7 februarie, la primul termen de judecata a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati patronii clubului, conexarea acestei cauze cu celelalte doua dosare legate de incendiu.

Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.

In dosarul "Colectiv¬ s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.

Dosarul "Colectiv¬ a ajuns la Judecatoria Sectorului 4 in 28 aprilie 2016, cand a intrat in procedura de camera preliminara.

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Nita si Mihai Cristian Nita, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite in seara concertului din 30 octombrie 2015 si pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent in club.

Acestia sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma agravata si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. In plus, Daniela Nita este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Procurorii continua cercetarile, intr-un dosar disjuns, fata de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta in cazul sau a inceput mai tarziu pentru ca acesta a fost ranit in urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care in 5 mai 2016 l-au trimis in judecata pe fostul edil, alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu.

Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 5 mai 2016, iar in 14 octombrie instanta a decis ca procesul poate sa inceapa si ca rechizitoriul a fost corect intocmit.

Un al treilea dosar deschis dupa incendiul din clubul Colectiv este cel in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

In 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis in judecata pe Antonina Radu si George Petrica Matei, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, pentru ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masuri.

In aceasta cauza s-au constituit parti civile 248 de persoane, care au formulat pretentii civile ce se ridica la 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate, printre acestia fiind fotografi, artisti, olimpici si studenti straini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit in timpul unui concert sustinut in clubul Colectiv de trupa rock bucuresteana Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul ¬Mantras of War¬. Solistul Andrei Galut este singurul membru al trupei care a supravietuit tragediei.