Printul Charles a vizitat, joi, Delta Vacaresti, unde a plantat un plop alb, spunand "Mult noroc, copacule!". In timpul vizitei, o fetita i-a oferit printului un buchetel de papadii. Printul de Wales a fost intampinat, in Parcul Vacaresti, de Adriana Mitsue Ivama Brummell, sotia ambasadorului britanic Paul Brummell, si de Dan Barbulescu, managerul executiv al Asociatiei Parcul National Vacaresti. El s-a intalnit de asemenea cu voluntari si studenti ai Asociatiei Parcul National Vacaresti, dar si cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broastele si serpii care pot fi intalniti in "delta dintre blocuri".

Printul Charles in Delta VacarestiFoto: Agerpres / Grigore Popescu

Dan Barbulescu i-a spus printului Charles ca pomul plantat este un copac care ajunge la inaltimi apreciabile si l-a invitat sa vina si in anul urmator, pentru a constata evolutia acestuia.

Printul de Wales a vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al cladirii Asmita Tower, pe care Dan Barbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii si iubitorii de natura pot discuta despre Parcul Vacaresti. Altetei Sale Regale i-au fost prezentati, de asemenea, fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejarii "Deltei dintre blocuri", dar si alti membri fondatori ai asociatiei, care din 2012 au initiat demersurile amenajarii parcului natural.

Dan Barbulescu l-a invitat pe Alteta Sa Reagla pe terasa Observatorului, pentru a privi de sus Delta Vacaresti, prezentandu-i istoria acestei zone, despre "proiectul megalomanic" al lui Nicolae Ceausescu, care dorea sa lanseze un proiect hidrologic in aceasta zona.

Printul s-a intalnit, in Delta Vacaresti, cu un grup de copii, carora un herpetolog le prezenta un sarpe de casa. Acesta i-a explicat Printului de Wales ca "incearca sa pregateasca noua generatii de herpetologi romani", exprimandu-si speranta ca acestia vor fi adevarati ambasadori ai naturii. Totodata, i-a spus ca sarpele pe care il studiau copii este inrudit cu cel intalnit in Mare Britanie.

Herpetologul le-a prezentat copiilor si o broasca, subliniind - in rasetele acestora - ca animalul respectiv nu transmite raie. El i-a explicat printului ca in Romania unii oameni au prejudecata ca broastele ar da anumite boli.

Printul Charles a inaugurat si observatorul pentru pasari, prima facilitate disponibila pentru vizitatorii parcului si s-a intalnit de asemenea cu cativa membrii ai Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei, voluntari implicati in activitatile asociatiei. De asemenea, a facut cunostinta si cu Gigu, un barbat care traieste de 20 de ani intr-o baraca din Delta Vacaresti, alaturi de familia sa, si care a fost angajat de catre Asociatie ca "ranger". El nu va putea ramane pe terenul respectiv dupa ce vor fi implementate masurile de amenajare a parcului natural, insa membrii asociatiei sunt preocupati de integrarea sa sociala.

Printul Charles se afla, pana vineri, intr-o vizita oficiala in Romania. El a fost primit miercuri la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, care l-a decorat cu Ordinul National 'Steaua Romaniei' in Grad de Mare Cruce, in semn de 'pretuire pentru activitatea in Romania si pentru promovarea imaginii acesteia in lume'. Joi, printul Charles s-a intalnit cu premierul Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.