Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est din Braila va avea la sfarsitul acestui an studiul de fezabilitate pentru prima pista de biciclete amenajata in Delta Dunarii, a declarat marti, in timpul unei conferinte de presa, directoarea agentiei, Luminita Mihailov, citata de Agerpres.

Delta DunariiFoto: Agerpres

Studiul de fezabilitate pentru pista de bicicleta este una din actiunile care vor fi realizate in acest an in cadrul proiectului "Transdanube.Pearls - Retea de mobilitate sustenabila de-a lungul Dunarii", lansat marti dupa-amiaza la Tulcea.

"In acest an, conform programului de actiuni din cadrul proiectului, vom realiza studiul de fezabilitate pentru o pista de biciclete in Delta Dunarii, vom actualiza Planul de mobilitate in Delta Dunarii si vom deschide Centrul de mobilitate sustenabila din municipiul Tulcea", a precizat Luminita Mihailov.

Reprezentantii ADR Sud-Est au inceput deja sa discute cu Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Judetean, singura institutie tulceana care este partener in cadrul proiectului, pentru identificarea sediului Centrului de mobilitate sustenabila si a unui model institutional pentru acesta.

"Incercam sa promovam in Delta Dunarii noi modele de accesibilitate, o alta varianta de a ajunge la destinatii turistice, folosind mijloace de transport sustenabile. Avem barci eco, biciclete, conceptul de caiac-canoe si este important ca lumea sa stie ce unitati de cazare ofera posibilitate ecologica de transport", a mentionat directoarea ADR Sud-Est.

Ea a mai spus ca viitorul Centru de mobilitate sustenabila va promova si trasee cicloturistice neomologate, in conditiile in care la ora actuala Romania nu are o hotarare de guvern privind reteaua nationala de trasee cicloturistice.

"In anul 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a intocmit un proiect de hotarare de guvern privind Reteaua nationala de trasee cicloturistice, iar in anul 2012 aceasta a ajuns in dezbatere publica. Acum, nu se mai stie nimic de ea", a mentionat in timpul conferintei de lansare a proiectului, Diana Bota, expert principal in cadrul Institutului National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD). Proiectul de hotarare de guvern al MDRT nu a fost agreat la vremea respectiva din cauza numarului mare de accidente inregistrate pe drumurile nationale, potrivit reprezentantei INCDD.

'Transdanube.Pearls - Retea de mobilitate sustenabila de-a lungul Dunarii' a inceput pe data de 1 ianuarie 2017, se va derula pe o perioada de 30 de luni, are un buget total de peste 2 milioane de euro, aplicantul principal fiind Agentia de Mediu din Austria.

Aplicantul principal al proiectului are peste 30 de institutii partenere din alte noua state. Institutiile din Romania partenere in proiect sunt ADR Sud-Est, CJ Tulcea, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Turismului si Autoritatea Nationala pentru Turism