Liderii sindicali ai politistilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, si cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, sustinand ca cei doi ministri au spus ca nu sunt bani si "au cerut ingaduinta, dar nu este loc pentru asa ceva", informeaza News.ro. Ei au mai anuntat ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

La discutiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual, Dumitru Coarna, si presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

La finalul discutiilor, liderii sindicali au spus ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, in conditiile in care cei doi ministri le-au transmis ca nu sunt banii si au cerut ingaduinta.

"Am avut o discutie la Guvern, desi puteam sa o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne si cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicarile care erau transmise de o saptamana. Ne-au spus ca au primit revendicarile ieri, iar pe motivul asta nu au avut cum sa pregateasca si sa gaseasca solutii. Orice discutie aveam, se raportau la bani si in loc sa fie de partea noastra, cum au sustinut in declaratii, practic incercau sa ne convinga pe noi ca politistii au ingaduinta si ca mai pot suporta in continuare. A spus sa nu ne uitam la alte categorii profesionale, ca asta a fost in planul lor de guvernare, iar politistii nu erau in programul de guvernare. Cum a putut sa permita sa ajunga in aceasta situatie? Cum e posibil ca la alte categorii sa acorde cresteri, iar noi sa asteptam legea unitara de salarizare? Daca este ceva pozitiv in urma intregii discutii, este ca se va analiza daca exista bani si posibilitatea sa aduca amendamente ca sporul de 75 la suta sa urce la 100 la suta si sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la suta. Dar nu e o garantie, nu e un angajament, au zis ca analizeaza si sa vada daca pot sa introduca amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau sa asteptam legea salarizarii. Nu m-au convins. Cum pot spune ei ca nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizarii cu cresteri de nu stiu cate ori? Nu stiu ce vor face ceilalti, incercau sa ne convinga ca politistii sunt ingaduitori si suporta multe, dar eu cred ca trebuie sa le demonstram ca nu ne oprim aici. Ganditi-va ca logistica este suportata din banii angajatilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingaduinta, dar nu cred ca maiieste momentul pentru asa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul sa isi doreasca. Trebuie sa reuseasca. Un ministru puternic spune "ori dati astea, ori imi dau demisia", asa ar fi facut un ministru puternic", a spus presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

El a mai spus ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

Imediat dupa anuntul privind rezultatele negocierilor, mitingul politistilor s-a incheiat.

Politistii au protestat, sambata, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerand majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal. La protest erau asteptati peste 7.000 de politisti, atat din Bucuresti, cat si din alte orase. Acestia au plecat apoi in mars spre Piata Victoriei si au continuat manifestatia in fata Guvernului, potrivit News.ro. In centrul Capitalei au fost restrictii de trafic incepand cu ora 8:00.

----------

Ora 17:00: Mitingul politistilor s-a incheiat. Liderii sindicali, nemultumiti de rezultatul negocierilor de la Guvern: "Au cerut ingaduinta, dar nu este loc pentru asa ceva"

Ora 13:00: Protestatarii au ajuns in fata Guvernului.

Ora 12:15: In jur de 4.000 de politisti la aceasta ora la protest. Ei au pornit in mars spre Piata Victoriei. (Realitatea TV)

Ora 11:03: 3.000 de politisti la aceasta ora in fata Ministerului de Interne.

Ora 10:05: Peste o mie de politisti protesteaza la aceasta ora in fata sediului Ministerului de Interne.

Dumitru Coarna, liderul Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC), a declarat, pentru News.ro, ca la protestul de sambata sunt asteptati peste 7.000 de politisti din Bucuresti si din tara, manifestatia urmand sa inceapa in jurul orei 10.00, pentru ca, la ora 12.00, protestatarii sa plece in mars spre Piata Victoriei, pe traseul Piata Revolutiei - Strada Dem I. Dobrescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Victoriei, unde protestul va continua pana la ora 16.00.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus, la randul sau, ca asteapta ca marirea salariilor pentru politisti sa se faca prin ordonanta de urgenta: "Revendicarile sindicatelor SNPPC si Pro Lex sunt legate in special de salarizarea precara a politistilor. Noi vrem sa dea ordonanta de urgenta care sa acorde o crestere salariala de 20 la suta, sporurile sa fie calculate la venitul de acum, nu la cel din 2009, fara plafonul de 30 la suta, pentru ca sporurile sunt calculate in functie de felul muncii, de conditiile de munca si nu justifica plafonarea acestora. Toate solicitarile sunt prin raportare la acte normative care s-au adoptat in regim de urgenta pentru alte categorii de bugetari. Practic, cred ca este suficient de sugestiv faptul ca 84.000 de angajati din MAI sunt salariati la nivelul minim pe economie. Solicitam sa nu se atinga de legea pensiilor militare, lege foarte buna, obtinuta cu greu", a spus Lincu.

Intrebat daca se pune problema unei greve, liderul sindical nu a exclus posibilitatea, mentionand ca un astfel de protest nu va fi sustinut de sindicate, deoarece ar incalca legea: "Desi realitatea a demonstrat ca acest lucru (greva, n.r.) conduce la schimbari imediate, politistii au aceasta interdictie, nu putem sa le solicitam sa incalce legea, dar nu excludem si posibilitatea ca oamenii sa decida in mod spontan, neorganizat, sa apeleze la aceasta forma. Nu va fi sustinuta de sindicate, dar poate fi luata in calcul ca o reactie a oamenilor", a spus Vasile Lincu.

Pentru mitingul de sambata, incepand cu ora 8.00, traficul rutier este restrictionat, progresiv, pe Soseaua Kiseleff, intre Strada Arhitect Ion Mincu si Piata Victoriei. Intre orele 9.00 si 12.00, traficul va fi restrictionat pe Strada Academiei, intre Strada Ion Campineanu si Strada Dem I. Dobrescu.

In Piata Victoriei, traficul se va desfasura pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu, iar traficul rutier de pe Strada Paris si de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara va directionat catre Bulevardul Aviatorilor.