Din rechizitoriul prin care au fost trimis in judecata secretarul de stat Adrian Sanda alaturi de alte 10 persoane rezulta ca cei implicati in traficul cu certificate de revolutionar foloseau hartie ingalbenita pe care inscriptionau fapte nereale, astfel incat sa para a fi documente scrise in perioada Revolutiei din 1989, informeaza News.ro.

"La inceputul lunii noiembrie 2015, George Avram, Ioan Blaga si un martor s-au deplasat in municipiul Bucuresti, unde s-au intalnit cu Ionel Iosef, care le-a explicat procedura prin care urmau sa modifice documentele aflate la dosarele de revolutionari, dosare care se aflau in acel moment in posesia lui Iosef, precizandu-le ca va pune la dispozitie si hartie ingalbenita, pentru a crea aparenta ca documentele ce urmau a fi falsificate sunt autentice si au fost scrise in perioada anilor urmatori dupa Revolutie", se arata in documentele de la dosar.

Cand au ajuns la locuinta martorului din dosar, Ionel Iosef le-a dat celor trei dosarele de revolutionar si "i-a determinat sa modifice memoriile aflate in dosare, in sensul atestarii, in mod nereal, a imprejurarii ca, la data de 21.12.1989, toti trei s-au aflat pe raza municipiului Bucuresti si ar fi participat la activitati revolutionare in zona Hotelului Intercontinental, desi in realitate, in perioada in cauza, toti s-au aflat pe raza judetului Bistrita", se mai arata in document.

Procurorii precizeaza in rechizitoriu ca, in 8 martie 2017, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a comunicat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 14.047.085 de lei, reprezentand sumele aferente platii indemnizatiilor pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004.

"Ministerul Muncii a mai precizat ca sumele sunt platite de Casa Nationala de Pensii Publice, fiind suportate de bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si ale Serviciului Roman de Informatii", se mai arata in document.

De asemenea, Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, a precizat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 14.047.085 lei, insa a precizat ca institutia nu a fost prejudiciata direct, prin actiunea inculpatilor.

Potrivit procurorilor, multe persoane interesate sa obtina calitatea de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) si din Comisia Parlamentara a Revolutionarilor (CPR) care aveau influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu.

Una din persoanele identificate de organele de urmarire penala, interesata sa faciliteze, contra unor sume de bani, obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant", este Gheorghe Neagu, despre care majoritatea revolutionarilor din judetul Brasov cunosteau faptul ca este consilier al unui fost deputat, spun anchetatorii.

"Reiese faptul ca inculpatul Neagu Gheorghe se deplasa cel putin saptamanal la Bucuresti, atat la sediul SSPR cat si la sediul CPR, unde se ᅡinteresaᅡ de stadiul cererilor formulate de diferiti revolutionari din judetul Brasov, care apelau la serviciile sale", se arata in rechizitoriu.

Procurorii mai sustin ca Neagu chiar avea relatii in randul SSPR si ca a reusit sa treaca pe liste falsi revolutionari, numele acestora fiind publicate in Monitorul Oficial.

"Inculpatul Neagu Gheorghe si-a folosit influenta pe care o avea asupra membrilor Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989, pentru a rezolva solicitarea inculpatului Vranceanu Nelu Zoltan (...) acesta a fost cuprins in a doua lista de persoane, ce a fost inaintata Presedintiei Romaniei, figurand in Decretul nr. 215 din 19 ianuarie 2016 privind conferirea titlului de ᅡLuptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinantᅡ, publicat in Monitorul Oficial nr. 51 din 25 ianuarie 2016", se mai arata in document.

In 16 martie, fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte 11 persoane au fost trimisi in judecata in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 14 milioane de lei, in urma indemnizatiilor acordate pentru 327 de falsi revolutionari, din sase localitati.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe Adrian Sanda, la data faptelor secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist (SSPR), Denisa Corina Tanase, fost secretar general al SSPR si Cristina Valentina Cechi, fost sef serviciu la Departamentul pentru Revolutionari din SSPR, pentru noua infractiuni de abuz in serviciu, dintre care cinci cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar vor fi judecati Gheorghe Neagu, pentru trafic de influenta, Ionel Iosef, presedinte al unei asociatii de revolutionari, pentru trafic de influenta si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Ciprian Albert Aranusi, pentru trafic de influenta si Cristian Adam, pentru complicitate la cumparare de influenta.

De asemenea, procurorii i-au trimis in judecata pe Stefan Paduraru si Nelu Zoltan Vranceanu, pentru cumparare de influenta, pe George Avram si Ioan Blaga, pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, precum si pe Ionita Angheluta, pentru cumparare de influenta.