Presedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marti, la Palatul Cotroceni, pe scriitoarea Nora Iuga cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Comandor si pe actorul Ion Caramitru cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, prilej cu care seful statului a afirmat ca Romania nu are o resursa mai valoroasa si mai apreciata decat cultura, relateaza News.ro.

Ion Caramitru si Nora Iuga, decorati de Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Sunteti international recunoscuta ca poeta, prozatoare, traducatoare. Desfasurati o cariera extraordinar de prolifica, apreciata de publicul cititor si de critica literara din Romania si de peste hotare. (...) Ne-ati daruit deopotriva creatiile dumneavoastra, dar si opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase in limba romana. (...) Am deosebita placere sa va inmanez aceasta inalta decoratie a Statului roman", s-a adresat presedintele Klaus Iohannis scriitoarei Nora Iuga, in cadrul ceremoniei de decorare.

Iohannis si-a exprimat bucuria ca, de Ziua Internationala a Poeziei, poate omagia "creatiile poetilor din intreaga lume, spiritul libertatii si solidaritatea in jurul marilor valori ale umanitatii prin cinstirea unui merituos om de cultura roman".

De asemenea, seful statului l-a decorat in cadrul ceremoniei si pe Ion Caramitru cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, ocazie cu care i-a urat "La multi ani", dat fiind faptul ca de curand actorul a implinit 75 de ani.

"Cu acest prilej, prin Ordinul National "Steaua Romaniei", pe care am placerea sa vi-l inmanez astazi, recunoastem rolul pe care l-ati avut dupa 1990 in modernizarea si structurarea mecanismelor institutionale ale culturii. Statul roman va rasplateste o cariera ce v-a adus in fata iubitorilor de teatru si poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admiratia si aprecierea publicului romanesc", a afirmat Iohannis.

Presedintele a tinut sa sublinieze faptul ca Romania nu are o resursa mai valoroasa si mai apreciata decat cultura. "Deseori oamenii care o slujesc sunt si purtatorii sperantelor noastre intr-o lume mai buna, luminata de valori, deschisa si toleranta, iar cariera dumneavoastra dovedeste acest lucru", le-a spus Iohannis celor doi oameni de cultura decorati.

Scriitoarea Nora Iuga, vadit emotionata, a tinut sa precizeze ca este una din cele mai importante zile din viata sa.

"Va marturisesc ca nu-mi vine chiar foarte usor sa va vorbesc astazi. Nu m-am asteptat niciodata sa ajung atat de sus pentru ca Excelenta sa, presedintele nostru, este un domn foarte inalt si vreau sa va spun ca pentru mine astazi e una dintre cele mai importante zile, mai ales pentru ca are numeroase semnificatii. Ma uit la ziua asta si am impresia ca s-au aliniat mai multe planete pentru ca 21 martie e prima zi de primavara dupa calendarul astronomic si eu iubesc primavara, pentru ca e ziua poeziei si eu sunt inainte de toate poeta si am ajuns la punctul maxim ca sa fiu distinsa printr-o medalie de merit de catre presedintele nostru", a spus Nora Iuga.

La randul sau, actorul Ion Caramitru i-a multumit presedintelui "pentru modul merituos, definitiv si clar" in care a apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care romanii ar trebui sa se ocupe cu predilectie.

"Ati spus acest lucru, eu il gandesc demult, il aplic pe unde m-am miscat (...) Va promit, fiindca ati rostit foarte clar si varsta pe care am implinit-o, ca de acum inainte incerc sa nu ma opresc niciodata", a spus Caramitru.