Presedintele a probat, cu consultarea mebrilor CSAT, pariciparea Romaniei la grupul de lupta NATO din Polonia cu o subunitate cu 120 de militari, a anuntat Klaus Iohannis marti, dupa sedinta Consiliului National de Aparare a Tarii.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Declaratia sefului statului:

"Am condus astazi sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in cadrul careia au fost luate decizii importante care privesc apararea tarii si securitatea nationala.

Inainte insa de a prezenta principalele decizii asumate astazi, va anunt ca vineri am aprobat, dupa consultarea membrilor CSAT, participarea Romaniei la Grupul de lupta pentru asigurarea prezentei inaintate consolidate a NATO din Polonia.

Astfel, incepand cu anul 2017, tara noastra va fi prezenta cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilitatile aferente, asa cum, de altfel, ne-am angajat la Summitul NATO de la Varsovia din 2016. Acest grup de lupta are rolul de a contribui la asigurarea securitatii, complementar fortelor nationale de aparare, in situatii de criza sau de conflict. Am informat Parlamentul Romaniei in aceasta chestiune.

Revenind la sedinta Consiliului de astazi, ma voi referi succint la agenda discutata, urmand ca mai multe informatii sa primiti incomunicatul de presape care l-am pregatit.

O prima tema s-a referit la Informarea referitoare la stadiul indeplinirii, in 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in 2026 si in perspectiva.

Totodata, am aprobat astazi o forma actualizata a acestui Program, ca urmare a alocarii a 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

Scopul Programului este acela de a asigura capabilitatile necesare Armatei pentru protejarea intereselor nationale si indeplinirea angajamentelor internationale.

Subliniez ca alocarea a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale are un impact dublu asupra securitatii nationale. Pe de-o parte, impune actualizarea si corelarea masurilor privind modernizarea si inzestrarea Armatei Romaniei, iar, pe de alta parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare, cu efecte benefice asupra capacitatii de lupta si cu efecte benefice in crearea unor locuri de munca.

Prin punerea in aplicare a Programului, actualizat si in acord cu autoritatile NATO, se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a operatorilor economici nationali la fabricarea unor tipuri de tehnica militara, si as exemplifica aici: transportoare blindate 8x8 si 4x4, autoturisme de transport blindate si neblindate de tip usor, avioane multirol, sisteme de comanda si control si corvetele.

Tot in cadrul sedintei, am analizat si aprobat obiectivele Romaniei la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfasura in aceasta primavara, probabil la sfarsitul lunii mai.

Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Aliantei, o evaluare de etapa a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varsovia si lansarea unor noi directii de actiune in pregatirea Summitului din 2018.

Asteptarile Romaniei sunt, in principal, legate de reconfirmarea importantei si soliditatii relatiei trans-atlantice, o relatie bazata pe unitate si solidaritate intre aliati. Totodata, ne asteptam ca, in cadrul Summitului, sa fie evidentiate si promovate contributiile Romaniei la NATO, precum si la asigurarea securitatii europene si euro-atlantice, cu pastrarea in atentia aliatilor a importantei strategice a Marii Negre.

In sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am analizat si activitatea Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, SIE, SPP si STS in anul 2016, precum si principalele obiective ale acestora pentru anul in curs 2017. Tinand cont de evenimentele interne si internationale, institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate.

De asemenea, am evaluat si activitatea desfasurata in cursul anului trecut de catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica si de catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica in anul 2016, precum si prioritatile de actiune pentru 2017.

La finalul sedintei, am analizat si Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului Romaniei."