Decretul de retragere a cetateniei Republicii Moldova a lui Traian Basescu a fost suspendat, pana la solutionarea cauzei, scrieZiarul de Garda.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 1 februarie, Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a inaintat o cerere prealabila lui Igor Dodon, presedintele R. Moldova. Basescu a solicitat revocarea Decretului din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetateniei ca fiind emis contrar legii.

La 6 martie, Dodon a trimis o scrisoare in care scria ca cererea prealabila a fost respinsa. Scrisoarea nu continea niciun fel de motivatie juridica in sprijinul respingerii cererii prealabile.

In acest context, la 16 martie, Basescu a inaintat Judecatoriei Chisinau o cerere de chemare in judecata impotriva Presedintelui Igor Dodon prin care a solicitat anularea Decretului, ca fiind ilegal.

Concomitent cu inaintarea actiunii reclamantul a solicitat si aplicarea masurii de asigurare prin suspendarea executarii decretului contestat pana la examinarea cauzei in fond.

Incheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestata in termen de 15 zile la Curtea de Apel Chisinau.