Actualele carti de identitate vor fi inlocuite cu carti electronice. Acestea vor putea fi emise, la cerere, inca de la nastere si vor inlocui si cardul de sanatate. Documentele vor putea fi folosite pentru autentificari online

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 19 martie 2017, 13:39 Actualitate | Esenţial


Vom avea carti de identitate electronice
Foto: Wikimedia Commons
Ministerul de Interne a pus in dezbatere un proiect de lege privind inlocuirea actualelor CI cu o carte de identitate electronice ce va permite autentificarea online si utilizarea semnaturii electronice, informeaza un comunicat MAI. Documentul va putea fi emis, la solicitarea parintilor, si pentreu minorii cu varste intre 0 si 14 ani.

Potrivit MAI, implementarea acestuia este prevazuta in programul de guvernare si este menit sa  faciliteze accesul cetatenilor la servicii electronice si sa contribuie la dezvoltarea conceptului de "administratie electronica".

Reglementarile propuse vizeaza asigurarea premiselor necesare punerii in circulatie a unui nou document de identificare - electronic - care sa asigure, cetatenilor, garantii suplimentare de securitate, iar institutiilor de drept public sau privat, certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document, afirma sursa citata.

Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului, si utilizarea semnaturii electronice extinse bazate pe certificat calificat.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.

Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate. 

Optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani; 
c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani. 

Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta. 

In format electronic se inscriu:

a) datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
b) prenumele parintilor titularului;
c) un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;
d) datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate. Astfel, "functionalitatea" de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip. Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate.

Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, o serie de state europene au introdus sau sunt pe cale sa introduca documente de identitate nationale cu o componenta electronica, in care sunt incluse certificate digitale care permit autentificarea persoanei in diferite sisteme informatice si exercitarea functiei semnaturii electronice, respectiv date biometrice - impresiuni papilare si imaginea faciala a titularului (colectate in scopul producerii unui act de identitate cu grad crescut de siguranta). 

Astfel, printre statele care au acte de identitate electronice se numara: Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Republica Ceha, Spania, Suedia.


Citeste mai multe despre   


21715 vizualizari

 • +39 (49 voturi)    
  vot electronic sau degeaba (Duminică, 19 martie 2017, 13:40)

  Francisc 1 [utilizator]

  o ideea care poate fi buna
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +37 (49 voturi)    
  Dimensiunea (Duminică, 19 martie 2017, 13:46)

  StefanSobea [anonim]

  Sa il faca cum vor, doar sa fie la aceasi dimensiune cu permisul.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +13 (31 voturi)    
  cand? (Duminică, 19 martie 2017, 13:47)

  stefan2008 [utilizator]

  Macar de-ar face-o maine!
   #showComment
 • +18 (48 voturi)    
  sa vedeti ce vor sari bisericopatii (Duminică, 19 martie 2017, 13:50)

  clint [utilizator]

  ca ne aruncam in bratele satanei... imi cumpar floricele.
   #showComment#showComment#showComment
 • +16 (38 voturi)    
  foarte bine (Duminică, 19 martie 2017, 13:54)

  Djokovic [utilizator]

  in plus ar trebui sa poti si vota online in baza unui astfel de carte electronica. si nu doar odata la 4 ani, ci de fiecare data cand o tema devine de interes national.
  De ex in problema cu ordonata 13 se putea organiza rapid un referendum natonal electronic, daca am avea astfel de mijloace la dispozitie
   #showComment#showComment#showComment
 • +11 (25 voturi)    
  O idee nastrusnica (Duminică, 19 martie 2017, 13:58)

  tybvaly [utilizator]

  Aprobare, pardon, binecuvantare de la Daniel aveti? Sau poate sa aiba motiv sa mai faca un referendum.
  Si presupun ca va fi implementat de firmele lui Ghita, poate chiar de Te@mnet.
   #showComment
 • +3 (9 voturi)    
  ce nu scrie in comunicat (Duminică, 19 martie 2017, 14:11)

  xyz2033 [utilizator]

  in cazul celor cu implanturi din metal (titanium de exemplu) , se aplica pe spatele C.I. un sticker cu detaliile. in comunicat nu exista nici un fel de referire pt transfer digital de acest fel.
 • +8 (26 voturi)    
  Sa include si permisul auto (Duminică, 19 martie 2017, 14:39)

  Je__ [utilizator]

  ca sincer nu isi au rostul atatea carticele prin buzunare.

  Si sa fie de dimensiunea actualului permis, sau a unui card bancar.
   #showComment
 • +9 (19 voturi)    
  Și vă funcționa ca si cardul de sănătate? (Duminică, 19 martie 2017, 14:52)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  În cazul ăsta mulțumesc, dar prefer să rămân la cel de acum.
   #showComment#showComment#showComment
 • +4 (8 voturi)    
  Ce sunt certificatele (Duminică, 19 martie 2017, 14:57)

  Alfabetix [utilizator]

  calificate? Nu am mai auzit.
  De acord cu dimensiunile mai mici, cardul de identitate actual este cu mult prea mare, abia intra intr-un portofel!
   #showComment#showComment#showComment
 • +2 (16 voturi)    
  Noi feluri in care statul o va da in bara (Duminică, 19 martie 2017, 15:29)

  Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator]

  Nu mai zic ca daca e online, va fi o vulnerabilitate imensa.

  Doamne ocroteste-i pe romani, apara-i de stat...
 • +14 (16 voturi)    
  Din ciclul"ce vom face noi"! (Duminică, 19 martie 2017, 15:29)

  asavreau [utilizator]

  Ăștia de la psd nu fac nimic,dar toată ziua ne aburesc că vor face sau vor să facă.Povești de adormit să nu le vedem hoția.Și Olguța vorbea de cum va crește salariul prin 2021 dar o spunea de parcă creștea mâine.Și apropo,toate creșterile de salarii le suportăm noi,ce a crescut la pensie nu a acoperit scumpirile.Când le faci din pix numai distrugi niște echilibre destul de fragile.MAI să ne vorbească de siguranța noastră dacă dau ăștia de la putere legea grațierii.Prevenția se aplică,adică te faci că nu vezi borfașii puterii?Dacă spunea oricine că are un AKM și va ieși să tragă era legat fedeleș.Deputatul Rădulescu de la psd este încurajat complice să ne amenințe.Își permite dacă-i de la psd!
   #showComment#showComment
 • -2 (16 voturi)    
  al meu cica ar fi de expirat prin 2070+ (Duminică, 19 martie 2017, 15:55)

  george456 [utilizator]

  pt ca sunt decrepit ..dar tot trebuie inlocuit, ca se schimba treaba..

  nu s-ar putea da un ban gramada celor inventivi cu pile unde trebe', .. sa ne mai lase un pace cu alergatura dupa potcoave de cai morti? ... ca pana si la pariuri cu caini este aceeasi treaba, acei caini sunt morti de mult, doar jmekeria cu ei e noua?
   #showComment#showComment
 • +3 (13 voturi)    
  Carduri (Duminică, 19 martie 2017, 15:57)

  Walking_dead [utilizator]

  Ho ho ho, inca-un subiect, mai bine zis un os pe care sa miriie credinciosii si sustinatorii familiei traditionale. Abia astept saptamina viitoare... :)
  Card = drac, fac babele cruce, preoti la televizor, etc.

  Adevarul e ca actualul CI este un rahat mare. In afara de design, care e de tot rahatul e cel mai inutil document. Nici macar data nasterii nu contine negru pe alb, ci ascuns in CNP. Daca dai in strainatate cuiva se uita ca curca-ntre lemne, uneori chiar am fost intrebat daca documentul l-am facut eu sau e emis pe bune de autoritatile romanesti.
   #showComment
 • -1 (5 voturi)    
  Miscare tactica (Duminică, 19 martie 2017, 16:03)

  marc.andre [utilizator]

  Propunerea are scopul de a atrage favorurile Comisiei Europene, dorind sa arate ca acest guvern are disponibilitatea de a face jocurile CE/UE (in ce priveste agenda digitala), doar cu scopul de a isi asigura un minim de bunavointa din partea Bruxxelles-ului. Ce mai conteaza restul "efectelor secundare" (coruptie, control total, fraude, si altele care acum sunt inimaginabile)?
 • +1 (1 vot)    
  blockchain (Duminică, 19 martie 2017, 16:42)

  VladBerliba1 [anonim]

  Se poate folosi blockchain sau in momentul de fata PGP cu retele Web of Trust.
   #showComment#showComment
 • +5 (5 voturi)    
  Urmatorul Ghita (Duminică, 19 martie 2017, 17:24)

  manusha [utilizator]

  isi freaca mainile. Alt contract gras cu statul. Plateste Gheorghe, plateste Ioane!
 • -6 (8 voturi)    
  Oare? (Duminică, 19 martie 2017, 17:28)

  muciflenduri [utilizator]

  Coalitia pentru familie ce parere are despre asta? Eu am auzit ca in interiorul cipului ar fi numarul fiarei.
 • +3 (7 voturi)    
  Securitate (Duminică, 19 martie 2017, 17:45)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pentru ca stiu cum manevrati voi sistemele electronice, am aceleasi intrebari ca de fiecare data:
  - cat de buan va fi critparea?
  - cum va fi blocat cardul daca va fi furat? nu ma refer la faptul ca am un numar unde sun si ei apasa un buton, ci la partea de SSO
  Voi spuneti si citez: "autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice"

  Deci, va fi ceva gen OAUTH sau OpenID la toti? Sau va fi un cititor specific care va fi distribuit la toti. Asta e foarte important. Daca nu e OAUTH sau Open ID, pot suna la politie si sa zic ca mi s- furat cardul si sa stau linistit, dar nefiind SSO "real" ci doar pseudo si neintegrat printr-un OAUTH/OID atunci cardul, desi blocat in sistemele politiei, tot va fi activ in sistemul bancar de exemplu sau de sanatate (unde de ex. pe numele altcuiva se pot lua medicamente ce vor fi vandute ilegal)

  - cat va costa? Cu ce va fi integrat? Evidenta populatiei? Integrarea va fi securizata? Prin ce? SSL antic si bulit sau TSL?

  - pe ce s-a bazat acest proiect? Cine a recomadnat? UE? E un sondaj in spate? Ce studii s-au facut? O statistica, fezabilitate etc.

  - Cu ce ajuta mai mult cetateanul fata de ce are acum? CI e folosita in cazuri exceptionale, ca si cardul de sanatate. Pentru tranzactii bacnare se folosesc OTP-uri. Cu ce ar fi mai bun cardul ? Vreti sa integrati si un card bancar pe un card de identitate? Sunt compatibile criptarile? Nu uitati cat de simplu se duplica un card bancar prin skimming; ce protectii vor fi pentru CI electronic ?

  Iarasi populisme aruncate aiurea ca scuze de cheltuiala a banilor publici in timp ce exista cetateni ce-si numara leii pusi deoparte cu greu din pensie sa isi ia o felie de paine.

  Bravo, frate!
   #showComment#showComment#showComment
 • +2 (2 voturi)    
  In plus, legat de proiect (Duminică, 19 martie 2017, 17:51)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  "Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale MAI, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului"
  Aici presupun ca va referiti de exemplu la RATB si poate ca permis auto. Am posibilitatea de opt-out? Poate eu nu vreau sa activez partea de integrare si vreau sa raman pe sistemul vechi. De ex. pe vremuri BCR avea card bancar utilizabil la RATB. Ce fac daca eu il vreau pe ala si nu asta nou?

  Apoi "si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului" suna a "si a sistemelor folsoite de oameni care ne dau spaga sa le permitem". bazat pe ce criterii? Daca vrea o revista sa ofere abonament prin CI? Poate nu vreau.

  In plus, cum este regulata analiza datelor cu caracter personal? Daca avem un card cu partea de CI (deci identificare), cu suport pt institutii bancare (deci ce transferam, cand si unde) si alte institutii terte (reviste, conturi online etc.) practic ai tot ce vrei sa stii despre cineva. Acestea sunt persistente? Criptate? Cine are acces la ele? Cum? Prin mandat de la judecator? In ce caz pot fi accesate?

  "Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice."
  Sa mori tu. E foarte simplu si cum e acum: username si pw. Pentru ce imi trebuie card sa intru pe mail? Suna suspicios. Asta pt ca vine de la un guvern care minte cand respira

  "Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate?"
  Asta-i buna, Ce pasaj din religii interzice produse electronice? Si sa nu aud de marcajul bestiei ca rad
   #showComment
 • +5 (5 voturi)    
  dupa ce au dat miliarde cred (Duminică, 19 martie 2017, 18:06)

  Ochiana [utilizator]

  pe implementarea sistemului cardului de sanatate acum vor sa-l inlocuiasca.
  Sa-l faca dar macar sa fie unul bun
 • +2 (2 voturi)    
  Dimensiune (Duminică, 19 martie 2017, 18:16)

  vlad.pe [utilizator]

  Ce bine ar fi daca va avea dimensiune mai mica.
  Un lucru util ar fi sa fie afisata data nasterii explicit ca in Pasaport, in Franta nu de putine ori m-au intrebat care este data de nastere deoarece ei nu eu CNP ca noi.
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  Daca as fi (Duminică, 19 martie 2017, 19:54)

  Casargoz [utilizator]

  Daca as fi avocatul MAi as spune:
  1. dimensiune ca fie comparabil cu citiroarele trebuie sa aiba sdimensiunea cardului de sanatate.
  2. Ce cititoare :)
  3. Calificat. e pe bani. cardul vine gol. Pui pe el ce vrei.
  4.Baza de date unica? :) De vis. Dar cam greu.
  5.Semnatura nu este autentificare :0
  5. Religie: daca nu vrei nu primesti, folosesti baza de date google, ca e mai de incredere decat statul roman.
  6. Firmele lui ghita. Legea nu prevede nimic despre implementare: ai un card cu chip si stai comod acasa cum de autentifici? bagi cardul in portul usb?
  7. Votul electronic :) Nu tine de MAI, era posibil si cu ceva vreme in urma cand la putere erau altii. E doar o chestiune de vointa politica. Asa cum dpunea un alt comentator, te poti in momentul actual te poti autentifica si altfel.
  etc...
 • +6 (6 voturi)    
  Orice minune (Luni, 20 martie 2017, 8:16)

  soundtrack [utilizator]

  dureaza trei zile!!
  'Total control 'cat mai repede! Se testeaza si disponibilitatea individului de a accepta controlul pe criterii percepute ca necesare, in realitate Big Brother se insinueaza cat mai viguros in viata zilnica. Religie sau nu, lucrurile merg in directia diverselor variante ale teoriei conspiratiei.
 • +1 (3 voturi)    
  comisionul, cat e comisionul? (Luni, 20 martie 2017, 8:39)

  aanonim [utilizator]

  Cu ocazia alegerilor prezidentiale in USA am aflat ca pe acolo lumea, nu prea detine carti de identitate sau ceva de genul asta, iar noi le schimbam aici dupa cum bate vantul.
 • +4 (6 voturi)    
  mostenire ceausista!!!!! (Luni, 20 martie 2017, 9:55)

  1A [utilizator]

  Adresa de domiciliu inscrisa este o mostenire comunista care pune in pericol posesorul ID-ului.E o porcarie care trebuie sa dispara de pe noul ID.
  Id-ul german,italian, francez,suedez,belgian etc nu au o asemenea vulnerabilitate.Au numele, locul si data nasterii.

  Organele abilitate avand cnp-ul pot afla instantaneu in bazele lor de date domiciliul unei persoane, dar daca cineva gaseste id-ul sau trebuie prezentat in diferite situatii, domiciliul trebuie sa ramana confidential.
  Sau numai la Dragnea e o problema daca se afla?
  Esti mult mai expus problemelor de tot felul avand inscrissa adresa pe document, ea trebuie sa fie citita eventual electronic. Chiar si administrativ e o tampenie, daca ma mut la fiecare 2 ani imi fac 5 id-uri in 10 ani?
  SCOATETI DOMICILIUL COMUNISTILOR!
   #showComment
 • +5 (7 voturi)    
  daca esti jefuit de cdard esti jefuit cam de multe (Luni, 20 martie 2017, 10:34)

  jackalphonse [utilizator]

  Viteza si progresul il impun, totusi.
  Se si vota cu el? Ar fi o ipotza interesanta.
 • +6 (6 voturi)    
  trebuia un proiect nou... (Luni, 20 martie 2017, 11:38)

  Confuzu [utilizator]

  ca vorba aia, partidul are nevoie de bani.
  Ce daca s-au cheltuit milioane pe cardul de sanatate, mai platim inca o data ca sa aiba si ei parte de comisioanele aferente
 • -4 (4 voturi)    
  foarte bine (Luni, 20 martie 2017, 13:50)

  Boa [utilizator]

  In sfarsit, este o propunere foarte buna care transforma cartea de identitate intr-un obiect util.
  Va aduce inclusiv economii prin eliminarea cartei electronice de sanatate.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Informatie CETATENIE (Marţi, 21 martie 2017, 9:40)

  ATX01 [utilizator]

  Din pacate, vad ca pe noua carte de identitate nu este trecata informatia privind cetatenia.

  NORVEGIA cere cetatenia pe documentul de identitate prezentat la intrarea in tara. Eu a trebuit sa-mi scot un pasaport la urgenta intrucat am CI model vechi fara cetatenie. Poate responsabilii vor tine seama de aceata observatie.
 • +1 (1 vot)    
  bani (Marţi, 21 martie 2017, 14:59)

  andrei1232000 [utilizator]

  Problema este ca cineva are nevoie sa sifoneze niste bani de la buget. Abia a inceput sa functioneze cardul de sanatate. Ca sunt probleme, asta e parerea medicilor care nu mai pot da medicamente unor persoane fictive sau mortilor. Medicii si spitalele trebuie sa aibe dotari, sa fie conectati la net, CNP sa furnizeze medicilor date despre persoana si istoric medical, fiscului sa furnizeze date despre proprietati si venituri, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  incotro (Vineri, 24 martie 2017, 8:11)

  pvasile [utilizator]

  Avand in vedere proiectul de lege privind cartile de identitate electronice, ar fi util de clarificat urmatoarele aspecte pentru ca cetatenii sa poata alege sau refuza in cunostinta de cauza:
  - Cat de sigure sunt cartile de identitate electronice si sistemul informatic aferent acestora, stiut fiind faptul ca orice sistem informatic nu prezinta o garantie absoluta a securitatii datelor (site-uri ale unor institutii celebre – NASA, Pentagon sau Google au fost sparte de hackeri). Un alt proiect (cardul de sanatate/dosarul electronic de sanatate) a dovedit si dovedeste in continuare ca autoritatile nu pot gestiona eficient asemenea sisteme informatice. Iar in cazul cartilor de identitate miza securitatii datelor va fi cu mult sporita.
  - Exista doar optiunea refuzului pe motive religioase si de constiinta. De ce nu se introduce clar rubrica « refuz pe motiv de neincredere in sistemul informatic, in privinta securitatii datelor, in autoritati sau refuz pe motiv de nerespectare a vietii intime si private ». Aceasta ar corespunde pe deplin cu optiunea unora (poate destul de multi) dintre cetateni.
  - De ce s-au mai cheltuit milioane de euro pe cardul de sanatate daca acum se doreste inlocuirea acestuia ? Sau cardul a fost doar un pas pentru a face mai usoara acceptarea actelor de identitate electronice, din dorinta de a nu starni o reactie puternica ? Iar introducerea cardului s-a facut prin intimidare, manipulare prin forta si frica – pacientii au fost « instruiti » ca daca nu au card nu vor mai beneficia de servicii medicale.
  - Din proiectul de lege postat spre dezbatere publica, rezulta ca impactul financiar este egal cu 0 – adica, conform acestuia, implementarea se va face gratis. Totusi, vor trebuie achizitionate servere, softuri etc. pentru implementarea cartii de identitate electronice. De ce autoritatile nu prezinta sumele de bani necesare implementarii proiectului si sursa fondurilor ? Ce credibilitate pot avea aceste autoritati in acest caz data fiind situatia ? (u


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version