Un barbat a fost impuscat de politia franceza dupa ce a smuls arma unui militar de pe aeroportul parizian Orly. Un politist a fost impuscat si ranit intr-un al incident ce a avut loc la nord de Paris la un filtru rutier. Incidentele vin cu cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale din Franta, tara lovita dur in ultimii doi ani de atacurile militantilor islamisti. Franta este sub o stare de urgenta prelungita de mai multe ori, ultima oara pana in iulie anul acesta.

Alerta pe aeroportul francez OrlyFoto: Captura YouTube

Evenimentele de sambata, LIVETEXT:

18.50 Sinteza AFP: Ce stim despre atacul de la aeroportul parizian Orly

17.25 Numele presupusului atacator de la Orly este Ziyed Ben Belgacem, confirma un oficial francez

16.50 Terminalele Sud si Vest ale aeroportului au fost redeschise (AFP)

14.44Barbatul a incercat sa smulga arma unei femei-soldat “intr-un atac extrem de violent” asupra ei inainte sa fie impuscat mortal, a declarat un purtator de cuvant al armatei franceze.

Benoit Brulon, purtator de cuvant al patrulelor antiteoriste Operation Sentinelle a adaugat ca ea se simte bine acum. Femeia, parte a unui detasament al fortelor aeriene, a cazut la pamant in timp ce se lupta cu atacatorul. “In acel moment camarazii ei au deschis focul pentru a o proteja pe ea si pe oamenii din jur”, a spus Brulon.

13.35 Tatal si fratele atacatorului au fost luati in custodia politiei, au declarat surse judiciare pentru Reuters.

13.02Ministrul de interne Bruno Le Roux spune ca atacatorul era cunoscut de politie si de serviciile secrete.

Directorul operatorului aeroportului Orly a declarat ca terminalul de Sud, in care a avut loc incidentul va ramane inchis pana spre miezul noptii, iar cel de Vest va fi redeschis curand.

12.40Ministrul francez de interne spune ca barbatul impuscat mortal pe Orly ranise, tot sambata dimineata, un politist cu pistolul, cand a fost oprit la un control in alta parte a Parisului

12.22 Barbatul impuscat era implicat in trafic de droguri si se afla sub control judiciar, scrie Le Figaro, care mai afirma ca acesta fusese in atentia serviciilor speciale sub suspiciunea radicalizarii in inchisoare, dar supravegherea sa a fost oprita.

12.04 Amanunte despre incidentul de la filtrul rutier din Stains (Seine-Saint-Denis): In jurul orei 7.00 dimineata, un barbat a tras cu pistolul asupra politistilor, ranind pe unul dintre ei usor la cap, iar apoi a furat o masina si a fugit, scrie Le Figaro.

O sursa din politie a spus AFP ca incidentul este legat de atacul de la Orly, dar Le Figaro spune ca, potrivit informatiilor ziarului, politia nu a stabilit pana acum “o legatura absolut sigura”.

11.53Atacatorul era un musulman radicalizat, cunoscut serviciilor de informatii, a declarat Reuters o sursa din politie

11.41“Barbatul a reusit sa smulga arma unui soldat. A fost neutralizat rapid de fortele de securitate”, a precizat Pierre-Henry Brandet, purtator de cuvant al ministerului de interne. Acesta a precizat ca pirotehnistii au verificat daca atacatorul avea centura exploziva, dar nu au gasit asa ceva.

11.32Traficul aerian pe Orly a fost intrerupt complet. Potrivit ministerului francez de interne, circa 3.000 de persoane au fost evacuate din terminalul de sud, iar cei din terminalul de vest sunt tinuti inauntru.

11.21 Prefectura Val-de-Marne sfatuieste pasagerii sa nu mearga la aeroport. Cele doua terminale de pe Orly sunt inchise, iar unele zboruri sunt deviate spre aeroportul de Gaulle, potrivit Directoratului General de Aviatie Civila, citat de Le Monde.

11.09 Pirotehnistii verifica daca barbatul ucis avea centura de explozibili

10.59Ministerul francez de interne transmite ca un politist a fost impuscat si ranit intr-un incident separat ce a avut loc la nord de Paris la un filtru rutier.

--------

“Un barbat a furat arma unui soldat si s-a refugiat intr-un magazin de pe aeroport inainte sa fie impuscat de fortele de securitate”, a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe. Nu exista raniti, a adaugat acesta.

Aeroportul a fost evacuat: