Un numar de 31 de refugiati somalezi au fost ucisi langa coastele Yemenului joi seara dupa ce un elicopter Apache a atacat nava cu care calatoreau, a declarat un membru al garzii de zoasta din zona Hodeidah, controlata de fortele houthi.

Elicopter de atac ApacheFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Acesta a declarat Reuters ca refugiatii, posesori de documente oficiale ale agentiei pentru refugiati a ONU (UNHCR), erau pe pe drum catre Sudan cand au fost atacati de elicopterul Apache, in apropierea stamtorii Bab al-Mandeb.

Purtatoarea de cuvant a UNHCR in Yemen, Shabia Mantoo, a confirmat ca un numar de refugiati au fost ucisi, fara a confirma cifra.

Mantoo a spus ca refugiatii si solicitantii de azil plecau din Yemen spre nord din cauza inrautatirii situatiei lor.

Un marinar de pe nava a spus ca 80 de refugiati au fost salvati.

Purtatorul de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie a afirmat intr-o conferinta de presa din Geneva ca numarul mortilor ar putea fi mai mare de 31.

Nu este clar cine a desfasurat atacul.De mentionat ca Arabia Saudita dispune de 94 de elicoptere Apache.

Zona Hodeidah de la Marea Rosie este cotrolata de luptatorii houthi, aliati ai Iranului, care au cucerit in 2014 capitala yemenita Sanaa si au fortat guvernul presedintelui Hadi sa plece in exil.

O coalitie condusa de Arabia Saudita a fost formata in 2015 pentru a lupta cu fortele houthi si cu cele loiale fostului presedinte yemenit Saleh.

Bab al-Mandeb este o stramtoare strategica prin care trec zilnic aproape 4 milioane de barili de petrol spre Europa, Asia si SUA.