Sectia de Psihiatrie Gura Vaii - depozitul de fiinte umane

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 16 martie 2017, 22:30 Actualitate | Esenţial


Gura Vaii
Foto: Centrul de Resurse Juridice
Conditiile de viata sunt primitive si degradante. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum invechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate si prevazute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate si murdare, dezvaluie membrii Centrului de Resurse Juridice care au vizitat inopinat in 8 si 14 martie a.c. Sectia de psihiatrie din Gura Vaii, judetul Mehedinti si au stabilit ca cele 50 de persoane cu dizabilitati intelectuale si cu probleme de sanatate mintala inchise in aceasta sectie sunt lipsite de cele mai elementare conditii de viata si de tratament.

"Pacienții nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de 1 săptămână)".

"Fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: 3 posturi w.c. turceşti, degradate, ruginite, 3 locuri de spălare. Nu există nici o separare între locurile de spălare, acestea sunt demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 cm înălţime. Ţevile, gresia, robineţii sunt degradate, ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională".

Gura Vaii
Foto: Centrul de Resurse Juridice

„Potrivit asistentei medicale, cel puțin cei 25 de pacienți cu retard mental sever au nevoie de un reprezentant legal. Deși nu au discernământul necesar să se îngrijească de propriile interese, niciunul nu are numit tutore. Aproape toate fișele de consimțământ informat cu privire la internare sunt semnate, inclusiv de către acești pacienți (au fost puși să semneze, să facă o “mâzgălitură pe foaie”), chiar dacă ei nu au înțeles ce au semnat efectiv, pentru spital a fost suficient să existe o semnătură pe aceste documente ca să considere că este în regulă și că pacienții și-au dat acordul cu privire la internare. Toate deciziile privind pacienții sunt luate de către personalul medical, fără a exista posibilitatea de contestare sau verificare a lor”.

„Pacienţii nu desfăşoară nici o activitate. Am vizitat două încăperi denumite cluburi. Una dintre încăperi, întunecoasă, cu aproximativ 15 scaune (cele mai multe aşezate unul peste altul, nefolosite), avea instalat pe unul dintre pereţi, la înălţime (pentru a nu permite accesul pacienţilor), într-o cutie de lemn, un televizor. Acesta era pornit la data vizitei şi aproximativ 3 pacienţi urmăreau programul. Acest televizor reprezintă singura posibilitate de petrecere a timpului pe care o au pacienţii secţiei psihiatrie cronici Gura Văii la dispoziţie. Al doilea club este o sală goală în care sunt dispuse, de-a lungul pereţilor, o bancă de lemn (o bancă de exterior) şi un ansamblu unitar de câteva scaune (specifice metroului sau staţiilor de aşteptare). Nu există nici o altă dotare”.

Secţia este situată la marginea localităţii Gura Văii (judeţul Mehedinţi, la aproximativ 15 km de centrul municipiului Drobeta-Turnu Severin şi la aproximativ 3 km distanţă – pe un traseu relativ degradat –  de drumul naţional ce traversează localitatea Gura Văii), la limita unei zone deluroase şi împădurite. Locaţia este izolată, dezolantă şi insalubră. Secţia este organizată într-un bloc părăsit care a fost utilizat ca bloc de locuințe pentru militarii genişti în urmă cu multe decenii. Accesul final spre secţia de psihiatrie se realizează prin traversarea unui pod metalic precar, îngust, lung de aproximativ 20 m, pod ce traversează o vale insalubră.

Bolnavii dorm direct pe burete
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Deși practica internațională recomandă implicarea persoanelor cu dizabilități în activități de terapie ocupațională, care să le susțină dezvoltarea și să le poată reduce inegalităţile în integrarea în comunitate, personalul din secţie a afirmat că nu dispune de resurse necesare pentru acest tip de activităţi şi că în secţiile de psihiatrie nu sunt furnizate aceste servicii.  Practic, pacienţii îşi petrec tot timpul între pereţii centrului, fără activităţi care să îi stimuleze, trăind în condiții de sărăcie extremă.

CRJ atrage atenţia autorităţilor responsabile că dreptul la sănătate, viaţă privată, condiţii decente de viaţă, libertate sunt încălcate. CRJ îşi manifestă îngrijorarea că pacienţii internaţi la secţia de psihiatrie cronici Gura Văii sunt supuşi unor condiţii şi tratamente degradante şi inumane. Date fiind condiţiile observate pe  o perioadă de timp semnificativă, atragem atenţia asupra riscului sever de deprofesionalizare, abrutizare şi dezumanizare şi a personalului care lucrează în atare condiţii.

Locaţia izolată, accesul relativ dificil, lipsa de semnal de telefonie mobilă, interdicţia de a părăsi secţia reprezintă factori ce decuplează sever pacienţii de societate şi comunitate, aceştia neavând posibilitatea efectivă de a trăi conectaţi la realitatea socială, neputând accesa (însoţiţi sau neînsoţiţi, în scop recreativ sau educativ) comunitatea.

Centrul de Resurse Juridice solicită conducerii spitalului judeţean de urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, Preşedintelui Consiliului Judeţean şi în mod special conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, să adopte de urgenţă măsurile care vor asigura accesul la servicii în comunitate al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în secţia din Gura Văii.

Cititi raportul integral aici


4054 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Sa vina Firea (Joi, 16 martie 2017, 22:50)

  Je__ [utilizator]

  Sa le puna beculete.

  Ce conditii vor? Auzi la ei, dar ce sunt in penitenciarii, is corupti au ceva condamnari?

  Nu!?....da-i incolo....sa le puna beculete in nas de Pasti si gata.
 • +7 (7 voturi)    
  Nimic nou sub soare (Joi, 16 martie 2017, 23:01)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Este rezultatul a 27 de ani de munca grea din partea celor ce conduc tara. Si nu-s sarcastic. Este munca grea. Si zic asta pentru ca eu sa fiu la putere 27 de ani preum Kim Rasfatatul, sa am atata putere si atatia bani si atatia oameni si nu as fi reusit sa ingrop tara asta in asemenea hal nici daca incercam.

  Merita premiu pentru ce perseveranta au aceste specimene.
 • +7 (9 voturi)    
  My name is ... (Joi, 16 martie 2017, 23:10)

  trilulilu [utilizator]

  dr. Mengele!

  Va rog vizitati si Sectia de Psihiatrie din Oradea si din toata tara.

  Descrierea din articol se potriveste leit mai la toate sectiile de psihiatrie din tara.

  Asadar nu-i mai stresati pe cei din Gura Vaii, ci faceti si voi un "all inclusive" please.

  P.S. Parca o voce m-a indemnat sa scriu comentariul :-)
 • +2 (2 voturi)    
  Manipulare!!! (Vineri, 17 martie 2017, 8:09)

  termopan [utilizator]

  Angajatii i-au fortat pe pacienti sa semneze fisele alea ca sa nu-i desfiinteze.

  Unde mai gasesti tu un loc de munca unde nu faci nimic si iei salar?

  Toate astea se intampla cand mai toti coruptii care ne conduc tipa ca manifestatiile recente au fost rezultatul unei manipulari cu multinationale si soros si cu reptilieni din spatiu cosmic.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version