Orasul aradean Nadlac a gazduit, joi, o intalnire a membrilor Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei cu membrii comisiei similare a Parlamentului Republicii Slovacia, subiectul aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen fiind tema principala a discutiei, informeaza Agerpres. Presedintele Comisiei de Aparare a Parlamentului Slovaciei a declarat, in cadrul intalnirii, ca Slovacia sprijina aderarea Romaniei la Schengen, aratandu-se mirat de faptul ca nu este primita in conditiile in care reprezinta granita de est a uniunii si ca Germania, spre exemplu, are circa 1 milion de persoane care nu sunt inregistrate.

Monumentul Acordului de la SchengenFoto: Hotnews

"Am discutat cu comisia partenera de la Bucuresti despre multe probleme de interes comun si cred ca cetatenii Romaniei sunt interesati mai ales de pozitia Republicii Slovacia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Am exprimat atat pozitia Parlamentului, cat si a Guvernului Slovaciei, care sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Chiar am accentuat asupra faptului ca ma mir ca in Germania sunt aproximativ un milion de persoane care nici macar nu sunt inregistrate, iar Romania, care indeplineste toate criteriile de aderare Schengen, nu este primita in spatiul Schengen, fara sa se tina seama de faptul ca Romania este granita de est a Uniunii Europene. Doresc sa spun din nou ca am venit intre prieteni, doresc sa sprijinim prietenii si doresc Romaniei sa se bucure cat mai curand de aderarea la spatiul Schengen", a declarat, intr-o conferinta de presa, Anton Hrnko, presedintele Comisiei de Aparare a Parlamentului Slovaciei.

La randul sau, deputatul Dorel Caprar, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor, a vorbit despre legaturile dintre cele doua tari.

'Asemenea intalniri sunt de bun augur, oferindu-ne posibilitatea de a ne cunoaste, de a discuta despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, etc... Doresc sa mentionez ca Romania a fost primul stat care a recunoscut Republica Slovacia, iar Slovacia a fost primul stat care a ratificat tratatul de aderare al Romaniei la UE si cel de al treilea stat UE care a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani, la 1 ianuarie 2007. In prezent, comunitatea romaneasca din Slovacia numara peste 6.700 de persoane care au domiciliul sau resedinta in aceasta tara, ocupand locul al patrulea, dupa cehi, ucraineni si unguri. Pe de alta parte, potrivit estimarilor ambasadei Romaniei la Bratislava, pe teritoriul Slovaciei traiesc circa 2.500 de cetateni slovaci care au si cetatenie romana, cei mai multi din zona Arad- Nadlac. Apreciez ca astazi suntem intr-un mediu prietenos, relatiile Romaniei cu Slovacia sunt recunoscute de ani de zile, bazandu-se cam pe aceleasi structuri istorice. Faptul ca astazi suntem la Nadlac confirma acest lucru, comunitatea slovaca de aici este una foarte mare, fiind o comunitate cu care am avut si avem o relatie extraordinara", a spus Dorel Caprar.

La intalnirea de la Nadlac au mai fost prezenti Peter Suca, vicepresedintele Comisiei pentru aparare si siguranta nationala din Parlamentul Slovaciei; Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei in Romania; Miroslav Jabloncik, consul onorific al Slovaciei; Adrian Mladinoiu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului; Mihai Dan Chirica, secretar de stat in cadrul MAI; senatorul Mihai Fifor; deputatul Florin Tripa; deputatul Adrian Todor, Cosmin Pribac, prefectul judetului Arad; Ioan Radu Margineanu, primarul orasului Nadlac, Adrian Miroslav Merka, presedintele UDSCR.

In ultima parte a vizitei, celor doua delegatii au efectuat o vizita de lucru, de circa doua ore, in Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac.

In Nadlac locuieste cea mai mare comunitate de slovaci din Romania, comunitate ce reprezinta aproape jumatate din totalul de circa 7.400 de locuitori ai orasului.