Sirianul Omar Hayssam i-a spus procurorului Ciprian Nastasiu, intr-o convorbire telefonica interceptata, ca ramane in Liban si ca, in cazul in care procurorul doreste, se pot intalni acolo, anunta ziarul Gandul. Mai mult, el i-a spus procurorului ca isi poate face concediul acolo: "Masini, gagici, cantarete, dansatoare. Ce vreti, stam si ne distram!"Omar Hayssam marturiseste, in aceleasi convorbiri interceptate, ca a parasit tara cu ajutorul unui pasaport cu identitate falsa: "Am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat".

Potrivit interceptarilor telefonice aflate la dosarul in care este judecat armatorul sirian Mustafa Tartoussi - cel care l-ar fi ajutat pe Hayssam sa fuga din Romania, procurorul Ciprian Nastasiu a incercat, in mai multe randuri, sa afle locul unde se afla Omar Hayssam.

Cei doi interlocutori au pus la cale o intalnire, in jurul datei de 6 septembrie 2006, la rugamintea lui Omar Hayysam, care promitea ca ii va spune tot adevarul despre plecarea sa. Dupa ce s-au tocmit asupra locului de intalnire, Hayssam i-a spus, la final, procurorului ca ramane in Liban, pe loc, pentru a-l astepta.

In aceleasi convorbiri interceptate, Omar Hayssam ii spune procurorului Nastasiu, pe care il numeste "Nic", ca trebuie sa se interneze la Universitatea Americana din Beirut, pentru a fi supus unei operatii, in urma agravarii bolii de care sustinea ca sufera si in Romania.

Potrivit ziarului Gandul, care citeaza Mediafax, Omar Hayssam mai precizeaza, in aceste convorbiri, ca a plecat din tara cu un pasaport romanesc valabil, dar cu un alt nume si cu un alt look: "Am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat".

Omar Hayssam este acuzat terorism pentru rapirea, in Irak, a trei jurnalisti romani. El a fost condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare.

Politicieni din PSD, PRM si PC au cerut miercuri reactivarea Comisiei de ancheta privind cazul Hayssam, pentru a se stabili imprejurarile plecarii din tara a sirianului.