Un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) era programata sa pronunte, miercuri, un verdict definitiv in dosarul in care Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de munca Periprava, este judecat pentru infractiuni contra umanitatii, dupa ce, in fond, el a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, scrie news.ro.

UPDATE 13.27 Curtea suprema a amanta pentru 29 martie decizia definitiva in privinta tortionarului Ion Ficior.

La ultimul termen al procesului, pe 1 martie, unul dintre martori le-a povestit judecatorilor despre perioada in care a fost incarcerat la Colonia de munca de la Periprava, unde a ajuns cu un bac pentru produse petroliere, dupa doua zile de mers fara aer, anchilozat din cauza ca nu se putea misca.

"Cand am fost scosi pe gura bacului, am fost intampinati de ofiteri si subofiteri, care ne-au primit poate cum ati vazut in lagarele naziste, cu amenintari, lovituri, inghesuiti cu paturile armelor in timp ce ni se spunea sa intram in ordine. Ne-au lovit fara pic de mila, sa ne puna in tema cu ce ne astepta la Periprava, unde s-a confirmat starea de teroare. Am fost purtat pe jos pe ploaie marunta, pana la acel lagar de exterminare. Am fost bagati in baraci, printre niste paturi care nu aveau lenjerie. Dupa o ora s-au deschis cele doua usi ale baracii si a aparut un grup de ofiteri si subofiteri, condusi de colonelul Condurache Dumitru. Ne-au ordonat sa iesim in fata si sa ii raportam datele personale, anii de condamnare si motivul", a spus martorul, care a precizat ca a stat la Periprava pana in 8 septembrie 1959, cand a fost eliberat prin decret de gratiere pentru uneltire contra ordinii sociale.

Martorul le-a mai spus judecatorilor ca detinutii erau chinuiti, batuti, infometati, pusi la munca silnica, fara sa primeasca asistenta medicala cand erau bolnavi.

"Eram impinsi de la spate sa taiem stuf, uneori in apa pana la brau, in tovarasia sobolanilor de balta, a lipitorilor, in bataia soarelui necrutator. Ajunseseram numai rani cu puroi de la nisipul acela al Peripravei. Apa pe care o beam era numai din Dunare sau din niste gropi. Apa imputita, calda, amara, impreuna cu acea mancare proasta, ne-a provocat o epidemie. Nu ni s-a acordat ingrijire medicala", a precizat martorul.

El a mai povestit ca detinutii nu primeau apa si munceau in soare, iar gatul si umerii lor erau decojiti si arsi pana la carne.

Intrebat de judecator daca s-a intalnit cu Ioan Ficior cat a stat la Periprava, martorul a spus ca il vedea pe comandatul coloniei de munca in curte, precizand ca acesta nu a intervenit niciodata cand detinutii erau batuti si injurati.

"Nu am turnat niciodata pe nimeni. In dosarul de la CNSAS, am gasit declaratii ale vecinilor. Am vrut sa mi se elibereze certificat ca nu am fost informator, am fost refuzat", a mai spus martorul.

El a aratat ca acum poate sa spuna ca, omeneste, il iarta pe Ioan Ficior.

"I-am intalnit si pe Condurache, si pe Ficior, erau sefii de coada la alimentara la Piata Amzei", a adaugat martorul.

Intrebat de procurorul prezent la sedinta de judecata daca la Periprava au murit oameni, martorul a spus: "Au murit, nu pot preciza numarul lor. In acea camera neagra, unde in permanenta era nisip ud pe jos, un fel de camera de pedepsire, acolo se aduceau in permanenta mortii".