DNA afirma ca a respectat legea si jurisprudenta Inaltei Curti in anchetarea OUG 13

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 13:12 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres/AP
DNA afirma ca a respectat legile si jurisprudenta Inaltei Curti in anchetarea sesizarii privind Ordonanta de Urgenta 13, dupa ce vinerea trecuta Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit ca exista un conflict juridic intre DNA si Guvern in acest dosar.

Atunci, Curtea a argumentat ca Ministerul Public  nu  are competenta de a desfasura  activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

DNA precizeaza, luni, ca acest dosar "a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala".

Iar "cercetarile au fost efectuate de procurori in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care statueaza ca procurorul are obligatia de a desfasura o ancheta efectiva pentru aflarea adevarului, inclusiv in situatiile in care sesizarea priveste adoptarea unor acte publicate in Monitorul Oficial", afirma DNA, intr-un comunicat.

In acest sens, DNA citeaza "considerentele sentintei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", care a aratat ca:
 • "In cazul in care sustinerile petentului au o baza factuala decurgand din fapte notorii, orice deficienta a anchetei care ii reduce capacitatea de a stabili imprejurarile cauzei sau persoanele responsabile risca sa duca la concluzia ca ea nu corespunde cerintelor unui proces echitabil.
 • In acest context, cerinta de promptitudine si diligenta rezonabila este implicita.
 • Mai mult, in circumstante cum sunt cele in speta, in care plangerea vizeaza aspecte care decurg dintr-un act publicat in Monitorul Oficial, este de asteptat o rigoare mai mare din partea autoritatilor in ancheta desfasurata."
"Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva", precizeaza DNA.

DNA considera ca "aparitia unor decizii ale Curtii Constitutionale care interpreteaza dispozitiile constitutionale intr-o modalitate diferita de cea adoptata de alte institutii reprezinta un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor".

"Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor", potrivit sursei citate.

In acest sens, DNA remarca faptul ca "in perioada anterioara Curtea Constitutionala a constatat existenta unor conflicte de natura constitutionala, determinate de incalcarea unor principii constitutionale, intre:
 • Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ￯ Directia Nationala Anticoruptie si Parlament - Camera Deputatilor si Senat (Decizia nr. 270/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 15 aprilie 2008);
 • Presedintele Romaniei si puterea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (Decizia nr. 1222/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008);
 • Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1431/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 758 din 12 noiembrie 2010);
 • Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1525/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 818 din 7 decembrie 2010)".

DNA mai precizeaza ca, potrivit Constitutiei, "procurorii reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor".

"Avand in vedere statutul si atributiile conferite de Lege si Constitutie, actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii", se arata in incheierea comunicatului.


Citeste mai multe despre   


6699 vizualizari

 • +13 (25 voturi)    
  PSD scos in afara legii! (Luni, 13 martie 2017, 13:16)

  dexpropriat [utilizator]

  Cu infractorii nu stam la discutie!
 • -2 (16 voturi)    
  Putina diversitate nu strica (Luni, 13 martie 2017, 13:16)

  cato [utilizator]

  Este un articol interesant scris de Andrei Luca Popescu in Gandul pe aceasta tema. Poate il publicati ca sa fie si alte opinii.
 • -18 (30 voturi)    
  dna (Luni, 13 martie 2017, 13:21)

  bobyff [utilizator]

  a respectat pe nabii. Am fost la proteste pentru dna (nu pentru kovesi). Cand vad cum minte kovesi incepe sa mi se faca scarba. Kovesi a plagiat 40 de pagini, face dosare dupa culorile politice, plimba oamenii cu catuse prin fata televiziunilor, pune presiune pe jucatori, ancheteaza legile care se dau in parlament. Si asa sa facut justitia lui kovesi. DNA-ul nu este kovesi. Femeia asta a facut mai mult rau decat bine.
  • +9 (17 voturi)    
   Pun pariu ca la proteste (Luni, 13 martie 2017, 13:53)

   coloneze [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   ai stat langa Floricica Dansatoarea
  • +8 (12 voturi)    
   las-o bre ca macane (Luni, 13 martie 2017, 14:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   La ce proteste ai fost tu? La alea de la cotroceni? Tu crezi ca te adresezi aici privitorilor antena3 si rtv?!? Mergi si cinta la alta masa, ca aici nu primesti decit minusuri.
 • +10 (20 voturi)    
  #rezist (Luni, 13 martie 2017, 13:21)

  Cosmin-cel-Mare [utilizator]

  DNA, suntem cu voi! Nu cedati!
 • -22 (36 voturi)    
  vorba (Luni, 13 martie 2017, 13:26)

  bobyff [utilizator]

  exista o vorba din batrani: incapatanarea si prostia combinata este cel mai grav. Exact aici se plaseaza kovesi cu minciunile ei si persistenta ei.
  • +7 (13 voturi)    
   oare Clasamentul Minciunilor cine il domina ? (Luni, 13 martie 2017, 13:35)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   P$D ! si la mica masura penele,pemepe..si in general emanatiile FSN + Gaterszag Kerestoy SRL
  • +3 (5 voturi)    
   reality check (Luni, 13 martie 2017, 16:49)

   Quintus [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   "potrivit Constitutiei, procurorii reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor. Avand in vedere statutul si atributiile conferite de Lege si Constitutie, actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii"

   În realitate, procurorii reprezintă doar interesele perverse ale Binomului, nu apară decât ordinea stabilită de acesta, se pi$ă pe drepturile și libertățile cetățenilor, influiențează hotărârile instanțelor de judecată, iar CSM este format din indivizi de aceeași teapă. Românii nu mai cred în minciunile DNA!
 • +9 (19 voturi)    
  Corect! (Luni, 13 martie 2017, 13:27)

  CezarN [utilizator]

  Altfel, nimeni nu poate aprecia ce va spune CCR daca ar fi sesizata cu privire la o procedura sau un articol de lege. Mai ales cand CCR vrea sa faca politica pe fata.

  In acest caz, un ministru de justitie ar trebui sa-si dea IMEDIAT demisia daca o lege propusa de guvern ar fi declarata neconstituionala, caci ministerul justitiei avizeaza toate initiativele legislative ale guvernului.
  • +6 (12 voturi)    
   Pai tocmai aici e buba. (Luni, 13 martie 2017, 13:54)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Pe de o parte, CCR a refuzat sa analizeze OUG13, pe motiv ca a fost deja abrogata la momentul sesizarii, iar pe de alta parte CCR interzice DNA sa cerceteze eventualele infractiuni penale comise de anumiti membri ai guvernului in legatura cu ordonanta respectiva.
   Mai simplu spus, CCR s-a spalat pe maini si totodata a imunizat complet guvernul fata de orice actiune a justitiei.
   Sa vedem ce-or zice si aia de la Venetia. Ca pana acum, toti infractorii erau cu Venetia in gura. Acum ar fi cazul ca si DNA sa se adreseze comisiei de la Venetia sa-i ceara parerea despre o decizie a CCR care interzice practic anchetarea infractiunilor penale comise de un guvern sau de unul dintre ministri.
 • -5 (11 voturi)    
  rezolvare justitiala (Luni, 13 martie 2017, 13:28)

  VasileChirila1 [anonim]

  Miroase a "COADA DE PESTE" ca ... rasul lumii .
 • +15 (25 voturi)    
  DNA are toata sustinerea !!! (Luni, 13 martie 2017, 13:31)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  Nu mor caii cand vor toate hienele si sobolanii scarbosi !!!

  #DNA_rezista!
 • +9 (17 voturi)    
  CCR nici macar nu a analizat datele problemei (Luni, 13 martie 2017, 13:45)

  Cataleya [utilizator]

  pt ca Dorneanu a respins categoric argumentele DNA.
  Drept urmare, CCR a decis (pe buna dreptate) ca DNA nu poate trage la raspundere deciziile luate de executiv.
  Numai ca DNA nu a pus sub urmarire actiunile guvernului ci a actionat concret asupra anumitor fapte penale comise de anumiti membri ai guvernului, referitor la OUG13.
  CCR a dat cu mucii in fasole de data asta.
 • +9 (17 voturi)    
  Le-a tras-o elegant, Codruta folosindu-se chiar de (Luni, 13 martie 2017, 13:45)

  Susufler0 [utilizator]

  de asa-zisele lor puncte tari !

  Deci au mai fost conflicte constitutionale interinstitutionale intre diferite puteri ale statului, rezolvate de CCR, fara tam-tamul de acum, fara ingerintele inexplicabile ale Curtii in activitatea Parchetelor ori a instantelor de judecata !

  PS. Dom' , Tudorel, Livache, Tampiceanu, pesedaci si voi postaci (si in special tu, 555) sper ca v-ati lamurit ca nu urmeaza nici dinspre DNA nicio demisie, da ?
 • -3 (13 voturi)    
  Ce jurisprudenta inventezi?! (Luni, 13 martie 2017, 13:46)

  Magdalena ValentinaFeru [anonim]

  Fragmentul din hotararea ce priveste procesul "Erata" se refera la faptul ca nu mai era necesar ca petentul sa prezinte alte probe deoarece aceste probe de posibil fals intelectual erau chiar prezente in actul publicat in Monitorul Oficial -si anume faptul ca judecatorii care au participat la procesul de judecare , au fost exclusi fara nicio motivatie legala de colegii lor in catul de decizie concretizat in Erata la hotararea CCR privin referendum-ul.
  Nicidecum ca trebuie procurorii sa ancheteze consecintele unei legi !!!!
  Vai de tine.
  Cat despre celelate conflicte constitutionale constatate prin hotarari CCR - niciunul nu a avut drept consecinta rasturnarea ordinii constitutionale prin anchetarea Guvernului Romaniei pentru acuzatia abracadabranta si fara temei juridic ca o lege poate favoriza faptuitorul !
  Nu dai dumneata jos guverne in tara asta - asta pricepi? Ai timp sa meditezi dupa ce nu mai ai serviciu.
  • +1 (5 voturi)    
   Ati citit d-na Magdalena ce scrie d-na Gratiela (Luni, 13 martie 2017, 16:17)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Magdalena ValentinaFeru

   Popescu ?

   Iata inca o perspectiva apropo de "rasturnarea ordinii constitutionale" !

   In rest, este induiosatoare credinta dvs ca LCK va intra in somaj. Intr-atat de induiosatoare incat...

   PS. ... ma pufneste rasul, zau !
 • +10 (14 voturi)    
  demisia (Luni, 13 martie 2017, 14:04)

  GratielaPopescu [anonim]

  Il intreaba cineva pe Tariceanu de ce nu si-a dat demisia in 2015. Decizia 261/2015 - "Având în vedere cele expuse mai sus, Curtea constată că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2015 echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului justiţiei. CURTEA CONSTITUŢIONALĂ, În numele legii DECIDE:

  1. Curtea constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului.

  2. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României."
 • +2 (2 voturi)    
  DNA si Codruta (Luni, 13 martie 2017, 19:57)

  revo [utilizator]

  mai exista doar pentru ca sunt sustinuti din afara. In momentul in care protectorii lor vor fi ocupati cu altceva sau vor intoarce o secunda capul, Codruta si DNA vor fi stersi de pe fata pamantului. Noi nu putem face absolut nimic, nu contam, iar statul a fost cuprins de mafie in profunzime, nu mai exista nicio structura functionala care sa apere Romania si pe romani. Presedentia este doar de decor, SRI este capul rautatilor, Armata este doar o profitoare ordinara. De restul nu mai are rost sa pomenim.
  • 0 (2 voturi)    
   Eu sunt din afara (Luni, 13 martie 2017, 21:49)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui revo

   DNA dar din interiorul Romaniei si sustin DNA si LCK.
   Sunt roman si nu am nevoie de protectia FSB-istilor ca tine.

   Moarte hotilor! Moarte coruptilor! Moarte tradatorilor! Chinuri groaznice ciumei! Sic!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri