Schimbari majore in invatamant: Ministrul Educatiei vrea revizuirea manualelor de clasele 1-4, manuale abia aprobate, si renuntarea la evaluarile nationale de la clasele a doua si a patra

de RH     HotNews.ro
Vineri, 10 martie 2017, 13:24 Actualitate | Esenţial


Pavel Nastase, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, a declarat vineri la Europa FM ca va incepe de maine revizuirea totala si sistematica a manualelor, inclusiv a celor de la clasele 1-4, care abia au fost schimbate in ultimii patru ani. Mai mult: Nastase a anuntat ca vrea sa elimine evaluarile nationale pentru copiii de clasele a doua si a patra, pe motiv ca sunt "stresante" pentru copii.

Nastase a spus ca această revizuire ar dura maxim un an de zile și ar duce la simplificarea tuturor manualelor școlare.

"Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor", a declarat Pavel Nastase pentru Europa FM.

Reamintim ca manualele de clasele 1-4 au fost schimbate radical deja in ultimii patru ani.

In ceea ce priveste eliminarea evaluarii nationale, Nastase a spus ca ”Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”.

Citeste si:14695 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Se schimba (Vineri, 10 martie 2017, 13:33)

  mitg [utilizator]

  Din 89' incoace.

  "Reamintim ca manualele de clasele 1-4 au fost schimbate radical deja in ultimii patru ani"

  Tampim si copii, si cadrele didactice. Ridicol, absolut ridicol.
  • +11 (15 voturi)    
   Birocratia ingroapa educatia (Vineri, 10 martie 2017, 14:08)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   In ultimii 27 de ani toate guvernele au reformat invatamantul, chipurile sa-l faca mai bun. E modul cel mai usor prin care politicienii se pot preface ca muncesc in folosul tarii. In plus, nici nu produc foarte mare deranj economic sau social. Interesele financiare legate de educatie sunt relativ mici, comparativ cu cele din alte domenii, iar cei supusi reformei nu prea pot sa protesteze - copiii sunt minori si nu-i asculta nimeni, iar profesorii se tem de sefii lor mai rau decat cei din institutiile militarizate. In plus, mare parte din dascalime inclina spre stanga si se lasa usor pacalita cu o majorare de salariu.
   Fiecare reforma aduce doar noi si noi formulare, hartii si dosare pe care profesorii trebuie sa le completeze. Calitatea invatamantului creste doar pe hartie, cu cat sistemul este mai ingropat in hartii, cu atat este mai performant. Asa era si economia ceausista - excelenta pe hartie, cu conditia sa nu te uiti ce se intampla prin tara.
   • +8 (8 voturi)    
    Tot sistemul de invatamant a fost facut (Vineri, 10 martie 2017, 14:32)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    nu pentru binele copiilor, ci al profesorilor si nu al celor de rand ci a directorilor si a tuturor celor de la varf, cu conexiuni in politica.

    Elevul si profesorul de rand, marii perdanti.

    Cand s-au dorit reforme adevarate ( Mircea Miclea ) sindicatele s-au opus. Cand s-a dorit liberalizarea progeamelor, sindicatele s-au opus.

    Cine sunt sindicatele ? Figurile alea abjecte pe care le puteti vedea la A3.

    Va recomand sa cititi interviul cu Mircea Miclea si veti intelege de ce, din reforma in reforma, avem un invatamant tot mai prost.
   • +2 (8 voturi)    
    Idei corecte, depinde de implementare - Partea 1 (Vineri, 10 martie 2017, 16:06)

    CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Incep cu o precizare: nu am votat niciodata PSD-ul.

    Nicio reforma de pana acum nu a pus pe prim plan problema programei scolare dezastruoase, deci nici a manualelor scolare care transpun in practica programa scolara. Rezultatele se vad: suntem pe ultimele locuri in UE la testele PISA (cu maxim 3 puncte inaintea ultimei clasate), la toate cele 3 domenii testate: matematica (ultima este Cipru, penultima Bulgaria), stiinte (ultima este Cipru) si intelegerea textului citit (ultima este Bulgaria).

    https://tinyurl.com/jtp6fe3

    Interviu cu Ministrul Educatiei, Pavel Nastase (selectii):

    "Daca am facut manuale pentru invatamantul primar, apoi producem pentru gimnaziu si apoi pentru liceu, deja intram intr-un orizont de timp prea mare, iar ceea ce am facut acum opt ani nu mai este valabil. Eu as merge pe o abodare simultana. Plecam de la programele-cadru, programele scolare si manuale, dar intr-o abordare simultana pentru intreg sistemul. Astfel incat sa putem trage niste concluzii prin comparatii cu ceea ce se intampla in alte tari considerate performante astazi, cum sunt Finlanda, Japonia. Avem multiple surse de inspiratie si avem resurse cu care sa punem in functie un asemenea proiect. Astfel incat, in maxim un an de zile, sa vorbim de aceste programe scolare noi, de la clasa intai la a XII-a, dar si manuale coroborate cu programa. Noi am facut niste manuale noi, I-IV, dar avem noi un feedback din partea profesorilor, a elevilor? O sa vedem ca sunt pareri pro si contra, dar trebuie ca specialistii in educatie sa se ocupe de acest subiect. Vrem aceasta schimbare simultana pe toata scoala pentru ca plecam de la un mare adevar, de la realitate, acesti copii se plictisesc la scoala. De ce se plictisesc la scoala? Pentru ca avem prea multa materie in programa si manuale supraincarcate si atunci trebuie sa lucram la simplificarea lor. Trebuie sa punem accent, in primul rand, pe gandirea copiilor, mai ales in invatamantul primar si mai putin pe capacitatea lor de a memora."
   • -1 (5 voturi)    
    Idei corecte, depinde de implementare - Partea 2 (Vineri, 10 martie 2017, 16:06)

    CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    "Plecam de la un set de competente stabilit la nivel european, pe care le-am adoptat in Romania si nu de la oameni, nu de la autori de manuale sau nu de la profesori sau specialisti care fac programa scolara. Trebuie revizuit programul-cadru, sa vedem daca setul de discipline care sunt prinse acum in programele scolare sunt necesare pentru nivelul respectiv. Cand intram pe continut intram pe programele scolare. Cei din grupul de lucru trebuie sa inteleaga ca  trebuie sa respectam competentele si nu ceea ce stie fiecare in parte sa predea mai bine si sa puna in aceste programe scolare."

    Reporter: "Este echitabil ca scolile private sa primeasca bani de la stat, pentru ca banii urmeaza elevul, dar sa mentina taxele la acelasi nivel?" - Pavel Nastase: "Este echitabil. Educatia de calitate costa. Intr-o scoala privata se aplica ceea ce ne dorim, invatamantul centrat pe elev. Sunt mai multe cadre didactice, lucreaza cu putini copii, nu o clasa de 25."

    "Cadrele didactice trebuie sa urmeze formarea continua. Degeaba fac manuale noi, daca nu pregatim si profesorii."

    "Problema cea mai complicata este invatamantul preuniversitar. O scoala functioneaza bine daca ai‚ in primul rand, resursa umana pregatita. Am discutat cu ministrul finlandez. A spus: "Sunt cateva conditii: 1 - nu trebuie sa se amestece politicul in scoala, 2 - manuale bune si profesori buni". In Finlanda, profesorii sunt foarte bine platiti. Absolventii nostri care raman in invatamant nu sunt cel mai bine pregatiti, gasesc un loc foarte bine platit in business. De aceea trebuie sa alocam resursele diferentiat."

    https://tinyurl.com/zarcylm

    Ceea ce spune Ministrul Educatiei este de bun simt, iar schimbarile sunt necesare (trebuiau facute de mult timp). Daca va exista si buna-credinta (eventual control independent) in aplicarea acestor idei, atunci invatamantul romanesc (adica Elevul) si Romania vor avea doar de castigat in urma implementarii lor.
    • 0 (2 voturi)    
     Cetatean drogat ... (Vineri, 10 martie 2017, 19:34)

     si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

     Elucubratii mai lungi fara nici un sens si demonice si haotice am vazut doar la fii rea...

     cand a incercat sa imi explice mie IN DETALIU cat de bune vor "FII" cele nooshpe copanii sereleurili esaaurili si fantomili mintii lu' dracu viu , am facut "scurta la degetul mic.

     TU L-ai auzit pe asta vorbind?!?!

     "Draaaagi tovaaarrrashi si preteni...."

     Vrei sa te lasi de droguri?

     Sparge in PRM--ul olgutei-duluttei timbilizoru' !!!
     • -1 (3 voturi)    
      Ai si argumente, sau doar spume la gura? (Vineri, 10 martie 2017, 23:01)

      CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

      Comentariul tau reprezinta cea mai buna "pledoarie" in favoarea propunerilor Ministrului Educatiei:

      "Trebuie sa punem accent, in primul rand, pe gandirea copiilor si mai putin pe capacitatea lor de a memora."

      Ai memorat si tu niste lozinci infantile de genul:

      - "Vrei sa te lasi de droguri?"
      - "Sparge in PRM--ul olgutei-duluttei timbilizoru' !!!"

      si ai impresia ca acestea pot sa fie folosite ca argumente. Esti penibil si nici macar nu realizezi acest lucru!
  • +1 (3 voturi)    
   Au cheltuit prea putini bani cu manialele . . . (Vineri, 10 martie 2017, 17:22)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   .
  • -1 (1 vot)    
   De ce sa renunti la evaluari ????? (Vineri, 10 martie 2017, 19:52)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Stii macar cum stai. De ce sa nu vrei sa stii daca ai in banci elevi bine pregatiti sau idioti. Cu-i foloseste ???? Numai Ceausescu se lauda cu ce nu era: productii record, invatamant de exceptie la orase si sate..... Probabil ministru asta vrea sa se laude peste vreo 3 ani cu a crescut nivelul invatamantului de cand el, o mare nulitate stiintifica in domeniul economiei, demonstrata de ISI knowledge, dar platit de bugetul Romaniaie cu cca 50-60.000E/an, a fost mare jupan. O evaluare corecta i-ar demonta in 2 secunde minciunile pe care si le pregateste pentru viitor. Minciuni care se vor adauga la ceea ce tot zice P$D ca da, salarii dublate, triplate, tichete de masa, de concediu, taxe zero, trai nineaca, votati mai departe mafia rosie........ numai sa-i lasati si pe ei sa fure. Nastase o sa-si dubleze si el salariu, o sa ia 100.000 E/luna.
 • +15 (21 voturi)    
  ca sa pricepem... (Vineri, 10 martie 2017, 13:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  deci manualele, abia aprobate, se vor inlocui ? Pe șleau spus nu a câștgat cine trebuia, adica un client al Ciumei Rosii. O nouă licitatie, cu câștigător în plic (mită mare, caiet de sarcini dedicat), alți bani, altă distracție, manuale care vor ajunge târziu sau vor fi făcute în mare grabă - rasolite - și, evident, mai proaste. Acțiunea LA GUNOI CU EDUCAȚIA începută genial de Ekaterina Andronescovskaia și clica ei de incompetenți, este continuată perfect de acest IMPOSTOR din GUVERNUL HOTIEI NATIONALE (PSD+ALDE, cu un UDMR observator slugarnic alături de ei).
  • +3 (3 voturi)    
   Manuale (Vineri, 10 martie 2017, 14:30)

   Ruxandra Ionascu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Abia a foat aprobata programa. Manualele urmeaza.

   Vrea sa revizuiasca 1-4.
 • +12 (14 voturi)    
  Propun... (Vineri, 10 martie 2017, 13:37)

  Geo6101 [utilizator]

  ... ca schimbare majora, introducerea unei programe complexe in invatamantul primar, inca de la clasa Zero, de minim 40 de ore pe saptamana, cu teme inca pe atata acasa.
  In acest fel cand vor creste vor fi stresati, bolnavi, impotenti si poate nu se vor mai naste unii care sa ajunga ministrii ca astia de-i avem acum!
 • +16 (22 voturi)    
  Korect! Nu-i normal !!! (Vineri, 10 martie 2017, 13:39)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  Toata lumea stie ca :

  - pe prima pagina trebuie safie portetul lui dracnea
  - pe a doua pagina trebuie sa fie inca de la clasa 0 imnul "Trei culori cunosc pe lume! "
  - pe a treia trebuie sa fie citatul maxim celebru al Tovarasului dracnea :

  "Invatati, invatati si iar invatati
  Cum sa nu fiti prinsi atunci cand furati ! "

  Noooo?.....
 • +11 (15 voturi)    
  ... (Vineri, 10 martie 2017, 13:41)

  tirolez [utilizator]

  Si pe urma se mira in clasa 8-a: de unde atatia cu note sub 5, domnule? Ce supriza, nu ne asteptam.
  Manualele noi de 1-4 sunt bune. Sunt exercitii in care li se cere parerea, exercitii unde se verifica daca au inteles ce au citit. Sper ca nu se intorc la hai sa memoram poezia. Chiar si asa mai exista invatatoare din generatiile vechi care cum dau de o poezie in manual ii pun sa o invete.
  • +7 (11 voturi)    
   De acord (Vineri, 10 martie 2017, 14:06)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Si mie mi s-au parut ok mai ales ca am si copii in clasa primara. Omul n-are ce face pe acolo la minister si a gasit ceva de facut. Mai bine s-ar interesa de cum sa rezolve problema supra-aglomerarii claselor. De ce avem clase cu 32 de copii, de ce avem 3 schimburi in Bucuresti ? Este absolut incompetent.
   • +4 (6 voturi)    
    .... (Vineri, 10 martie 2017, 14:31)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    De ce sunt epidemii de paduchi si scarlatina? Astea sunt sub pres. Ce mai urmeaza, raia, pardon, scabia?
 • +18 (20 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 10 martie 2017, 13:48)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Ati reusit in 27 de ani sa faceti praf un sistem de invatamant care desi preda dupa metode si manuale invechite (nu contest acest aspect) a produs oameni care o data emigrati in SUA, Canada, UE etc si-au gasit de munca si au fost performanti.

  Acuma dupa 27 de reforme ati ajuns la performanta de a avea 50% promovabilitate la BAC.

  Fiecare ministru care a venit a inceput prin a se spune ''nu e bine, schimbam tot''. Alta programa, alte manuale = alti bani = alte spagi.

  Bravo! Dupa 27 de ani de ambitii personale si furtisaguri ati reusit sa transformati copii Romaniei in niste semianalfabeti.
  • +5 (7 voturi)    
   invechite? (Vineri, 10 martie 2017, 14:18)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   Cred ca sunt mai logice ca cele actuale. A trebuit sa arat ceva la mate cuiva in clasa a 5a si manualul nou este o gluma. Mi-am cautat manualul de pe timpul lui ceasca.

   "Noul" este ok, dar prefer vechi si bun, fata de nou si prost.
  • +2 (2 voturi)    
   Sorry jupane, (Vineri, 10 martie 2017, 16:08)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   asta cu "ati ajuns la performanta de a avea 50% promovabilitate la BAC" a aparut odata cu sistemele CCTV in sali.

   Ne place sa ne laudam cu cinci olimpici internationali la matematica si doi la fizica si ignoram realitatea ca o floare nu face primavara. Sistemul educational romanesc este bolnav inca dinaintea lui Ceausescu.

   Despre asta "Fiecare ministru care a venit a inceput prin a se spune ''nu e bine, schimbam tot''. Alta programa, alte manuale = alti bani = alte spagi." vorbesti adevarat. Dar asta "Dupa 27 de ani de ambitii personale si furtisaguri ati reusit sa transformati copii Romaniei in niste semianalfabeti." este buba mult mai veche in Romania. Probabil esti mai tinar si nu ai apucat vremurile. Intreaba-i pe cei mai batrani (dar nu pe brainwashed)!

   Noroc!
   • 0 (2 voturi)    
    +50 de ani (Vineri, 10 martie 2017, 17:28)

    CapitanulPanait [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Tocmai ca am prins acele vremuri si la BAC era treaba serioasa. Si culmea pe atunci se mai si invata.
    Exista respect pentru cadrul didactic, pentru scoala.
    La facultate intrai doar daca stiai carte, si era chiar injust ca oameni cu nota peste 9 de ex.sa pice la medicina.
    Exista o stabilitate a programei si a manualelor. Daca iti amintesti se treceau manualele de la o generatie la alta. Si manualele erau gratuite.
 • +8 (14 voturi)    
  gindire tipica pentru poporul psd (Vineri, 10 martie 2017, 13:50)

  bogdan1477 [utilizator]

  Auzi la el, evaluarile sunt stresante pentru copii, asha ca hai sa nu-i mai evaluam. Ce tot atitea examene? Hai sa le eliminam de tot. Si impreuna cu ele sa eliminam si notele, ca si acolo e stres. Sa vina ficare la scoala cind vrea, sa invete doar ce are chef si cind are chef, si la finalul scolii sa fie toti angajati la stat.
  • +1 (1 vot)    
   Stresul cu examenele face parte din viata (Vineri, 10 martie 2017, 20:04)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Unii rezista, altii nu. Asta-i viata, nu rezisti la teste, cureti WC-urile, este si aia o munca, se poate castiga o paine, fiecare isi gaseste locul in societate. In felul acesta, cu grija fata de stressul la care ar putea sa fie supusi prostalaii, te trezesti ca pui un functionar superior pe unul care nu a fost niciodata verificat la stress si constati ca nu-i in stare sa munceasca o saptamana, zi si noapte, ca sa faca bugetul unui minister in termen, spre exemplu, sau sa trimita in timp util, la Comisia Europeana, niste date de care depinde finantarea Romania la un moment dat. Sa presupunem ca incepe un razboi. Ce te faci cu toti aia care nu rezista la stress ??? Capitulezi a doua zi????? Statul ar trebui sa-si faca niste socoteli- ce este mai bine ???? Sa nu stressezi, Doamne fereste, niste odrasle razgaiate, sau sa ai niste cetateni romani capabili sa raspunda si la niste solicitari severe sau chiar extreme care pot aparea in functionarea unui stat.
   • 0 (0 voturi)    
    si mai e ceva (Luni, 13 martie 2017, 16:11)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    La noi nu-i nici pe departe cel mai stresant sistem de invatamant. Stresante sunt sistemele ultraperformante gen Japonia, Coreea de Sud, Singapore, unde intr-adevar, foamea de performanta mai face si victime. In romania examenele sunt atit de simple, incit pentru oricine a mai si invatat ceva singurul stres e sa nu greseasca vrun calcul si sa ia 930 la capacitate, ca nu mai prinde loc la un liceu bun.
 • +10 (14 voturi)    
  masina timpului - prin sinapsele trecutului (Vineri, 10 martie 2017, 13:54)

  Dedalus [utilizator]

  Nu sunt stresante deloc, nu stiu de unde a scos ministrul ideea asta funambuleasca.

  Copiii stiu foarte bine ca nota de la evaluare nu se rasfrange in vreun fel asupra lor , nu "se trece in catalog".

  In lipsa acestei evaluari nu vom mai putea sti ce probleme sunt in clasele primare, pentru a le putea corecta din timp, atat in fiecare unitate scolara, cat si la nivel national.

  ===

  Manualele scolare nu pot fi revizuite si nu vor fi niciodata imbunatatite prin mecanisme administrative.

  De fapt conceptul de manual in sine este deja perimat, dar pentru dinozaurii din invatmantul nostru, asta e o idee ce nu le va intra in cap in urmatorii 40 de ani.

  Cat priveste ideea cu "creierul copiilor" - asta nu face decat sa-mi confirme ideea ca nu prea mai ai de unde sa iei profesori macar acceptabgili, intr-un numar suficient.

  Spor la neuroni, domnule ministru!
 • +10 (14 voturi)    
  Ce sa intelegem? (Vineri, 10 martie 2017, 14:03)

  ber [utilizator]

  Dl ministru se exprima chinuit. Sa luam propozitia:
  " Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire." Cui sa-i dea baza de gandire?
  Perioadei? Lamuriti-ne domnule ministru! De ce nu lasati lucrurile sa se decanteze? Spuneti ca nu s-a facut o evaluare. Faceti o evaluare si poate va rezulta ca manualele sunt bune. Altfel,intelegem ca vom avea manuale in care se va face apologia noii guvernari.
  • +3 (5 voturi)    
   Eu am inteles : (Vineri, 10 martie 2017, 14:23)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui ber

   ca sa aiba cei 7 ani de acasa , ar trebui sa intre in clasa 0 la 21 de ani .

   Grobienii evolueaza muuuuult mai greu, la 12 ani mananca prima banana ...

   El stie !
 • -10 (16 voturi)    
  Era cazul (Vineri, 10 martie 2017, 14:05)

  Un cititor [utilizator]

  După dezastruosul experiment neoliberal al „experților” , Băsescu, Miclea și Funeriu.
  • +1 (3 voturi)    
   Băsescu, Miclea, Funeriu si mai recent Dumitru (Vineri, 10 martie 2017, 17:33)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   au fost cei care au incercat sa reformeze sistemul de educatie. Mafia sistemului cu pesedistii ponta si Andronescu in frunte au avut castig de cauza (mai putin deocamdata cu plagiatul). Azi rezultatele se vad.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu corespundeai la niste minime cerinte... (Vineri, 10 martie 2017, 20:07)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   formulate de acesti ministrii si ti-au dat un picior in posterior ???? Orice evaluare este , oricand, binevenita. Nu insa si pentru dinozaurii din cretacic pentru ca s-ar vedea ca au mai multi solzi decat vor ei sa lase impresia.
 • -6 (12 voturi)    
  programa (Vineri, 10 martie 2017, 14:08)

  hot news [utilizator]

  e prea incarcata si complicata,cel putin la matematica e prea mult,mai au un pic si fac ecuatii
  la romana,literele se invata pe sarite..sau li se cere sa recunoasca obiecte din imagini pe care n-au cum sa lle stie..daca se considera ,''din oficiu'' ,ca, copii la 6-7 ani trebuie sa cunoasca ,recunoasca plante precum feriga si multe altele..e o prostie.
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Vineri, 10 martie 2017, 14:28)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   E normal sa invete literele pe sarite, asa s-au invatat de cand lumea. Ideea e sa poata forma cuvinte rapid si cititul/scrisul sa capete sens.
   Ana are mere? de pe vremuri.
   Asta cu feriga presupun ca e o exagerare e a doamnei invatatoare.
 • +4 (4 voturi)    
  . (Vineri, 10 martie 2017, 14:21)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  Daca vrea sa revizuiasca programa si manualele pt a le imbunatati pare ok.
  Daca vrea doar s a le revizuiasca de dragul revizuirii nu mai e ok.
 • +6 (8 voturi)    
  Testari nationale (Vineri, 10 martie 2017, 14:21)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  Testarile nationale pana la cls 8 au rostul lor.
  O explica cel mai bine Miclea:

  " Mircea Miclea continua sa sustina ca scopul principal al evaluarilor este sa faciliteze învatarea. “Dupa ce ai terminat clasa a doua si ai învatat scrisul, cititul si aritmetica, se face o evaluare la nivelul scolii. Apoi, învatatorul are la dispozitie urmatorii doi ani ca sa faca un plan individualizat de învatare pentru fiecare elev si are la dispozitie 25 la suta din orele alocate fiecarei materii pentru a aplica acest plan”, a explicat Mircea Miclea, adaugând ca evaluarea de la sfârsitul clasei a patra, prin teste internationale, va fi un feedback despre calitatea învatamântului primar. Evaluarile din doi în doi ani, mai ales la clasele primare, sunt deosebit de importante. Scopul lor principal este unul corectiv. Iar aici am putea vorbi de doua planuri. Primul plan implica elevii, deoarece le ofera posibilitatea recuperarii ramânerilor în urma, înainte de promovarea în ciclurile superioare. Cel de-al doilea plan priveste sistemul si are în vedere adaptarea numarului de ore pe discipline, programele scolare, manualele, auxiliare, metodele de predare. Acest lucru ajuta la construirea unui sistem educational mult mai eficient în ceea ce priveste timpul de raspuns la nevoile reale ale fiecarui elev, în parte. Ambele componente conduc la o reala centrare a educatiei pe elev, dar si la o mai eficienta reactie a sistemului la nevoile societatii. Apoi, sa nu uitam, testarea elevilor la nivelul scolii permite depistarea din vreme a lacunelor de învatare. Pe baza rezultatelor la aceste teste, învatatorul va putea elabora un plan individual de învatare pentru fiecare scolar în parte."
 • +5 (7 voturi)    
  Evaluari (Vineri, 10 martie 2017, 14:22)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  Iar rezultatele acestor evaluari se vad deja, ceea ce probabil nu convine ministerului, de aceea vrea eliminarea lor. Pentru ca se vede dimensiunea dezastrului.

  La finalul clasei a IV-a, un singur elev din patru poate sa analizeze si sa interpreteze cunostintele pe care le are

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20173550-rezultate-socante-evaluarea-elevilor-din-clasele-elevii-nu-invata-aplice-analizeze-cunostintele-din-scoala-mircea-miclea.htm
 • +4 (8 voturi)    
  HA (Vineri, 10 martie 2017, 14:24)

  razeshu [utilizator]

  tara te vrea PRROST. Si votant. PSD.
 • +4 (8 voturi)    
  asa, tata! (Vineri, 10 martie 2017, 14:26)

  Fapte [utilizator]

  Ametiti-i de cap, sa nu mai stie ce sa faca. Sa nu ramina lucrurile neschimbate nici macar de la an la an, ca sa nu mai vorbim de cicluri de invatamint. Puneti-i sa bage bani in manuale si apoi schimbati-le. Trageti-le presul de sub picioare.
  Tineti-i prosti, ca sa aiba cine va vota.
 • +3 (7 voturi)    
  Retardati (Vineri, 10 martie 2017, 14:30)

  Pac-pac [utilizator]

  Luati naibii programa de invatamant si manualele din 1993-1995 si gata.
  Va rog sa-mi indicati un singur ministru al educatiei care nu a incercat macar sa schimbe el lucrurile pe motiv ca ceea ce e in prezent e prost!
  Si din prost, au reusit sa faca si mai prost. Astea sunt rezultatele concrete, nu povesti.
  Si era (mult) mai bine in anii 1993-1995, ca sa mentionez o perioada post-comunista, cand nu se mai studia despre "cel mai iubit fiu al poporului".
  • +1 (1 vot)    
   Eu cred ca un Abecedar din 1920... (Vineri, 10 martie 2017, 20:09)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   cu grafica imbunatatita, poze colorate, este mai bun decat orice este acum.
 • +3 (5 voturi)    
  Ptiu, drace! (Vineri, 10 martie 2017, 14:31)

  Colebil Clinton [utilizator]

  Deja devenim Caracalu' Europei!
 • +2 (4 voturi)    
  plm... (Vineri, 10 martie 2017, 14:35)

  unualibro [utilizator]

  ... ce kkt de tara e asta in care fiecare ministru se crede sef de CAP si schimba regulile fara sa consulte pe nimeni? Si ce kkt de popor suntem de acceptam sa fim tratati astfel!
  • +2 (4 voturi)    
   Si cind te uiti in trecut (Vineri, 10 martie 2017, 15:02)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   O sa observi ca cei care au facut reforme in romania au fost inlaturati sau eliminati. La un moment dat eram atit de inapoiati ca au adus straini sa conduca. Boierii, curvele si cizma unei tari de la est murdaresc romania si in timp ce ei exubereaza restul doar...rezista. De sure de ani aceeasi poveste....ei isi trimit copiii la scoli in vest apoi primesc locuri de munca la bnr, ministerul de externe, in parlament, banci...etc...restul...in mocirla.
 • +2 (4 voturi)    
  impostori .... (Vineri, 10 martie 2017, 14:53)

  TRABI [utilizator]

  Cine are discernamant , scuipa pe toti bolsevicii astia . Ce rahat a fost in ultimii ani , sau ultimii zeci de ani ? Cum pot sa spuna ca nu-i bine ce a fost , cand la putere ( in parlament ) tot ei au fos la legi si ordonante ?
  Niste nerusinati , care ne fac prosti in fiecare zi , de dimineata pana seara . Nu s-a schimbat nimic , aceiasi FSN-isti , aceiasi urmasi cu legaturi marsave cu regimul trecut stalinisto - securist sunt si acum la putere . Uitati-va la fața lor , ce va spune ?
  Fiecare freckulici care vine pus de intretinutii social si pensionarii cu creier tip sovietic , nu are alta tinta , decat sa faca asa zise reforme , care de fapt nu trebuie sa aiba loc la fiecare cap sec venit la guvernare . isi aranjeaza contracte barosane , umflate financiar , cu firme ale prietenilor si neamurilor , ale politicienilor de rahat care sunt . Adica furt legalizat in forma continuata . Trebuie sa dispara in cel mult doi ani , acesti impostori grupati in parlament cu scopul de a nu ajunge DNA si politia la ei . N-o sa mearga la nesfarsit . Fiecare nas isi are nsul , Sa bage la cap , daca mai au cap .
 • +2 (4 voturi)    
  obligatoriu (Vineri, 10 martie 2017, 15:22)

  plictis [utilizator]

  Pentru a tine protimea sub control trebuie ca sa fie cat mai analfabeti si cat mai inculti. inca 2 decenii si suntem inapoi la 1800.
  Ceausescu le-a facut o data si bine. voi de 15 ori in 30 de ani.
  sau fiecare ministru trebuie sa ia spaga de la edituri?
 • 0 (0 voturi)    
  solutia? (Vineri, 10 martie 2017, 22:57)

  Paul_ [utilizator]

  Este perfect. Avem o noua programa!

  Desfiintam Ministerul educatiei si il transferam si mutam contabilii in subordinea Ministerului finantelor. Rolul lor este de a distribui banii scolilor dupa principiul "banii urmeaza elevul". Eventual mai pot fi niste contabili in teritoriu care sa verifice ca scolile declara in numar adevarat de elevi.

  Dupa 10-12 ani, vedem daca trebuie schimbat ceva in programa (folosind profesori angajati part-time).
 • -2 (2 voturi)    
  da... (Sâmbătă, 11 martie 2017, 21:58)

  Sophie [utilizator]

  in mare parte are dreptate!!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri