Magistratii Curtii de Apel Bucuresti ar urma sa dea, joi, o decizie definitiva in procesul in care mai multi membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sunt acuzati ca l-au santajat pe Mircea Basescu. Pronuntarea in acest dosar a fost amanata pana acum de doua ori, scrie news.ro.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, initial, in 23 ianuarie, ca va da pronuntarea in dosarul santajarii lui Mircea Basescu pe 9 februarie. Magistratii au amanat atunci pronuntarea pentru 23 februarie, data la care a fost anuntata o noua amanare, pentru 9 martie.

Dosarul in care membrii familiei lui Sandu Anghel sunt judecati pentru santajarea lui Mircea Basescu a fost stramutat, in 28 aprilie 2016, de la Curtea de Apel Constanta la Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Fanica Anghel, sotia lui Sandu Anghel, copiii acesteia, Izaura Constantin (fosta Anghel), Florin Anghel si Grinica Ion Anghel, precum si Marius Constantin, sotul Izaurei, au depus, in 8 aprilie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie o cerere de stramutare a dosarului care se afla pe rolul Curtii de Apel Constanta.

Magistratii instantei supreme au hotarat sa admita aceasta cerere, astfel ca dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti.

In toamna anului 2015, Tribunalul Constanta i-a condamnat pe patru dintre cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel la pedepse cu inchisoare.

Astfel, Florin Anghel a primit cea mai mare pedepsa, de sapte ani si opt luni de inchisoare, la care instanta a adaugat si o pedeapsa mai veche, de cinci ani si trei luni de detentie, astfel ca acesta are de executat 12 ani si 11 luni de inchisoare.

Izaura Anghel a primit o pedepsa de patru ani si cinci luni de inchisoare, sotul ei, Marius Constantin, a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, iar Fanica Anghel a fost condamnata la trei ani si noua luni de inchisoare. Grinica Ion Anghel a primit o masura neprivativa de libertate, pe o durata de sase luni.

Cei cinci sunt acuzati ca l-au santajat pe Mircea Basescu, amenintandu-l ca vor face dezvaluiri compromitatoare in care ar fi fost implicat acesta si familia sa, in cazul in care nu le va da 280.000 de euro.

Decizia Tribunalului Constanta a fost atacata la Curtea de Apel Constanta atat de membrii familiei Anghel, cat si de procurorii DNA.

Potrivit rechizitoriului prin care cei cinci inculpati au fost trimisi in judecata, in 23 iunie 2014, Mircea Basescu a fost santajat in mai multe randuri, in perioada noiembrie 2013 - mai 2014.

Patru luni mai tarziu, amenintarile ar fi fost indreptate impotriva omului de afaceri Marian Capatana, martor in dosar.

"La data de 26 martie 2014, inculpatii Anghel Fanica si Anghel Florin au exercitat amenintari asupra unei persoane (martor in prezenta cauza), cu scopul de a o determina sa dea suma de 280.000 euro sau sa isi transfere averea in proprietatea lor", spun anchetatorii.

Ei mai sustin ca Mircea Basescu a fost santajat si pe 26 si 29 mai 2014 de Marius Constantin, Izaura Anghel si Grinica Ion Anghel.

DNA precizeaza ca cei trei inculpati au primit, in 29 mai 2014, 10.000 de euro de la Mircea Basescu, ocazie cu care a fost realizat un flagrant.

"La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit impreuna cu ceilalti doi inculpati suma de 10.000 euro de la persoana vatamata, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante", se arata in rechizitoriu.

Procurorii mai spun ca infractiunea de santaj este cu atat mai grava cu cat a fost comisa in coautorat.

"Raportat la aceasta infractiune de santaj, retinerea prevederilor privind circumstanta agravanta este justificata deoarece aceasta a fost comisa in forma de participatie a coautoratului de trei inculpati (Constantin Marius, Anghel Izaura si inculpatul minor Anghel Grinica Ion)", arata anchetatorii.

Ei mai spun ca Florin Anghel l-a sunat din inchisoare pe Mircea Basescu, amenintandu-l ca, daca nu isi retrage plangerea, va dezvalui fapte compromitatoare.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in iunie 2016, de Curtea de Apel Constanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel.