In Romania exista o tendinta constanta de subraportare si subdiagnosticare a infectiilor nosocomiale, deoarece managerii de spital se tem de sanctiuni si lipsesc medicii epidemiologi, intrucat absolventii de medicina prefera specializarile si nu rolul de "controlor", se arata in rechizitoriul prin care a fost trimisa in judecata compania Hexi Pharma, potrivit Agerpres.

In rechizitoriul intocmit de procurorii de la Parchetul General se mentioneaza ca analiza rapoartelor privind rezistenta bacteriana si infectiile nosocomiale, intocmite de Ministerul Sanatatii - Institutul National de Sanatate Publica, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Centrul European de Combatere si Prevenire a Bolilor, releva "tendinta constanta de subraportare la nivelul tarii noastre".

Principalele tipuri de infectii nosocomiale au fost cele ale plagilor operatorii, pneumonii si infectii urinare, urmate de infectiile sistemice si cele digestive.

Procurorii arata ca, din datele mentionate in cuprinsul Raportului privind consumul de antibiotice, rezistenta microbiana si infectii nosocomiale in Romania - 2013, incidenta infectiilor nosocomiale la nivel national este de doar 0,23%, fata de media europeana de 5,7%.

Conform Raportului, analiza efectuata pentru perioada 2011 - 2013 indica faptul ca infectiile nosocomiale sunt incidente in proportie de 89,9% la pacientii carora li s-a implantat un dispozitiv medical, iar pe partea de chirurgie cel mai frecvent diagnostic a fost de infectie superficiala a plagii operatorii.

In Raportul privind consumul de antibiotice, rezistenta microbiana si infectii nosocomiale in Romania - 2014 specialistii arata ca in tara noastra, pentru perioada 1995 - 2014, nivelul infectiilor nosocomiale este extrem de scazut, de 25 - 30 de ori sub media europeana.

Procurorii subliniaza insa ca aceasta situatie apare "ca urmare a subraportarii si subdiagnosticarii infectiilor in unitatile sanitare".

"In toate cele trei rapoarte amintite se arata ca subraportarea are drept cauze: teama managerilor de spital de sanctiuni (acestia fiind evaluati profesional inclusiv prin prisma criteriului numarului de infectii nosocomiale), complianta scazuta a clinicienilor in utilizarea definitiilor pentru infectiile nosocomiale si lipsa de personal medical. Mai indicam aici lipsa cvasigeneralizata a medicilor epidemiologi, in contextul in care absolventii de medicina prefera specializari ce implica contactul mai mult sau mai putin direct cu pacientii, in locul unui rol de 'controlor' care ii plaseaza intr-o pozitie ingrata, in conflict cu interesul managerului de spital, avand in vedere cele mentionate anterior", mai spun procurorii.

Compania Hexi Pharma a fost trimisa in judecata luni pentru savarsirea a 340 de infractiuni de inselaciune (dintre care sapte avand consecinte deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. In acelasi dosar au fost deferiti justitiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, si Mihai Leva - sef de productie al companiei.