Elevii claselor V-VIII din scolile din mediul rural unde nu exista profesori specializati care sa predea informatica sau unde nu sunt calculatoare si laboratoare ar putea fi transportati de doua ori pe luna in localitatile cele mai apropiate, in unitatile de invatamant unde exista o sala cu calculatoare, a declarat, marti, ministrul Educatiei, Pavel Nastase, potrivit News.ro.

El a mai spus ca acele calculatoare din universitati care se schimba o data la cativa ani in functie de avansul tehnologiei ar putea fi transferate la scolile din mediul rural.

"Sunt foarte multe scoli in zona rurala care nu au asemenea profesori specializati pe informatica. (...) Ne-am gandit ca aceste ore sa se tina in cea mai apropiata localitate unde exista o sala de calculatoare si unde de doua ori pe luna sa avem aceste activitati. Adica elevii, in loc de o ora pe saptamana, sa faca doua ore la sfarsitul saptamanii sau chiar in cursul saptamanii, in laboratoarele respective", a spus ministrul Educatiei, in contextul in care Tehnologia Informaticii si a Comunicatiilor (TIC) va fi introdusa ca materie obligatorie la clasele V-VIII.

Ministrul Educatiei a mai spus ca isi doreste un viitor proiect de colaborare cu universitatile cu specializari de informatica, prin care calculatoarele care nu mai sunt folosite in facultati sa fie transferate la scolile din mediul rural.

"Avem in zona universitara, spre exemplu, la specializarile de informatica, parcuri de calculatoare, laboratoare care se schimba, tehnologic vorbind, o data la doi, trei ani. Calculatoarele care ies din folosinta aici pot fi transferate la aceste scoli, pentru ca, la gimnaziu, spre exemplu, disciplina respectiva care se va tine pe calculator nu necesita echipamente de ultima generatie. Calculatoarele, sa spunem cu o dotare medie, pot fi folosite pentru aceste discipline", a precizat ministrul, precizand ca este un proiect la care tine, dar care nu poate fi facut "de azi pe maine".

Pavel Nastase a mai spus ca un consilier al ministrului se va ocupa doar de aceasta problema, va culege informatii din zona IT, din zona universitatilor cu aceste echipamente, inspectoaratele vor centraliza aceste cerinte si apoi se va face distributia in teritoriu.