Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca ideea unei Europe cu mai multe viteze "nu e buna" si "nu ajuta pe nimeni" iar Romania doreste "sa devina parte a nucleului" blocului comunitar.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu inseamna ca nu vedem ca tarile se dezvolta intr-un ritm diferit, e usor de observat" acest lucru, dar "este periculos sa statuam ca asa vrem sa fie si in viitor", a subliniat Iohannis, raspunzand la intrebarile ziaristilor.

"Noi, romanii, dorim sa devenim parte a nucleului", a precizat seful statului, in conditiile in care in dezbaterea europeana a revenit in actualitate tema unei Europe cu mai multe viteze, in "cercuri concentrice" sau cu un "nucleu dur" care sa evolueze la o viteza superioara, fara a putea fi blocat de statele care nu doresc accelerarea procesului de integrare.

"Fiecare alearga cu viteza lui dar in final trebuie sa fim toti impreuna, sa construim o Uniune solidara, puternica, unita, si sa nu incepem sa definim tot felul de grupuri care isi urmaresc interesul propriu", a pledat insa Iohannis.

Seful statului a notat ca "unii au inteles gresit despre ce e vorba", in conditiile in care cele cinci directii de dezvoltare creionate de presedintele Jean-Claude Juncker reprezinta doar "inceputul dezbaterilor, nu sfarsitul".

"Pana probabil in 2019, cand se alege urmatorul Parlament si urmatoarea Comisie Europeana, vom avea un rezultat care arata care va trebui sa fie directia", a mai spus presedintele.