Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a declarat luni, la Giurgiu, ca pentru strategia de dezvoltare policentrica, pentru dezvoltarea unor poli urbani, este alocata suma de patru miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Sevil ShhaidehFoto: Agerpres

"In strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, proiect care este in dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, exista aceasta strategie de dezvoltare policentrica - in sensul ca noi constientizam astazi ca Bucurestiul actioneaza ca un aspirator de resurse, in special de resurse umane, si, pe aceste considerente, printr-o alocare importanta pentru municipiile resedinta de judet, se va permite ca si acestea, cum este Giurgiu, Alexandria, Calarasi, poate municipii cu o capacitate financiara mai mica decat Pitesti sau decat Brasov ori Bucuresti, sa atraga in jurul lor. Asta se cheama strategie de dezvoltare policentrica, sa atraga in jurul lor localitatile rurale, comune, astfel incat ceea ce astazi este Bucurestiul pentru Giurgiu sau pentru Alexandria si Giurgiu sa devina pentru localitatile din jur, centru de dezvoltare urbana. (...) Deci sunt patru miliarde de euro pentru toata tara, pentru municipii resedinta de judet, municipii si orase, deci tot ceea ce inseamna poli urbani, ca sa poata dezvolta aceste servicii in jurul lor", a declarat Sevil Shhaideh.

Ea a adaugat ca si interconectarea drumurilor judetene este importanta si finantarea pentru strategia aferenta se regaseste in Programul Operational Regional, cu suma de 1, 1 miliarde de euro la nivel national.

"Iar pentru regiunea sud, de unde fac parte Giurgiu si Teleorman, exista o suma ridicata datorita capacitatii financiare mai mici, la fel cum este si la Vaslui, un judet mult mai sarac decat Giurgiu. Si acolo exista o alocare mult mai mare fata de celelalte regiuni, sunt punctaje suplimentare pentru proiectele de infrastructura rutiera", a completat ministrul.

Sevil Shhaideh s-a intalnit la Giurgiu cu primarii din judet, presedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, senatorii Niculae Badalau si Cristian Marciu si deputatul Elena Dinu.