Niciun furnizor de apa, gaz sau curent nu are instalata aplicatia INFP de alerta in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade Niciun furnizor de apa, gaz sau energie electrica nu a solicitat Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) instalarea aplicatiei de alerta pentru reactie in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade, potrivit directorului general al INFP Constantin Ionescu, citat de News.ro.

Observator seismicFoto: infp.ro

Constantin Ionescu a precizat ca in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 sunt alertate centrala termica de la Pitesti, Institutul de Cercetare pentru Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele, Centrala Nucleara de la Cernavoda, Centrala Nucleara de la Kozlodui, Guvernul, Ministerul de Interne si Armata.

In schimb, furnizorii de energie energie electrica, gaz si apa nu au aceasta aplicatie de alerta in cazul unui cutremur, desi este gratuita.

"In plus, gazul la intrarea in cladiri nu poate fi oprit in cazul unui cutremur mare pentru ca nu exista montate vane care sa permita intreruperea furnizarii gazului, a explicat directorul INFP, la dezbaterea "Bucurestiul Vulnerabil", privind riscul seismic.

Sambata se implinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977, in care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai in Bucuresti.