INTERVIU "Romania nu accepta sub nici o forma UE cu mai multe viteze. Este vorba despre a nu fi periferie, pentru ca periferia se dezvolta cel mai putin" - Leonard Orban, consilier prezidential

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 3 martie 2017, 12:30 Actualitate | Esenţial


Leonard Orban
Foto: Hotnews
Romania respinge categoric scenatiul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, a declarat Leonard Orban, consilier prezidential pentru afaceri europene intr-un interviu pentru HotNews.ro. Orban a explicat ca un asemenea scenariu ar duce la slabirea coeziunii UE si poate chiar la dezintegrarea Uniunii. “Noi ne dorim să fim cât mai apropiaţi de zona în care se iau decizii, de nucleul dur”, a mai spus Orban.
 • Citește interviul integral cu Leonard Orban

Rep.: Care este poziţia Administraţiei Prezidenţiale faţă de scenariul unei Europe cu mai multe viteze, unul din cele cinci scenarii prezentate de preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker, scenariu sprijinit în mod public de către şefii diplomaţiei din Franţa şi din Germania.
Leonard Orban:
Mai întâi de toate vreau să vă spun că ne aflăm la începutul procesului de dezbatere privind viitorul Uniunii Europene, proces care va dura probabil şi anul viitor şi probabil până la alegerile pentru Parlamentul European. Iar punctul de început al acestui proces va fi marcat de Summit-ul de la Roma de la sfârşitul acestei luni. Pe de altă parte, subiectul a fost dezbătut de nenumărate ori, poziţia preşedintelui României este fermă, absolut clară: România sprijină consolidarea UE, iar această consolidare să fie făcută împreună cu statele care vor rămâne. In opinia preşedintelui României, o configurare a UE sub forma cu mai multe viteze, sau a cercurilor concentrice, nu este benefică pentru Uniune, nu este benefică pentru România şi, mai degrabă, subminează unitatea UE decât să conducă la acest fapt.

Tocmai de aceea, România nu acceptă sub nicio formă, nu este de acord sub nicio formă cu această opţiune de a merge în varianta prezentată de domnul Juncker. Preşedintele României a spus-o şi a afirmat-o în repetate rânduri, nu numai în discuţia cu primul ministru maltez, dar în repetate rânduri, la nivelul Consiliului European, cu alte prilejuri, că nu favorizăm, în niciun fel, o asemenea opţiune.

Rep.: Haideţi să explicăm ce înseamnă un asemenea scenariu cu o Europă cu mai multe viteze.
Leonard Orban:
Mai întâi de toate vreau să vă spun că în prezent există stadii diferite de integrare şi unii le spun viteze diferite. Există state membre care sunt în zona euro şi altele care sunt în afara zonei euro. 19 sunt în interiorul zonei euro, restul sunt în afara zonei euro. Sunt state membre care fac parte din spaţiul Schengen, altele care nu fac parte din spaţiul Schengen. Ideea de mai multe viteze înseamnă că pe anumite zone, pe anumite iniţiative, doar un grup de state membre sau statele membre care doresc pot să avanseze în domeniul respectiv, sau cu privire la iniţiativele respective.

Să vă dau un singur exemplu: un subiect care e din ce în ce mai mult discutat şi este de aşteptat că se va ajunge la decizii importante la Consiliul European din iunie, este cel privind politica de apărare comună, politica de apărare şi securitate comună, unde nu e exclus ca nu toate statele membre să se ralieze unor măsuri mai ambiţioase, menite să consolideze cooperarea în domeniu şi să să formeze un concept care va permite avansarea puternică a statelor membre care doresc acest lucru. Un alt exemplu, care e şi mai prezent, că deocamdată, în zona de apărare, aşteptăm decizii în iunie, vor fi luate decizii în iunie – e cel privind Parchetul European: unele state membre nu sunt, la momentul de faţă, dornice să facă parte din această iniţiativă. Şi-atunci e foarte posibil că se va putea merge clar pe un număr mai limitat de state membre care să participe la activităţile legate de Parchetul European.  

Rep.: Si-atunci de ce se opune România unei asemenea evoluţii a UE, dat fiind că  ar putea opta să intre în asemenea iniţiative, cum e cea privind apărarea europeană, cum e cea privind procurorul european şi, în definitiv, e treaba altora dacă ei nu vor să intre. Care e pericolul aici?
Leonard Orban:
Păi pericolul e acesta: cu cât vor fi mai multe zone şi mai multe domenii în care doar grupuri de state membre se vor ralia, riscul va fi ca acea coeziune internă a Uniunii, care este atât de necesară pentru a avansa şi pentru a consolida proiectul european, să se piardă. Deci riscul, riscul e cu cât se autonomizează mai mult diferite grupuri de state membre pe diferite proiecte, până la urmă să se piardă acest lucru esenţial pentru viitorul proiectului european, coeziunea internă a Uniunii.

Aş vrea să vă spun şi teoria cercurilor concentrice, care nu e sută la sută acelaşi ca această chestiune a Europei cu mai multe viteze sau cu ambiţii diferite. Teoria cercurilor concentrice, în mare parte, presupune trei cercuri concentrice: zona euro, nu neapărat cu actuala componenţă – poate cu mai puţine state membre, care să fie vârful, nucleul cel mai important de dezvoltare şi de avansare al Uniunii, care să cuprindă nu numai o coordonare semnificativă mult mai mare în domeniul politicilor economice, dar, poate, probabil, o uniune fiscală, probabil un buget al zonei euro. Un al doilea cerc al statelor care nu sunt membre ale zonei euro, dar care sunt membre ale UE, care să aibă mai puţine drepturi în ceea ce priveşte procesul decizional european şi, mă refer de exemplu la rezoluţia adoptată de Parlamentul European, asa cum era in propunerea initiala a domnului Verhofstadt şi care spunea, printre altele, că europarlamentarii din statele membre care nu sunt parte a zonei euro, să aibă doar un vot consultativ pe anumite subiecte – ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă. Şi un al treilea cerc, de state non-membre UE, dar care sunt apropiate şi cu care UE întreţine relaţii strânse. Fie că vorbim de comerţ liber, fie că vorbim de uniune vamală. Iar teoria cercurilor concentrice e cea mai periculoasă dintre ele. Pentru că sunt unii care văd această chestiune ca nucleu dur, sau foarte dur – cel al statelor din zona euro, care să avanseze extrem de mult, poate până chiar la o uniune politică, iar celelalte două cercuri concentrice să fie destul de apropiate din punct de vedere al influenţei cu privire la evoluţia UE, deci, mai degrabă, o retrogradare din punct de vedere al procesului decizional a statelor membre care nu sunt parte din zona euro. Deci tocmai ideea asta a cercurilor concentrice, în formula asta pe care v-am definit-o, e chiar mai periculoasă decât cea a Europei cu mai multe viteze.

Rep.: În afara lui Guy Verhofstadt, există lideri la nivelul UE sau în state membre care privilegiază această teorie a cercurilor concentrice şi vor să o aducă în discuţie?
Leonard Orban:
Sunt. Au adus-o în discuţie. Haideţi să ne reamintim numai declaraţii ale domnului Juncker, care înainte de prezentarea acestui white-paper vorbea de ideea unor cercuri concentrice. Sigur, nu e foarte clar în ce măsură ea se suprapune, în viziunea domnului Juncker, cu cea a Europei cu mai multe viteze, sau cu niveluri diferite de ambiţie, dar, până la urmă, el a formulat această chestiune şi chiar a spus-o foarte clar: din al doilea cerc ar trebui să facă parte state precum Marea Britanie – sigur, după Brexit, statele din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), poate Turcia.

Sigur că e o dezbatere şi sunt anumite viziuni şi sunt anumite propuneri, dar ideea cercurilor concentrice e din ce în ce mai discutată şi începe să capete din ce în ce mai mulţi susţinători.

În contextul acesta, poziţia noastră exprimată în mod repetat a fost că noi credem că cel mai important lucru este ca Uniunea să se consolideze. Este esenţial, este benefic pentru noi să avem o Uniune mai puternică, dar că această consolidare să se facă împreună. Împreună, toţi cei 27. Deci, undeva, dacă vreţi, din punctul de vedere al scenariilor avansate de Comisia Europeană, e vorba de scenariul 5.

Rep.: Deci pentru România, cel mai mare pericol al acestui scenariu al Europei cu mai multe viteze e pierderea coeziunii UE.
Leonard Orban
: Exact.

Rep.: Dar acum în UE există deja mai multe grupuri care, din punct de vedere politic, acţionează cumva antagonic. Avem grupul de la Vişegrad, care are o anumită poziţionare în ceea ce priveşte cedarea de suveranitate către UE, avem Franţa şi Germania care se pronunţă pentru o integrare în funcţie de ambiţiile fiecărui stat membru. Pe cine are România ca aliat atunci când respinge şi poziţia grupului de la Vişegrad, dar şi poziţia Franţei şi a Germaniei?
Leonard Orban:
In primul rând nu vorbim de poziţii definitive. Vorbim de anumite nuanţări, vorbim de poziţii de etapă, deci nu vorbim de finalul acestui proces. Finalul e departe. Pentru că, spre exemplu, pentru a merge pe ideea cercurilor concentrice, asta presupune una dintre cele mai complicate decizii la nivelul Uniunii Europene legate de consolidarea uniunii economice şi monetare a zonei euro. Dar ca să se ajungă acolo e nevoie de nişte decizii majore. Şi-n primul rând în Germania. Va accepta Germania să tot plătească masiv, în plus, pentru anumite state din zona euro? Dincolo de bugetul Uniunii Europene, de bugetul comunitar? Vorbim de buget separat al zonei euro. Deci sunt nişte decizii care încă nu s-au luat, e de aşteptat că se vor lua nu mai devreme de începutul anului viitor, după ce vor trece alegerile foarte importante din unele state membre, din Germania, Franţa şi Olanda...

Vă mai spun un lucru: nici grupul Vişegrad nu e atât de omogen şi atât de unit pe poziţiile respective, aşa cum există această impresie. Nu. Există nuanţe importante, diferenţe importante de poziţionare între, pe de o parte, Ungaria şi Polonia şi pe de altă parte, Cehia şi Slovacia. Chiar dacă  vor veni cu o poziţie comună legată de ce ar trebui să se întâmple la Summit-ul de la Roma, sunt unele diferenţe importante privind această viziune.

Dar m-aţi întrebat de care parte se situeaza Romania. Sigur că noi ne dorim să fim cât mai apropiaţi de zona în care se iau decizii, de nucleul dur. Sigur că suntem realişti să ne dăm seama că aderarea la zona euro nu poate să fie făcută pe termen scurt. Este absolut nerealist, pentru că pur şi simplu nu am putea face faţă zonei euro. E nevoie, dincolo de îndeplinirea unor indicatori pe care în mare parte îi îndeplinim, de un nivel de convergenţă cât mai înalt. Dacă ne uităm la diferitele studii care au fost făcute, este evident că avem nevoie undeva între şapte şi zece ani în condiţiile unor ritmuri relativ înalte de creşteri, ca să atingem un nivel de convergenţă cât de cât acceptabil. Dar, oricum, ideea e, şi direcţia e: vrem să aderăm la zona euro şi vrem să aderăm cât de repede posibil, astfel încât, când aderăm, să fim capabili să facem faţă, să spun, situaţiei existente la nivelul zonei euro şi pierderii unor instrumente importante.

Rep.: Ce ar pierde România, în mod concret, ca oportunităţi sau cum puteţi cuantifica altfel, dacă în urma instituirii unei Europe cu mai multe viteze, nu ar rămâne lângă acest nucleu dur pe care îl aminteaţi. Care ar fi costurile, pentru România?
Leonard Orban:
Nu, în primul rând, deci prima chestiune e, v-am spus, coeziunea Uniunii.

Rep.: Dar cum s-ar traduce asta? De ce i-ar interesa pe români...
Leonard Orban:
Păi pentru că ne interesează consolidarea Uniunii. Iar dacă se pierde coeziunea, rişti ca să rămâi cu o formă fără conţinut, sau, mai mult, rişti chiar dezintegrarea Uniunii. Asta este marea problemă. Pentru România este esenţial ca Uniunea să continue să funcţioneze, să fie o Uniune puternică, o Uniune care să poată să-şi ajute proprii membri. Deci acesta este primul lucru.

În al doilea rând, m-aţi întrebat de ce trebuie să fim cât mai apropiaţi de nucleul dur. Pentru că acolo se iau cele mai importante decizii. Acolo este procesul de luare al deciziilor, care este fundamental. Cu cât eşti mai aproape, cu cât ai o influenţă mai mare. Haideţi să ne imaginăm că noi am fi avut un vot consultativ pe negocierea bugetului 2014-2020 al Uniunii? Un vot consultativ cum a propus Verhofstadt, să ne imaginăm că ar fi votul acesta consultativ în Consiliu. Am mai fi obţinut 43 de miliarde de euro pentru dezvoltare?

V-am dat cel mai simplu exemplu, care poate fi înţeles de fiecare, dar sunt lucruri mult mai subtile, şi mult mai complicate. Până la urmă este vorba de a nu fi periferie. Pentru că periferia, întotdeauna, ştim că se dezvoltă cel mai puţin. Şi până la urmă, despre asta este vorba. Cum să ne dezvoltăm cât mai puternic.

Rep.: Dar poate România să rămână şi să influenţeze această discuţie în UE dacă Guvernul şi Parlamentul trag în altă direcţie?
Leonard Orban:
Este evident că dacă tragi în aceeaşi direcţie ai şanse infinit mai mari decât dacă sunt mai mulţi care trag în direcţii diferite. E fundamental.

Rep.: Cum vedeţi acum poziţia noului Guvern al României şi în ce direcţie credeţi că va trage?
Leonard Orban:
Bun, acum am văzut nişte luări de poziţie, chiar azi (joi – 2 martie n.red.) am văzut nişte luări de poziţie...

Rep.: Dar dincolo de vorbe, pentru că aici ştim cu toţii că mai mult contează faptele decât vorbele...
Leonard Orban:
Asta trebuie să vedem. Trebuie să vedem fapte, trebuie să vedem acţiuni, trebuie să vedem demersuri în sensul acesta. Sigur, declaraţiile pe care le-am văzut  sunt în regulă. Sunt în aceeaşi direcţie. După cum aţi spus, e nevoie de fapte. E nevoie de acţiune coerentă, desfăşurată pe o perioadă lungă de timp şi care să vizeze aceste obiective. Până la urmă, o mare chestiune e cea a paşilor pe care trebuie să-i parcurgem, de exemplu, spre a adera la zona euro. Nu e simplu. Nu e un demers pe care trebuie să-l facă BNR-ul. E un demers al întregii societăţi şi binenţeles guvernul joacă un rol esenţial în acest demers. Trebuie făcuţi paşi constanţi. Trebuie să ai foarte clar stabilit un calendar de măsuri pe care să le îndeplineşti astfel încât să poţi adera la euro pregătit. Pentru că aderarea fără să fii pregătit nu este recomandabilă. Dar trebuie să-ţi propui acest lucru, pentru că nu poţi să fii în nucleu, nu poţi să fii în partea aia, care, până la urmă, este de aşteptat că va avansa, dacă nu eşti parte a zonei euro. Trebuie să faci efortul, nu e suficient doar să spui că respingem chestiunea aceasta.

Rep.: Din gură e uşor de zis.
Leonard Orban: Poţi să zici, şi sigur că poţi să blochezi anumite chestiuni, care sunt făcute în unanimitate, dar, pe de altă parte, în măsura în care alţii vor conveni că au capacitatea şi au voinţa să meargă înainte, până la urmă trebuie să o faci şi tu. Dacă vrei să fii acolo. Dacă nu, dacă vrei să fii o periferie, să rămâi într-o periferie, rămâi acolo.
Rep.: Vă mulţumesc.

3494 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  Este (Vineri, 3 martie 2017, 12:43)

  SRA [utilizator]

  Este bine ca ROMANIA nu accepta dar ce face ?

  daca Domniile lor nu au inteles sa nu fie la periferie le propun eu, sa ADERA la Zona EURO la sfarsitul anului 2017 !

  Este capabila inseamna ca are si oactiune !

  Altfel este o vorba goala ca nu accepta sa fie la periferie !
  • +1 (5 voturi)    
   exact (Vineri, 3 martie 2017, 13:56)

   moka [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   nu nu, nu vrem periferie. Vrem sa fim la fel ca pana acuma, sa primim bani europeni, sa fim lasati sa nu implementam directivele (de, specificul local...), sa avem voie in continuare sa ne intoarcem cu spatele, sa ne aplecam si sa dam jos pantalonii, sa nu respectam stat de drept, si UE sa nu schimbe nimic.
   A nu fi la periferie tine de fiecare in parte.
   Pe mine asa m-a invatat mama de mic cand ne-am mutat de la tara la oras: "daca vrei sa nu fii ultimul in clasa, trebuie sa inveti si sa faci eforturi mari pentru a-i prinde pe ceilalti copii din urma". Si uite asa am luat si premiul intai cateodata.
   Atata timp cat vom fi doar de forma in UE si vom trai in continuare visul nostru balcanic, vom fi ultimii sau chiar vom fi scosi. Fizic, putem sa fim si in centrul Europei, daca facem in continuare ceea ce facem acuma, tot periferie se cheama.
   Si sa nu vina unii sa mi-o zica acuma pe aia ca nu ne lasa strainii sa evoluam.
 • +12 (16 voturi)    
  nu acceptam?! (Vineri, 3 martie 2017, 12:46)

  liviu_ [utilizator]

  pai noi suntem deja in marsarier!
  se urla faza cu nationalismul, ca ue e rau ca ne pune tinta de deficit bugetar etc...

  sincer sa fiu... la cum e romania acum UE ar trebui sa ne dea afara...

  sper sa aderam la euro s.a.m.d. da la cum mergem... sa fim realisti... daca in urmatorii 4 ani ramanem in ue, nu ne distrugem justitia si economia si nu ne trezim cu clauze si amenzi de la ue... ar trebui sa o consideram o mare victorie!
  • +2 (4 voturi)    
   Valorile UE vs Romania (Vineri, 3 martie 2017, 13:35)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu avem traditii europene, nu facem parte din aceeasi piata a investitiilor si asta este vizibil la orice nivel.
   Romania nu are drum comun cu UE.
   Uniunea Europeana si-a pierdut scopul din titulatura : Uniune.
   Cam la fel si Romania. Bucurestiul este tot departe de Ardeal si asta tocmai la 100 de ani de la Unire.
   Nationalismele in ziua de astazi, in conditiile Europei de astazi, provin doar din frustrare si lipsa educatiei si sunt atent speculate de oameni cu averi dubioase care nu vor sa isi plateasca impozitele.
   Nu cred ca UE are un viitor comun pentru toate tarile care o compun in acest moment.
  • -1 (5 voturi)    
   Cercurile concentrice provin de la Hitler, (Vineri, 3 martie 2017, 14:02)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   el avea ideea să organizeze Europa în felul ăsta, cu Germania în centru. Rolul unei țări ca România fiind doar acela de a aproviziona Germania.

   Aderarea sau nu la euro nu e o problemă reală, în Europa sunt oricum mai multe viteze, în funcție de cum se descurcă fiecare stat pe parcursul integrării.

   Însă instituționalizarea mai multor viteze ar putea aduce (de exemplu) reintroducerea vizelor pentru români sau restricționarea accesului la locurile de muncă din Germania, în timp ce fabricile germane din România ar continua să producă bine-merci pentru Germania, băncile austriece din România să producă bani pentru Austria etc.

   Lucrurile astea trebuie discutate ”cu cuțitele pe masă”, Germania și Austria trebuie să fie conștiente că riscă inclusiv naționalizarea activelor din Europa de Est. Iar dacă în materie de integrare, România trebuie să fie de partea nucleului dur, în problema introducerii cercurilor concentrice va trebui să fie de partea Grupului de la Vișegrad și să refuze orice diferențiere.

   Oricum, s-a demonstrat încă o dată că Germania naște monștri și că singura garanșție reală e prezența militară americană, atât în România, cât și în Germania.
   • +2 (6 voturi)    
    really? (Vineri, 3 martie 2017, 14:26)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Tot mai multi vad nazismul si hitlerismul peste tot.
    Este o abatere grava de la logica si ceva mai urat se ascunde in spate.
    • +2 (6 voturi)    
     Nazismul era naționalismul dus la extrem (Vineri, 3 martie 2017, 15:12)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui levierul

     Un naționalism în care ”rasa superioară” își aroga inclusiv dreptul de a extermina ”suboamenii”, nu asta era nazismul?

     Germania avea nevoie de Lebensraum (spațiu vital) și ar trebui să fim orbi ca să nu vedem ce spațiu vital și-a creat prin extinderea UE.

     Numai că acum vrea ca acest spațiu să fie și compartimentat (pentru mai multă ordine, nu?) însă pentru Europa de Est așa ceva e ”inakzeptabel”, ca să vorbim pe limba lui Merkel :P
     • +3 (5 voturi)    
      Bati campii cu National Socialismul ! (Vineri, 3 martie 2017, 17:10)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      National Socialismul are ca baza doctrina
      austriacului Hitler. Care austrieci intodeauna au fost considerati ca ,,lacomi'' si ,,neamuri proaste" de multe alte etnii germanice !
      Ce scrie in ,,Mein Kampf" este dorinta austriacului Hitler !, si nu dorinta popoarelor germanice in ansamblu !
      Pentru dovezi nu trebuie sa mergi prea departe:
      Bancile Raiffeisen si Volksbank din Romania (capital austriac) sunt printre cele mai lacome si hapsane banci !
      Vezi scandalurile cu imprumuturile in franci elvetieni !
      • 0 (4 voturi)    
       Așa, și? Austria a invadat Polonia? (Vineri, 3 martie 2017, 22:16)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Austria a creat lagăre de exterminare? Le-a creat cumva Hitler de unul singur? A adus austrieci ca să le creeze?

       Germanii au îmbrățișat cu entuziasm ideile lui Hitler, oricât era el de austriac. Generalii lui Hitler erau germani, nu austrieci. Serviciile secrete ale lui Hitler erau compuse dn germani, nu din austrieci.
       • 0 (4 voturi)    
        Tu vorbesti de tot felul de (Sâmbătă, 4 martie 2017, 0:44)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

        etnii de germani, de parca ar fi mere si pere la gramada !

        Baza hitlerismului au fost:

        Hitler: austriac ,
        Himler: bavarez
        Goring: bavarez
        Gobelz :renan tatal , olandez mama
        Ribentrop : renan

        Lasa-ma cu germanii care au imbratisat cu entuziasm ideile lui Hitler ! .......Astia sunt germanii prosti !,

        Nu-i mai amesteca cu germani destepti de gen Nimitz: seful flotei SUA din Pacific si
        Eisenhower (la origine Eisenhauer). seful armatei SUA din Europa !
   • +2 (4 voturi)    
    Ce spui cu Hitler este o minciuna ! (Vineri, 3 martie 2017, 15:05)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Nu exista nici o dovada ca Hitler intentiona sa preseze Romania sa ramana doar o zona de aprovizionare !
    In schimb rusii dupa '45 au presat categoric in aceasta directie : romanii si Romania, sa ramana la stadiul de tara agricola !. Dovezi sunt multe in aceasta directie !

    Nu uita ca Hitler (cu toate defectele sale) a declarat pentru posteritate :
    ,,Musolini este singurul meu prieten !"

    Nu este nici o dovada ca Hitler la tradat cu ceva pe Musolinii in timpul razboiului !
    (nu e cazul sa analizam aici ce prostii au facut amandoi impreuna in timpul razboiului !)

    Iar Musolini are origini etnice romanice ca si poporul roman !
    Deci, o asa zisa dorinta generala a popoarelor germanice sa tina in subdezvoltare popoarele romanice este nedovedita !

    De altfel, prin dinastia saxona a lui Otto cel Mare,( care era saxon ca si Johanis)
    Sfantul Imperiu Roman (care cuprindea si nordul si centrul Italiei) s-a putut dezvolta foarte bine o perioada indelungata !

    Desigur, solutia de conducere a unor tari romanice cum este Romania, de catre saxoni cum este Johanis, trebuie sa fie temporara.

    Etnia saxona nu are capacitatea sa conduca la nesfarsit un stat romanic ca Romania in directia ideala a unui popor romanic !
    Pentru asta este nevoie de un etnic romanic, (chiar daca este italian si nu roman)
    • 0 (4 voturi)    
     Citește Mein Kampf :) (Vineri, 3 martie 2017, 15:38)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     ca să te lămurești în privința intențiilor lui Hitler, iar dacă tu crezi că voia să facă România un land german cu drepturi egale, poți să crezi și pe mai departe tot așa :)

     Dacă România avea pentru Germania un rol de stat agricol, ce concluze tragem noi de-aici?

     Cu italienii era interesant, într-adevăr, pentru că Hitler n-a clarificat niciodată dacă și ei erau tot ”suboameni” pentru el. Că arieni nu erau, în niciun caz, la fel cum nu erau arieni nici românii.

     Ce treabă are Iohannis cu Otto cel Mare? Iohannis e românizat de-a binelea, numai ipocrizia germană a mai păstrat-o. Iar rușii chiar nu-și au locul în discuția asta, ei sunt doar niște barbari din Asia, cu origini și comportamente mongole.

     Actuala discuție e despre rolul și poziția României într-o Europă dominată de Germania. Și concluzia trebuie să fie clară: vrem o Germanie europeană, nu o Europă germană.
     • +2 (4 voturi)    
      ai luat-o pe ulei (Vineri, 3 martie 2017, 16:01)

      levierul [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Atat mai pot sa iti spun, pentru unde ai ajuns cu imaginatia.
      Hitler, Main Kampf... nimic nu exista astazi dintre ele si nici atunci lucrurile nu au stat cum spui tu.
      Spatiu vital, arieni sau altele de genul asta erau la fel de patrunzatoare ca si cartile de socialism stiintific de la noi - fara valoare si fara greutate in fapte.
     • +2 (2 voturi)    
      Tu nu stii ce spune in Main Kampf ! (Vineri, 3 martie 2017, 16:53)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nicaieri nu spune acolo ca germanii trebuie sa fie agresivi impotriva etniilor romanice ! sau asupra grecilor !
      Hitler considera in carte grecii si popoarele romanice ca arieni (creatori ai constructiilor antice, Imperiului Roaman etc), care si-au pierdut ,,taria" prin amestec cu elemente asa zis ,,slabe". Si nicidecum ca nu sunt ,,arieni" !!

      Si acum cu saxonii :

      Otto cel Mare (fiul ducelui de Saxonia) nascut la Wallhausen, Saxonia-Anhalt.

      Johanis- sas sibian ( sasii sibieni sunt etnie saxona veniti la 1200 din zona Dresdei-Saxonia).
      Regele ungar Géza al II- lea le-a permis accesul in Transilvania, in mod special ca erau de etnie saxona ! , iar Geza dorea relatii bune cu Sfantul Imperiu Roman din apusul regatului ungar !

      Exista desigur, si ramura saxonilor care s-au deplasat spre Britania pe la anul 450 e.n.
      Senatorul McCain din SUA face parte din aceasta etnie.
      • 0 (4 voturi)    
       Cunoști nemți autentici, ai vorbit cu ei? (Vineri, 3 martie 2017, 22:10)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Eu nu vorbesc despre adevăruri istorice, eu vorbesc despre atitudini și mentalități germane din prezent.

       Nu a contestat nimeni că Iohannis e sas de origine, dar mentalitatea sașilor din Transilvania nu are nimic de-a face cu mentalitatea nemților autentici de astăzi.

       Pentru tine, ca român, dacă trăiești în Transilvania și cunoști câțiva sași, remarci diferențele și crezi că aia e mentalitate germană. Însă acei sași nu sunt nemți ca mentalitate, la fel cum basarabenii nu sunt români ca mentalitate și nici secuii nu sunt maghiari ca mentalitate. Doar ca origine.

       Cu sașii era amuzant înainte de 1989, ei abia când ajungeau la Liceul German descopereau că acasă de fapt nu vorbeau germana :)
       • +1 (1 vot)    
        Tocmai de aceia subliniez (Sâmbătă, 4 martie 2017, 0:26)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

        diferenta sasilor de restul germanilor din Germania. Pentru ca si dialectul sas este asemanator cu engleza !.

        Nu degeaba a existat termenul de ,,anglo-saxon". Pentru ca saxonii din zona Hamburg si Bremen pe la anul 450 e.n., urmati de anglii (tolerati ca trib de vecini), au emigrat in insula Britanica !
        Nu inseamna ca se inteleg in orice situatie ! .
        Anglii (ca popor de pescari si ,,oportunisti") au luat-o cu ,,sclavagismul" lor intr-o directie gresita in istorie !

        Tu faci o complet gresita observatie despre diferentele neasteptate intre ,,germani" si ,,sasii din Transilvania" !

        Ce vezi tu in Germania si Olanda actuala, in majoritate, sunt tot felul de etnii germanice diferite de saxoni !
        Saxonii din Transilvania nu sunt diferiti de saxonii din Germania.
        Dar desigur trebuie sa stii sa-i deosebesti de ceilalti germanici !

        Am cunoscut personal mai multe feluri de etnii germanice !
        • 0 (0 voturi)    
         care saxoni din Transilvania (Sâmbătă, 4 martie 2017, 22:39)

         Sophie [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

         ...ca au plecat demult!!
     • 0 (2 voturi)    
      Haralde (Sâmbătă, 4 martie 2017, 19:04)

      KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nu ca m-ar mira, dar bati campii cu voiosie. Romania la inceputul celui de-al doilea razboi mondial era considerata a patra economie a europei ca ritm de dezvoltare. Pina si leul era a patra moneda europeana ca putere de schimb. Exportam petrol, aveam industrie grea si la capitolul agricultura eram pe locul doi dupa franta. Germanii (mai ales capii armatei germane) aveau un respect deosebit pt Romania. Am tinut singuri frontul de est dupa ce rusii au tradat si au parasit transeele. Hitler a achitat tot petrolul romanesc in aur. In aur, intelegi? Tot ce spui tu are logica in mintea ta. Istoria insa te contrazice.
      • 0 (0 voturi)    
       Rușii ... au trădat ... în WWII ?! ?! (Duminică, 5 martie 2017, 19:53)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

       ”Măi omule, dă-ți seama la băutură” :)

       La începutul WWII, aliații germani erau oripilați că în armata română se practicau pedepsele corporale și că existau soldați în opinci, așa de mutl respect aveau pentru România.

       Ai ținut tu singur frontul în WWII? De mână, de ce l-ai ținut?!
 • +9 (11 voturi)    
  ... (Vineri, 3 martie 2017, 12:51)

  a.nonim [utilizator]

  E cam greu sa le explici europenilor ca vrei sa fii in "nucleul dur" cand modifici legislatia pe furis si treci prin parlament in trei zile un buget care poate duce usor la un deficit de 4-5% in conditiile degradarii situatiei geopolitice.
  S-ar putea sa ne intrebe si de ce ne mai trebuie bani europeni cand nu suntem capabili sa cheltuim nici macar ce avem, iar cei pe care reusim sa-i cheltuim trebuie sa-i dam inapoi pentru incalcarea procedurilor si depasirea termenelor. Deci e o mare diferenta intre a vrea si a putea. Rabdarea nucleului dur are si ea niste limite.
  • +6 (8 voturi)    
   exact (Vineri, 3 martie 2017, 13:04)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   nucleul dur e pe fapte!! nu pe vorbe, zambete, imbratisari..
 • +9 (11 voturi)    
  ... (Vineri, 3 martie 2017, 12:53)

  goguleana lugojana [utilizator]

  prostul nu e prost destul pana nu e si fudul. ne opreste cineva sa evoluam mai rapid? ah, da, saracia din tara, coruptia, politicienii etc.
  ce sa mai, esti plin de praf si transpiratie, puti ca un porc si faci autostopul. opreste un tip cu un mercedes care te roaga sa te stergi pe picioare inainte sa urci dar tu mai vrei si locul din dreapta fata unde sta sotia lui, ca sa vezi mai bine si il intrebi daca poate sa te lase in fata casei si sa te ajute si cu bagajul pana sus.

  politicienii astia inca nu au invatat ca unde exista beneficii exista si responsabilitati.
 • -1 (5 voturi)    
  Rectificare (Vineri, 3 martie 2017, 13:01)

  DawBiness [utilizator]

  Rromania accepta orice firimitura scăpată pe jos de mai mari Europei .
 • +2 (6 voturi)    
  nu vrea 2 viteze (Vineri, 3 martie 2017, 13:07)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  nu vrea 2 viteze - sa starpeasca coruptia intai...
  • 0 (0 voturi)    
   Știi că ”stârpirea” e din discursul comunist? (Duminică, 5 martie 2017, 20:05)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Just checking ...

   În momentul cînd începi cu lozinci gen ”stârpirea corupției”, discursul e deja la nivel de propagandă, nu la nivel de soluții practice.

   Corupția nu dispare prin legislație draconică, oricât s-a străduit Ceaușlescu. Șpaga de la măcelărie și de la benzinărie nu a dispărut decât atunci când pe piață a existat suficientă carne și suficientă benzină ca să poată fi cumpărată la liber.

   Atât timp cât legislația acordă puteri discreționare funcționarilor publici, iar numirea lor este politică (și obținută în practică prin ”cotizații”) ”stârpirea corupției” e simplă propagandă, de asta e și formulată lozincard.

   Când funcționarul public român va avea puteri la fel de reduse ca funcționarul german sau britanic, ai să vezi cum corupția dispare de la sine. Dar tu nu vrei asta, tu vrei controlul asupra societății, de asta lupți pentru ”stârpirea corupției”.

   Presupunând prin absurd că ai reuși ”stârpirea corupției”, asta te-ar lăsa de fapt fără obiectul muncii, iar România ar ajunge probabil la sub 10 milioane de locuitori, la asta te-ai gândit?
 • +5 (7 voturi)    
  hai sa ne intelegem (Vineri, 3 martie 2017, 13:08)

  CRMS [utilizator]

  Puterea politica de astazi nu are nici un interes sa mentina RO in UE.
  PSD si ALDE nu vor recunoaste niciodata ca vor ca RO sa iasa din UE dar vor intreprindre practic tot ce le sta in putinta ca aceasta iesire sa se produca pentru ca atunci vor putea devaliza tara asa cum de exeplu cei din R Moldova o fac si nu-i trage nimeni la raspundere.
 • +4 (6 voturi)    
  In schimb, (Vineri, 3 martie 2017, 13:10)

  gayon [utilizator]

  Romania are doar un singur scenariu pt. a mai spera: Aplicarea de urgenta a pct. 8 al Proclamatiei de la Timisoara din 1990 si al pct. nr. 8 al proclamtiei de la Timisoara din 2017. Punct. Si dupa asta celebrul citat al unuia de pe youtube: ,,Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in viteza". UE nu e chiar sac fara fund. Iti da fonduri pt. dezvoltare, dar noi, prin alesii neamului le transferam in America Latina si in paradisuri fiscale trantim jos Constitutia si o operam de asa natura incat sa nu mai contina nimic sfant pt. adevarata democratie, transformand-o in biblia mafiei, In ritmul asta nu prindem noi nici caruta satrarilor, daramite trenul de mare viteza al UE.
 • -3 (11 voturi)    
  UE nu a vrut (Vineri, 3 martie 2017, 13:10)

  Toni_Romania [utilizator]

  UE si Nato nu au vrut nicio secunda vreo "dezvoltare" in Ro. A vrut doar resursele colosale, economia si acces militar aici in coasta Rusiei. Si sa inhame populatiile la cele 4 banci si la creditari Fmi.
  • +7 (9 voturi)    
   Hai las-o (Vineri, 3 martie 2017, 13:24)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   cu resursele colosale. Poate alea de prostie.
   • 0 (0 voturi)    
    serios? (Luni, 6 martie 2017, 10:20)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lucian_Mares

    Mai verifica ce se afla in subsolul Romaniei si sub Marea Neagra. Dup-aia fa-ma prost.
  • 0 (4 voturi)    
   bine toni, baga baga (Vineri, 3 martie 2017, 13:59)

   moka [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   na, ca le-ai zis-o, mama lor de capitalisti
  • +1 (3 voturi)    
   Si cine ne-a vandut si indatorat? (Vineri, 3 martie 2017, 14:03)

   AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   PSD-ul a vandut si ne-a indatorat pana sa intram in ambele chestii. Stai tu linistit.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Luni, 6 martie 2017, 10:20)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AdrianRO

    Da, Psd a fost cel ce a deschis poarta hotilor. Daca intelegi metafora.
  • +2 (2 voturi)    
   Si nu il pune pe Ceausescu la inaintare. (Vineri, 3 martie 2017, 14:05)

   AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Pana sa moara Ceausescu se terminase datoria externa....a venit FSN era goala visteria statului....
   • 0 (0 voturi)    
    am zis eu ceva de Ceau??? (Luni, 6 martie 2017, 10:21)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AdrianRO

    ---
 • +1 (1 vot)    
  ba chiar (Vineri, 3 martie 2017, 14:05)

  moka [utilizator]

  as putea spune ca e o abordare corecta a FR si GE-iei.
  lasa nivelul de ambitie la latitudinea noastra.
  Sa nu mai zica nimeni ca suntem fortati sa facem lucruri, na.
 • 0 (4 voturi)    
  Eu nu inteleg de ce se vrea integrarea (Vineri, 3 martie 2017, 14:34)

  Rahan5 [utilizator]

  in Europa, mai sunt si alte continente ! (caricatura din anii '90)

  Decat sa nu intram in nucleul dur al UE , mai bine zic sa intram in nucelul dur al C.S.I. !

  Astfel toti romanii vor avea sansa sa-si satisfaca curiozitatea in a muncii in lagarele de munca din Siberia, si nu doar o categorie de romani ,,privilegiata'' dupa cel de-al doilea razboi mondial !
 • +2 (4 voturi)    
  UE e pe duca... (Vineri, 3 martie 2017, 16:06)

  mpx [utilizator]

  Asa se intampla cand imbuimbatii de la Bruxelles vor si mai multa putere si control... Nu le-a ajuns doar comunitatea economica.. vor statele unite ale europei.. se anunta un fiasco
  • 0 (0 voturi)    
   da... (Sâmbătă, 4 martie 2017, 22:41)

   Sophie [utilizator] i-a raspuns lui mpx

   voiau si Constitutia Europeana, un moft fioros ....
 • +2 (2 voturi)    
  De parca . . . . (Vineri, 3 martie 2017, 20:29)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . v-ar baga cineva in seama! Fiti bre oameni seriosi, ca jucati si o sa jucati dupa cum canta si vor canta Parisul si Berlinul.Cu ce o sa-i convingeti sa sunteti buni si de buna credinta? Cu incercarile repetate de a pune botnita justitiei? Cu birocratia infernala care sugruma aproape toate initiativele? Cu un parlament in mare parte suspicionat de coruptie si hotie? Cu politica neaosa, spunem ca ei si facem ca noi? Vi se va da cu flit imediat ce veti deschide gura. Multumiti-va cu firimiturile care raman de la masa bogatilor!Mare lucru daca nu le-ati pierde si pe alea!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version