Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a spus miercuri ca NATO nu a hotarat ca fiecare tara a Aliantei sa atinga tinta de cheltuieli de aparare de 2% din produsul intern brut, transmite Reuters.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

“Ma ingrijoreaza ca politicienii fac promisiuni publice pe care mai tarziu nu le vor putea respecta”, a afirmat Gabriel in Estonia.

El a spus ca NATO doar a agreat ca tarile membre sa faca eforturi sa atinga tinta de doua procente.

“Nu exista o tinta apodictica de 2 procente ci, mai degraba… ar trebui sa mergem in acea directie”, a spus el la inceputul vizitei in tarile baltice.

Germania cheltuie acum 1,2% din PIB pentru aparare.

La summitul NATO din 2014 din Tara Galilor, aliatii au convenit sa incheie sirul de taieri din domeniul apararii ce a lasat europenii fara capabilitati vitale.

Ei au cazut de acord ca toti aliatii ar trebui sa atinga obiectivul celor 2 procente din economie alocate apararii pana in 2024, desi aceasta tinta nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Presedintele american Donald Trump doreste "progrese reale pana la sfarsitul lui 2017"din partea aliatilor NATO care nu respecta pragul de cheltuieli militare de cel putin 2% dinPIB, a afirmat pe 20 februarie, la Bruxelles, vicepresedintele american Mike Pence, care s-a intalnit cu seful Aliantei, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

De notat ca acesta din urma a citat si exemplul Romaniei printre tarile care se apropie rapid de acest prag.