VIDEO Pregateste Bruxelles-ul o Europa cu doua viteze? Cum va arata bugetul UE dupa Brexit? Europarlamentarul Siegfried Muresan a discutat cu cititorii

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 1 martie 2017, 7:03 Actualitate | Esenţial


Siegfried Muresan
Foto: Facebook.com
Va incepe o noua era in istoria UE, cu o dezvoltare diferentiata pe criterii geografice, asa cum se asteapta multi sa anunte azi seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker? Dar cum isi va construi UE bugetul pe anul viitor daca Marea Britanie declanseaza Brexitul? Siegfried Muresan, negociator-sef din partea Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Vezi inregistrarea VIDEO a dialogului cu Siegfried Muresan

Europarlamentarul va raspunde
in cursul zilei de astazi intrebarilor puse de cititori prin formularul de comentarii.Nota redactiei:
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Siegfried Muresan este membru al Parlamentului European incepand din anul 2014 si vicepresedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European. Este membru in Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE - Moldova si in Delegatia la Adunarea Parlamentara Euronest, precum si membru supleant in Comisia pentru afaceri economice si monetare si in Delegatia pentru relatiile cu India.

Incepand cu luna ianuarie 2015, Siegfried Muresan detine si functia de purtator de cuvant al Partidului Popular European (PPE).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2653 vizualizari

 • r (Miercuri, 1 martie 2017, 7:08)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua
  Daca UK declanseaza anul asta Brexit, in 2018 va mai contribui la bugetul UE? Daca nu, cum se va construi bugetul?

  multumesc
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:37)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Da, Marea Britanie va contribui și în anul 2018 la Bugetul Uniunii Europene deoarece Brexitul nu se va produce în cursul anului viitor, deci bugetul pe anul 2018 nu va fi afectat. Atâta vreme cât Marea Britanie este stat membru al UE, are toate beneficiile și obligațiile unui stat membru.
 • juncker (Miercuri, 1 martie 2017, 7:09)

  Florina Mihai [anonim]

  de ce sa propuna juncker europa cu doua viteze, care-i mobilul acestei schimbari? si romania ce zice, ii convine?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:38)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina Mihai

   Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat, practic, un proces de consultare publică. A prezentat cinci scenarii și nici măcar nu a spus că preferă vreunul dintre acestea. De ce a fost lansat acest proces tocmai acum? Pentru că este clar că Uniunea Europeană trebuie reformată, îmbunătățită, echipată cu instrumentele necesare pentru a putea răspunde crizelor actuale și viitoare, pentru a face ceea ce oamenii așteaptă de la ea. Este clar că există așteptări diferite ale oamenilor, în diferite state, legate de ceea ce Uniunea Europeană trebuie să facă pentru a soluționa diferite crize și acesta este scopul dezbaterii: cum putem îmbunătăți Uniunea Europeană pentru a răspunde mai bine așteptărilor oamenilor. Pentru România este esențial următorul lucru: statele care decid să se integreze în continuare să nu ia nicio măsură care în mod voit, deliberat să dezavantajeze statele care nu se integrează. Dacă vor exista viitori pași de integrare europeană la care vor participa doar anumite state membre ale UE, tuturor statelor membre să le fie dată posibilitatea de a participa.
 • Cetatenii acestei Europe (Miercuri, 1 martie 2017, 9:35)

  Blackball [utilizator]

  vor fi de doua categorii? Albi si negri?
 • f (Miercuri, 1 martie 2017, 10:28)

  daniel [anonim]

  am inteles ca veti negocia din partea PE bugetul pt 2018. E posibil ca ROmania sa piarda fonduri europene, in functie de ce face Marea Britanie?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:39)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Nu există pericolul ca România să piardă fonduri in anul 2018 deoarece ieșirea Marii Britanii nu se va produce în anul 2018, așadar bugetul UE pentru 2018 nu va fi afectat. Iar cât privește viitorul, trebuie să vedem dacă Marea Britanie dorește să rămână parte a pieței unice, caz în care va trebui să plătească o contribuție la bugetul UE pentru accesul la piața unică. După ce adunăm această contribuție, va trebui să vedem dacă mai rămâne o mică gaură în buget, pe care sper să o putem acoperi cu această contribuție viitoare a Marii Britanii. Dar, dacă va rămâne totuși o mică gaură, atunci va trebui să vedem dacă anumite politici vor fi reduse sau dacă statele ce contribuie mai mult își vor spori contribuțiile. Chiar dacă va fi vorba de reduceri la anumite politici, nu cred că politicile de pe urma cărora România beneficiază cel mai mult vor fi în pericol. Mă refer la politica agricolă comună și la politica de coeziune. Toate statele înțeleg că politica de coeziune este în interesul tuturor statelor membre, nu doar al nostru. Spre exemplu, dacă se construiesc din fonduri europene autostrăzi în România nu câștigă doar România, ci câștigă și investitorii străini care investesc în România. Sunt încrezător că această politică nu va suferi pe viitor.
 • buna ziua (Miercuri, 1 martie 2017, 10:29)

  Dragan Mihai [anonim]

  Care este pozitia dvs si a grupului din care faceti parte, PPE, fata de intentia lui Juncker de a imparti UE intre dezvoltati si nedezvoltati?
  Juncker va e coleg de familie politica.
  Salutari
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:39)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragan Mihai

   Europa cu mai multe viteze nu înseamnă o împărțirea între state dezvoltate și state nedezvoltate. Nu va fi un cerc predefinit cu state care se vor integra și cu altele care să rămână pe dinafară. Europa cu mai multe viteze înseamnă că toate statele care vor să se integreze se vor integra și nu vor fi trase înapoi de acele state care nu vor să se integreze. La sfârșitul lunii martie vom avea un congres important al Partidului Popular European și atunci vom stabili poziția noastră oficială.
 • Q (Miercuri, 1 martie 2017, 10:48)

  Oana Lungu [anonim]

  Buna ziua. Ce puteti face dvs ca MEP si ce poate face Ro daca Juncker anunta in docuemntul sau programatic de azi o Europa cu doua viteze? Institutional, cum se poate transforma UE intr-o masina cu doua viteze si cum poate fi impiedicata aceasta transformare?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:39)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana Lungu

   Președintele Juncker a lansat un proces de consultare publică, despre cum putem îmbunătăți Uniunea Europeană pentru a răspunde mai bine nevoilor oamenilor și crizelor cu care ne confruntăm, cu atât mai mult cu cât apetitul unor state membre de integrare este mai mare decât al altora. Această transformare nu poate fi împiedicată, o Europă cu două viteze există deja. De-a lungul ultimilor ani au existat inițiative, în special în materie de integrare economică, deschise tuturor statelor membre, dar nu obligatorii. Noi am participat la ele şi nu ne-a exclus nimeni. La fel, Uniunea Bancară, gândită pentru zona euro, este deschisă pe deplin statelor din afara zonei euro. Important este ca tuturor statelor membre să le fie dată posibilitatea să participe la viitorii pași de integrare dacă doresc.
 • Viitorul UE (Miercuri, 1 martie 2017, 11:14)

  Mara Constantin [anonim]

  Cum credeti ca va fi receptata ideea de UE cu doua viteze in Romania, una din putinele tari pro-europene? Nu va insemna o demobilizare a oamenilor?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:40)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara Constantin

   Oamenii trebuie să înțeleagă că Europa cu două viteze nu înseamnă că vom rămâne automat pe dinafară. Cum am mai spus, de-a lungul ultimilor ani au existat inițiative, în special în materie de integrare economică, care au fost deschise tuturor statelor membre, dar nu obligatorii. Noi am ales să participăm la ele şi nu ne-a exclus nimeni. Pentru România este esențial să participe la dezbatere, să nu refuze automat și fără argumente suficiente discuțiile despre viitorii pași de integrare.
 • fonduri Moldova (Miercuri, 1 martie 2017, 11:21)

  Vasile [anonim]

  Romania ar trebui sa sustina mai mult Republica Moldova. Ce ati facut in acest sens in ultimii ani? Ce fonduri sunt la ultima alocare bugetara? Multumesc
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:40)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Atât România, cât și Uniunea Europeană sunt alături de Republica Moldova în drumul său spre Europa. Iar dovada este sprijinul financiar foarte mare pe care îl oferim Republicii Moldova. De la semnarea Acordului de asociere, Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 746 de milioane de euro până în 2020, la care se adaugă alte 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară. Obiectivul meu ca raportor al Grupului PPE pentru Bugetul UE de anul acesta a fost să obțin mai mulți bani pentru Republica Moldova și pentru statele din Vecinătatea estică a Uniunii care au dovedit că vor integrarea europeană. Și am reușit asta: am obținut o suplimentare de 15 milioane de euro față de propunerea inițială pentru Republica Moldova și pentru statele din Vecinătatea estică și aceste țări beneficiază anul acesta de fonduri totale de 544 de milioane de euro. Și anul acesta una dintre prioritățile mele în calitate de negociator-șef din partea Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018 este de a crește aceste alocări. Dar la schimb cu reforme: trebuie să ne asigurăm că banii ajung acolo unde este nevoie de ei, la oameni, nu la clasa politică. Acordarea banilor trebuie să fie legată de rezultate concrete privind combaterea corupției, de independența justiției, a statului de drept, de combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, a spălării banilor.
 • deficit bugetar (Miercuri, 1 martie 2017, 11:24)

  Ciprian [anonim]

  Ati vorbit ieri cu vicepresedintele Comisiei Europene despre pericolul cresterii deficitului bugetar al Romaniei. Ce inseamna acest acest avertisment si care sunt procedurile care ar putea fi declansate impotriva Romaniei?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:40)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Mesajul pe care mi l-a transmis vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a fost clar: România riscă activarea procedurii de deficit excesiv dacă Guvernul României nu inversează tendința de creștere a deficitului bugetar și nu asigură clar că deficitul nu va depăși limita de 3% din PIB. Adică Guvernul trebuie să retragă măsurile populiste și nesustenabile, altfel România riscă să fie sancționată din cauză că nu respectă angajamentele europene pe care și le-a asumat.
 • ce presupune functia de negociator sef? (Miercuri, 1 martie 2017, 11:27)

  Sorin Hulubei [anonim]

  Inteleg ca sunteti primul roman negociator sef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. Ce inseamna aceasta pozitie si ce avantaje are Romania din acest lucru?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:40)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin Hulubei

   Parlamentul European desemnează pentru fiecare buget anual al Uniunii Europene un negociator-șef (raportor general) care are misiunea de a trasa prioritățile politice în materie bugetară ale Parlamentului pentru bugetul anual și de a negocia, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual respectiv. Principalele mele obiective în această calitate de negociator-șef sunt finanțarea priorităților de creștere economică, crearea de locuri de muncă și siguranța cetățenilor europeni. Totodată, m-am angajat ca, în bugetul din 2018, să existe suficiente fonduri pentru a deconta creditele de plată pentru programele de finanțare europeană din statele membre, inclusiv România. Dar pentru asta trebuie ca și țara noastră să înceapă să absoarbă serios fondurile europene alocate din Cadrul Financiar Multianual 2014 - 2020.
 • unitate/solidaritate a europarlamentarilor (Luni, 6 martie 2017, 11:33)

  un domn [utilizator]

  romani ? macar in 2017 s a initiat o actiune de Cooperare intre europarlamentarii Romaniei ?
 • Schimbari legislative (Luni, 6 martie 2017, 11:47)

  blackarrow [utilizator]

  Buna ziua ,

  Eventualitatea realizarii unei UE cu doua viteze sau trei va aduce schimbari in legislatia nationala ceea ce priveste directivele UE transpuse in aceasta ? (in cazul in care vom fi in zona a 2-a sau a 3-a ).
  Se vor mai pastra aceleasi norme europene in diversele domenii ?
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:41)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui blackarrow

   Cred că este prematur să discutăm aceste detalii. Acum are loc o dezbatere, o decizie nu se va lua în perioada imediat următoare. Doar ulterior putem ști în ce măsură soluțiile acceptate vor necesita modificări ale actualelor directive care au fost transpuse în legislația națională.
 • Ce inseamna Europa cu doua viteze pt Romania? (Luni, 6 martie 2017, 12:29)

  danicriss [utilizator]

  Nu suntem in Euro sau Schengen, deci diferente exista deja intre Ro si UE. Ce altceva va insemna pt Romania Europa cu mai multe viteze propusa de Junker si discutata acum la Versailles de statele vestice? Puteti elabora din fiecare din punctele de vedere social, economic, legislativ si politic?

  Multumesc.
 • Euro (Luni, 6 martie 2017, 12:34)

  Stefan Gotea [anonim]

  Putem vorbi despre Europa cu doua viteze si acum.Cu sau fara euro (moneda).Are legatura notiunea de Europa cu doua viteze si moneda folosita ?
  Multumesc
  • r (Marţi, 7 martie 2017, 10:41)

   Siegfried Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan Gotea

   Nu are nicio legătură cu moneda euro. Sunt state în afara zonei euro care doresc să se integreze mai rapid decât state care sunt în interiorul zonei euro.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by