Ministrul Apararii, Gabriel Les, s-a intalnit marti cu pe Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania. Intalnirea vine pe fondul situatiei incerte a achizitiei corvetelor multifuntionale ce ar fi trebuit sa fie construite la Galati, in santierul naval Damen - companie olandeza. Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca aceasta achizitie ar trebui anulata, iar ministrul Apararii - cel care s-a ocupat tocmai sectorul armamentelor in guvernul Ciolos - a evitat marti, la bilantul MApN, sa enumere achizitia corvetelor in randul obiectivelor principale de inzestrare in 2017.

Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul OlandeiFoto: Facebook / Ambasada Olandei

"Ministrul Gabriel Les a subliniat importanta si trendul ascendent al colaborarii in domeniul apararii si a multumit pentru contributia Olandei la eforturile de realizare a prezentei avansate a NATO in Romania, mentionand sprijinul concret pentru operationalizarea brigazii multinationale de la Craiova", transmite MApN intr-un comunicat.

"A fost discutata nevoia de consolidare a activitatilor concrete de cooperare in domenii specifice pentru ambele armate, cum sunt exercitiile si activitatile de pregatire in comun, cresterea interoperabilitatii in cadrul NATO, precum si posibile cai de crestere a cooperarii tehnico-militare", transmite MApN.

Oficialul olandez, potrivit comunicatului MApN, a exprimat interesul pentru intensificarea dialogului strategic pe teme actuale de securitate, inclusiv cu implicarea societatii civile si a mediului de afaceri din cele doua tari, armonizarea pozitiilor in cadrul NATO si UE pe principalele subiecte de pe agenda, respectiv postura de aparare si descurajare a Aliantei si implementarea Strategiei Globale a UE in domeniile securitatii si apararii.

Intalnirea Ministrului Apararii cu ambasadorul olandez la Bucuresti vine pe fondul situatiei incerte a achizitiei corvetelor multifuntionale ce ar fi trebuit sa fie construite la Galati, in santierul naval Damen - companie olandeza.

Chiar marti, in discursul sustinut la conferinta de bilant pe 2016 a MApN, ministrul Les a omis achizitia corvetelor multifunctionale din randul principalelor obiective in domeniul inzestrarii pentru anul 2017.

"Ca principale obiective de inzestrare, as vrea sa punctez: programul 'Avion multirol', transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanta mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren si platforme de transport multifunctionale", a declarat Les.

Despre achizitia corvetelor fabricate la Galati, in detaliu aici:

Achizitia corvetelor pentru Fortele Navale, in aer. Cum s-a blocat intre Guvern si Parlament proiectul navelor de razboi construite la Galati