Trei analisti economici afirma ca revendicarile sindicatelor referitoare la buget si acuzatia ca salariatii sunt dezavantajati de impozite in favoarea patronilor nu au baza reala. Cinci blocuri sindicale au cerut, luni, la Cotroceni, impozite mai mari pentru fondurile de formare profesionala, accidente de munca si sanatate. Insa reprezentantii Guvernului le-au respins solicitarile si au stabilit ca vor relua discutiile, dar peste o luna, cand reprezentantii salariatilor trebuie sa vina si cu o strategie, pentru masurile pe care le propun.

"Reducerea contributiilor sociale vine in beneficiul angajatorilor, in detrimentul salariatilor", spuneau sindicatele, saptamana trecuta, cand au cerut o ordonanta de urgenta prin care sa fie modificata Legea bugetului pentru 2008.

Luni, la Cotroceni, reprezentantii salariatilor (Confederaţia Naţionala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţionala a Sindicatelor Libere din România - Fraţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România si Meridian) au cerut adoptarea unor masuri pentru stimularea angajarii si largirea bazei de colectare a bugetului asigurarilor de stat care sa vina in sprijinul masurilor de conversie si recalificare profesionala. Insa, atat analistii, cat si Guvernul, au aratat ca revendicarile sindicalistilor nu se sustin si nici nu sunt acoperite de un plan coerent.

Guvernul, reprezentat de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, cel al Economiei si Finanţelor, Varujan Vosganian si secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a cerut reprezentantior sindicali sa revina la masa discutiilor cu un plan bun de masuri care sa acopere revendicarile pe care le sustin.

Sunt bani de formare profesionala. De la UE

Solicitarea sindicalistilor de cotizatii mai mari pentru formarea profesionala, nu se sustine, este de parere analistul Sorin Ionita, care afirma ca acest sector are surse de finantare. "Uniunea Europeana ne da bani pentru formarea profesionala, si chiar mai mult decat putem noi sa cheltuim. Intrebarea e cine si cum ii cheltuie. De exemplu, cei de la tara au nevoie de formare profesionala, dar cum ajungem la ei?", a declarat pentru HotNews, Sorin Ionita.

Analistul mai spune ca actuala formula de impozitare este o solutie mai buna decat cea de pana acum intrucat munca este impozitata acum mai putin.

Impozitarea 2008 aduce in avantaj atat patronii cat si angajatii

Cu toate ca sindicalistii sustin ca noul model de taxare ii dezavantajeaza pe salariati si le aduce beneficii patronilor, calculele celor din domeniu arata altfel. "Exista o scadere efectiva a taxarii muncii, ceea ce ar trebui sa vina in avantajul angajatilor, chiar daca, in mod formal se reduce contrbutia firmei si nu a angajatorului. Este important costul total pe angajator iar reducerea fiscala vine in avantajul firmelor, deci si a angajatilor (in mod indirect). In plus este si reducerea contributiei angajatilor. Desigur, este la fel de adevarat ca ceea ce da cu o mana, guvernul pare sa ia cu cealalta -prin mentinerea deducerilor personale, prin largirea bazei de impozitare, etc. ", ne-a declarat analistul Emil Stoica.

Nici Ionut Popescu, fostul ministru al Finantelor Publice, nu este de acord cu sindicatele care spun ca patronii vor avea beneficii in detrimentul salariatilor, in urma noii metode de impozitare. "Marimea contributiilor platite impreuna si de angajat si de angajator era una dintre principalele probleme ale economiei romanesti", a spus Popescu. "Pana la urma, tot angajatorul le plateste pe toate, doar ca acele contributii apar pe partea de platat atat a unuia cat si a celuilalt. Daca respectiva companie merge bine, are cine sa le plateasca salariatilor lefuri mai mari"

Salariatii au cerut comision mai mare pentru Posta. Parlamentul a votat.

Inainte ca presedintele Traian Basescu sa promulge Legea Bugetului pentru 2008, sindicatele au cerut Parlamentului sa modifice amendamentele referitoare la contribuţiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente si boli profesionale, care de la 0,4% s-au redus la 0,04 procente. In opinia reprezentantilor salariatilor, aceasta scadere ar face ca sistemul sa nu mai poata sa functioneze.

De asemenea, ei s-au declarat impotriva reducerii contributiilor la sanatate de la 6,5% la 5,5% la suta. Singurul amendament propus de sindicalisti si adoptat si de Parlament, in Legea bugetului pentru 2008, a fost acela referitor la majorarea comisionului acordat Postei Române, pentru plata pensiilor. Astfel Posta va taxa suplimentar distributia pensiilor de la 0,7%, la 1,03%.

"Este o carenţă în cadrul legislativ, care se poate corecta printr-o ordonanţă de urgenţă care să-i oblige pe angajatori să facă formare profesională. Este necesară crearea cadrului legislativ care să ducă la punerea în aplicare a acestor obligaţii pe care angajatorii le au deja. Dacă nu vom ajunge la o înţelegere, luni, anunţăm că ieşim în stradă pentru că nu vrem să fim folosiţi ca o armă", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, in urma cu o saptamana.

Sindicatele trebuie sa isi faca temele

Insa, fara o strategie si o schema bugetara, sindicalistii nu vor primi ordonanta de urgenta pe care o asteapta. "Trebuie sa gasim solutii prin care sa crestem nivelul de atractivitate a locurilor de munca si sa gasim o politica pentru pregatire profesionala. Dupa ce finalizam acest proces trebuie sa gasim si solutii de rectificare bugetara. Daca peste o luna, in urma analizelor, Guvernul va considera necesar se va face o rectificaare bugetara.

Am (n.r.sindicalistii) prezentat argumente, dar reprezentantii Guvernului au considerat ca nu se sustin suficient", a declarat pentru HotNews, Valentin Mocanu, secretar general al CNSLR Fratia. Desi acum cateva saptamani se punea problema unor proteste, in cazul in care revendicarile sindicalistilor nu vor fi acceptate, acum lucrurile s-au mai domolit. "Protestele erau oportune in momentul in care discutam cu Parlamentul. Acum nu mai sunt", a mai spus Mocanu.