Procesul pierdut miercuri de familiile Iohannis si Bastea la Curtea de Apel Pitesti, nu pune capat "luptei" in instanta pentru recuperarea casei pierdute. Pe rolul instantelor din Sibiu si Alba Iulia mai exista cel putin trei procese care au ca obiect anularea unor acte cu privire la imobilul pierdut de familia Iohannis. Despre doua se stia, insa HotNews.ro a descoperit un al treilea proces la Curtea de Apel Alba Iulia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rodica Bastea a dechis anul trecut la Tribunalul Sibiu doua actiuni, prin care se solicita acelasi lucru, si anume, constatarea nulitatii certificatului de mostenitor, socotit drept fals si anulat deja in justitie. Rostul acestor actiuni ar fi blocarea intabularii de catre stat a imobilului pierdut in instanta, dupa cum HotNews a scris aici.

La aceste doua actiuni in justitie, se mai adauga o speta aflata pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia care are ca obiect "anulare act (revizuire)". Daca in cele doua dosare de pe rolul Tribunalului Brasov, parte in dosar este doar Rodica Bastea, in speta de la Alba Iulia pe lista partilor figureaza si Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen.

Ultima sedinta de judecata in acest dosar a avut loc joi, 23 februarie, iar instanta a decis sa amane cauza pana pe 16 martie 2017, pentru ca Curtea de Apel Pitesti sa transmita instantei dosarul (645/64/2015) pe fondul caruia judecatorii pitesti s-au pronuntat definitiv miercuri, in defavoarea lui Iohannis. De asemenea, judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au amanat si pronuntarea asupra cererii de suspendare a judecatii cauzei pana la solutionarea definitiva a unuia dintre cele doua dosare deschise la Tribunalul Sibiu de Rodica Bastea (897/85/2016). Celalalt dosar deschis la solicitarea Rodicai Bastea pe rolul aceleasi instante a fost suspendat in dat de 17 noiembrie 2016.

"Solutia pe scurt: Se amana cauza la data de 16 martie 2017, in vederea depunerii lde catre parti la dosar a deciziei nr.655/R/2015 pronuntata de Curtea de Apel Brasov, in intregime, si in vederea emiterii unei adrese catre Curtea de Apel Pitesti pentru a comunica dosarul nr.645/64/2015 al acestei curti de apel la care sunt atasate dosarele nr.262/62/2014 ale Curtii de Apel Brasov si Tribunalului Brasov. Proroga pronuntarea asupra cererii de suspendare a judecatii cauzei pana la solutionarea definitiva a dosarului nr.897/85/2016 aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, formulata de mandatara recurentei Bastea Rodica la acest termen de judecata la un termen ulterior, dupa ce se vor depune decizia nr.655/R/2015 a Curtii de Apel Brasov si dosarele nr.262/62/2014.", se arata in minuta Curtii de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Pitesti a respins miercuri contestatia in anulare formulata de familia presedintelui Klaus Iohannis in procesul privind casa din Sibiu pierduta in instanta. Hotararea Curtii de Apel Pitesti este irevocabila.

"Ia act de renuntarea la cererea de interventie. Respinge contestatia in anulare. Obliga contestatorii la plata cheltuielilor de judecata in suma de 1.700 lei catre intimata Antonescu Elisabeta si 1.700 lei catre intimatii Oarga Ioan, Oarga Ioan Adrian, Oarga Steluta Ancuta", se arata in incheierea de sedinta publicata pe portalul instantelor de judecata din Arges.

Judecarea contestatiei in anulare s-a incheiat pe 15 februarie, instanta amanand atunci pronuntarea cu o saptamana.

Contestatia in anulare formulata de familia Iohannis impotriva deciziei instantei din noiembrie 2015, prin care cei doi soti au pierdut un imobil aflat in centrul Sibiului, s-a judecat la Curtea de Apel Pitesti conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta suprema a admis atunci o cerere depusa de familia Iohannis, prin care s-a solicitat stramutarea procesului de la Curtea de Apel Brasov la o alta curte de apel din tara, decizia fiind definitiva.

Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat in cererea de stramutare faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul. In urma articolelor aparute in presa, Carmen si Klaus Iohannis sustineau ca pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natura a afecta, cel putin la nivel de aparenta, impartialitatea judecatorilor.

Carmen si Klaus Iohannis au depus o contestatie in anulare, dupa ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brasov un proces privind imobilul din centrul Sibiului.

Pe 16 noiembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemultumit de sentinta judecatoreasca prin care a pierdut casa in Sibiu, punctand ca impreuna cu avocatii sai cauta cele mai bune cai de a o contesta.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brasov a respins un recurs declarat de Klaus si Carmen Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din Sibiu. Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora, averea a trecut in anii '70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat, fara a avea copii.

Casa de pe strada Nicolae Balcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut in proprietatea statului roman, iar in anul 1997 imobilul a fost cumparat de chiriasi. In anul 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea. Casa ajunge apoi in proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi au deschis procese in instante, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Bastea.