Mohammed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu traficul de materiale radioactive din Romania, Ucraina, Kazahstan si Uzbekistan.

Intr-un interviu pentru un cotidian arab si preluat de presa italiana, El Baradei a declarat ca reteaua terorista al-Qaida pregateste un atac nuclear sau radioactiv.

"In fiecare an sunt arestate sute de persoane care incearca asa ceva", declarat ElBaradei, notand ca cele mai multe cazuri de acest fel apar in tari foste sovietice si din Europa de Est precum "Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania".

In replica, Zsombori Vilmos, presedintele Comisiei Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a declarat pentru HotNews.ro ca " totul este in regula la unitatile nucleare si ca nu exista informatii ca ar fi fost tranzitat material radioactiv pe teritoriul Romaniei.

Vilmos a adaugat ca nu cunoaste motivul pentru care tara noastra a fost mentionata de seful AIEA, desi "ingrijorarile sunt justificate avand in vedere ca granita de est a Romaniei este granita de est a UE".

La randul sau, Biroul de Presa al SRI a difuzat urmatorul comunicat:

"In calitate de autoritate nationala privind prevenirea si combaterea terorismului, SRI nu detine nici un fel de indicii privind posibilitatea ca elemente din Al Qaeda sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material nuclear din Romania.

De asemenea, in cadrul activitatilor de cooperare externa, SRI nu a primit din partea partenerilor semnalari care sa sustina in vreun fel temerile directorului AIEA.

Serviciul Roman de Informatii, in cooperare cu institutiile abilitate din tara si partenerii externi, conlucreaza activ pentru prevenirea amenintarilor la adresa securitatii Romaniei si a aliatilor sai".