Directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, s-a prezentat joi la Parchetul General, pentru a fi audiat, in calitate de martor, in dosarul Revolutiei, transmite Agerpres.

Ion Caramitru (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Sunt foarte bucuros ca s-au redeschis aceste dosare. Acum o vreme, trei saptamani, am fost audiat pe problemele Mineriadei si acum pentru problemele de la Revolutie. Este a treia oara cand declar. Am fost audiat la cerere, cand a fost comisia parlamentara in anii 1997 - 2000, in perioada in care am fost la minister. Apoi, tot la cerere, am facut declaratii cand generalul Voinea ancheta aceste dosare. Acum sunt chemat tot pe tema asta (dosarul Revolutiei - n.r.), de cand s-au redeschis dosarele", a spus Caramitru, la sosirea la sediul Parchetului, precizand ca a fost chemat in calitate de martor.

In iunie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Revolutiei.

In aprilie anul trecut, Bogdan Licu, care asigura interimatul functiei de procuror general, anunta redeschiderea anchetei, pe motiv ca solutia de clasare data in octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinica si nelegala, "fiind adoptata pe baza unor cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situatii de fapt incomplete si, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Licu sustinea ca, din modul de desfasurare a anchetei la Parchetul Militar, rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esentiale referitoare la evenimentele din perioada 17 - 30 decembrie 1989.

In opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corecta a situatiei de fapt in aceasta cauza nu se poate face fara analizarea in detaliu a tuturor circumstantelor anterioare, concomitente si ulterioare evenimentelor si fara luarea in considerare a factorilor externi care au contribuit la caderea guvernelor comuniste din Europa de Est.