Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ai spatiul Schengen pot participa la concursul de admitere in Universitatea Bucuresti in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare, iar inscrierea la concurs se poate face, in numele candidatului, si de catre o alta persoana, pe baza de procura, sunt cateva dintre noutatile la admitere pentru anul universitar 2017-2018, potrivit News.ro.

Senatul Universitatii din Bucuresti a aprobat, in cadrul sedintei de miercuri, Metodologia organizarii si desfasurarii concursului de admitere 2017, pentru studii universitare de licenta.

Potrivit documentului, la concursul de admitere se pot inscrie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, sau diploma echivalenta cu aceasta. Admiterea este deschisa si cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene, in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare, anunta purtatorul de cuvant al Universitatii Bucuresti, Mirabela Amarandei.

Un candidat poate participa concomitent la admitere la mai multe facultati sau domenii din cadrul Universitatii din Bucuresti, sau din alte institutii de invatamant superior, dar poate fi admis la un singur program de studii, pe locuri finantate de la buget. In situatia in care un candidat a fost declarat admis concomitent la cel mult doua universitati, facultati sau specializari, indiferent de ciclul de studii, acesta va trebui sa opteze pentru aceea la care doreste sa fie admis pe locuri finantate de la buget, a precizat Amarandei.

In plus, pentru acei candidati care au promovat examenele de bacalaureat in sesiunile corespunzatoare anului scolar 2016-2017, in baza acordului scris al acestora, Universitatea din Bucuresti se poate interconecta cu Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIIR), pentru preluarea datelor personale si a rezultatelor obtinute la bacalaureat ale acestor candidati.

Metodologia de admitere pentru studii universitare de licenta, sesiunea 2017, vine cu mai multe de noutati, inclusiv aceea ca inscrierea se poate face prin procura.

"Astfel, pentru a simplifica procesul, facultatile vor putea dezvolta platforme online pentru inscriere, potrivit metodologiilor proprii. In aceste situatii, se vor solicita datele de identificare personale, conform cartii de identitate/pasaportului. Mai mult, inscrierea la concursul de admitere se poate face, in numele candidatului, si de catre o alta persoana, pe baza de procura. Respectand procedurile de simplificare birocratica din 2016, nici la admiterea din acest an candidatii nu vor mai depune copii legalizate ale diplomelor si ale celorlalte acte necesare, acestea urmand sa fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de catre membrii comisiei de admitere", a adaugat Amarandei.

O alta noutate vizeaza scutirea de la taxa de inscriere la concursul de admitere. Astfel, vor fi scutiti de plata taxei de inscriere la admitere, o singura data, in cadrul Universitatii din Bucuresti, candidatii orfani de ambii parinti, cei proveniti din casele de copii sau din plasament familial, dar si copiii personalului didactic in activitate si cel pensionat, precum si copiii personalului incadrat in cadrul institutiei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Universitatii Bucuresti, structura examenului de admitere, pe facultati, precum si calendarul admiterii la studii de licenta vor fi aprobate intr-o sedinta de Senat viitoare, la mijlocul lunii martie.