Un nou punct de trecere a frontierei - Nadlac III - Csanadpalota a fost inaugurat in acest sfarsit de saptamana, el urmand sa fie deschis temporar, o data pe saptamana, duminica, intre orele 9.00 - 16.00, informeaza Agerpres.

Aglomeratie la Vama NadlacFoto: Captura YouTube

Primarul orasului Nadlac, Ioan Radu Marginean, a declarat, duminica, la ceremonia de inaugurare, ca noul PTF se afla pe drumul transfrontalier Nadlac - Csanadpalota, realizat in cadrul proiectului ''Building Csanadpalota - Nagylak cross border conecting road'' (''Realizarea drumului de legatura intre orasele Csanadpalota - Nadlac'').

Proiectul a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania 2007-2013, finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si a beneficiat de cofinantarea din partea celor doua state implicate.

''Drumul insumeaza 9,4 kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul romanesc si 4,2 km pe teritoriul ungar. Scopul direct al proiectului l-a constituit construirea acestui drum de legatura intre cele doua localitati. Prin deschiderea noului PTF se urmareste consolidarea legaturilor dintre locuitorii din cele doua orase, dar si din localitati aflate de-o parte si de alta a frontierei comune, in apropierea celor doua orase, prin intermediul relatiilor culturale, economice, sociale. Realizarea proiectului va genera o serie de avantaje in zona, cum ar fi scaderea timpului de calatorie, diminuarea izolarii localitatilor, scaderea somajului in zonele apropiate celor doua orase, promovarea turismului'', a spus primarul.

Panglica inaugurala a fost taiata de Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad, primarul din Nadlac, Ioan Radu Marginean, si de Perneki Laszlo, viceprimar al orasului Csanadpalota (Ungaria), la eveniment luand parte locuitori din cele doua orase, precum si reprezentanti ai Politiilor de Frontiera din cele doua tari.

Proiectul transfrontalier romano-ungar "Realizarea drumului de legatura intre orasele Csanadpalota (Ungaria) - Nadlac (Romania)'' a fost implementat in perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2015, in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, de catre Primaria orasului Nadlac, in calitate de partener, si respectiv Compania Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria, in calitate de lider de proiect.

Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 6.017.846,56 euro, dintre care 1.603.856 euro au revenit partii romane, iar 4.413.990,56 euro partii maghiare, cofinantarea asigurata de Consiliul Local Orasenesc Nadlac fiind de 2% din valoarea totala, respectiv de 32.077,12 euro.

Tot in acest sfarsit de saptamana, in judetul Arad, au fost deschise alte trei PTF care vor functiona cu caracter temporar, intre localitatile Variasu Mic - Dombegyhaz, sambata, intre orele 9.00 si 17.00; Graniceri - Elek, sambata, intre orele 9,00 si 17,00; Iermata Neagra - Denesmajor, sambata, intre orele 10,00 si 19,00.