Ministrul Apararii, Gabriel Les, a avut, miercuri, o intrevedere bilaterala cu omologul polonez, Antoni Macierewicz, in marja reuniunii ministrilor apararii din statele membre ale NATO, ce se desfasoara la Cartierul General al Aliantei, din Bruxelles.

"Intalnirea a reprezentat un bun prilej pentru aprofundarea dialogului in contextul Parteneriatului strategic dintre Romania si Polonia, pe subiecte legate de cooperarea bilaterala in domeniul apararii si in cadrul aliat", arata Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.

De asemenea, ministrul roman al Apararii "a subliniat importanta coordonarii eforturilor pentru implementarea deciziilor Summit-ului de la Varsovia, in special in ceea ce priveste Prezenta Inaintata Aliata pe teritoriul celor doua tari. In acest sens, a fost convenita intensificarea contactelor la nivel militar pentru transpunerea eficienta in practica a angajamentelor de participare reciproca la structurile aliate gazduite de Romania si Polonia, constand in subunitati militare si ofiteri de stat major", mai precizeaza MApN.

In domeniul cooperarii bilaterale, cei doi ministri au evidentiat angajamentul de utilizare la maxim a cadrului oferit de Parteneriatul Strategic pentru intensificarea relatiilor in domeniul apararii, in special prin participarea la exercitii multinationale si la alte activitati practice de instruire a fortelor, precum si in domeniile informatiilor militare, fortelor aeriene si apararii impotriva rachetelor balistice. Polonia a reconfirmat angajamentul de dislocare in tara noastra, in cursul anului viitor, a unor aeronave de lupta pentru a participa la misiuni de politie aeriana si la activitati de pregatire in comun cu Fortele Aeriene Romane. In context, a fost evidentiata colaborarea intensificata la nivelul Centrelor de Excelenta NATO din cele doua tari.

Ministrul polonez a raspuns favorabil invitatiei de a efectua o vizita oficiala in Romania, in primavara acestui an.