Profesor de la Oxford: Suntem in pragul unui razboi informatic in care propaganda este folosita agresiv pentru avansarea de interese strategice /Propaganda anti-Soros vizeaza slabirea sau eliminarea "societatii deschise"

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 14 februarie 2017, 16:47 Actualitate | Esenţial


Corneliu Bjola
Foto: Facebook / Corneliu Bjola
Suntem in pragul unui razboi informatic in care propaganda este folosita agresiv pentru avansarea de interese strategice, considera Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice al Universitatii Oxford. Intr-un interviu acordat EurActiv Romania, Corneliu Bjola vorbeste despre propaganda digitala si impactul stirilor false asupra Europei. "Teorii conspirationiste, promovarea clivajului dintre Uniunea Europeana si estul Europei, sau intre Uniunea Europeana si Statele Unite - acestea sunt tipare care pot fi foarte usor de identificat", spune profesorul. Totodata, Bjola se arata uimit de "virulenta fobiei <<sorosiste>> in spatiul public romanesti", aratand ca nu este inventie riomaneasca, avand originea in Rusia si fiind ulterior preluata de "regimuri cu valente sau aspiratii autoritare", avand drept "scop slabirea sau eliminarea <<societatii deschise>>".

"Propaganda identifica slabiciuni intr-o societate. Eliminarea ei poate duce la reducerea presiunii, dar nu la vindecarea ranilor respective. Lucrul acesta este important pentru Uniunea Europeana. Dupa criza financiara din 2008, increderea in UE a scazut creand un teren fertil pentru dezinformari sau naratiuni care ataca comunitatea europeana din mai multe unghiuri.

Nu vreau sa exagerez, dar cred ca suntem in pragul unui razboi informatic in care propaganda este folosita agresiv pentru avansarea de interese strategice. Una dintre problemele principale atunci cand esti confruntat cu propaganda este cum reactionezi la ea. Poti sa incerci sa sporesti securitatea informatica si asta poate crea probleme pentru cetateni si media in cazul in care masurile adoptate stirbesc dreptul de opinie si de exprimare - asa ca trebuie sa fii foarte atent. Sau, pe de alta parte, poti sa cauti solutii pentru eliminarea propagandei prin identificarea si adresarea zonelor cu cel mai mare risc, respectiv a faliilor sociale sau politice pe care propaganda incearca sa le exploateze. Cele doua abordari se completeaza reciproc si cred ca trebuie folosite intr-un mod echilibrat
", spune Corneliu Bjola.

"In studiile de propaganda exista un termen care a fost atribuit in mod interesant lui Lenin, desi nu a putut fi gasita sintagma exacta in textele sau discursurile sale - the useful idiot/idiotul de serviciu. Este vorba de persoana care repeta neintentionat un punct de propaganda. De ce repeta? Pentru ca rezoneaza cu o anumita perspectiva asupra societatii respective. Sintagma nu trebuie insa folosita lejer. Nu orice persoana care este in dezacord cu tine e idiotul de serviciu pentru <<x>> sau <<y>>. Cred insa ca e important sa se urmareasca traiectoria unor teme de propaganda pentru a intelege in ce masura anumite reactii sunt organice sau din categoria  <<idiotului de serviciu>>. Am fost de exemplu, foarte surprins de virulenta fobiei <<sorosiste>> in spatiul public romanesc. Discursul anti-Soros nu are origine romaneasca. A fost promovat sistematic de regimul Putin ca o forma de neutralizare a societatii civile din Rusia. A fost ulterior adoptat de alte regimuri cu valente sau aspiratii autoritare in Europa (vezi cazul Ungariei) si pentru acelasi scop: discreditarea prin asociere a celor care denunta devierile populiste, nationaliste si autoritare. Pe scurt, slabirea sau eliminarea <<societatii deschise>> teoretizata de Karl Popper si care este esentiala pentru functionarea si intarirea sistemelor democratice. Aceasta este cheia in care trebuie inteleasa propaganda anti-Soros initiata de Kremlin si promovata ulterior in Estul Europei", arata profesorul.

Citeste interviu integral pe EurActiv5543 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  Soros (Marţi, 14 februarie 2017, 16:56)

  mitg [utilizator]

  Soros nu este o tema reala de discutie in Romania in afara telespectatorilor Romania TV (stim, stim, is cam multi, dar nu reprezinta majoritatea din fericire).

  Singurul motiv pentru care Soros este in discutie in Romania este explicat de zicala "un prost arunca o piatra si 10 se chinue s-o scoata".
  • 0 (0 voturi)    
   fraza (Miercuri, 15 februarie 2017, 16:41)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   "Soros nu este o tema reala de discutie in Romania" Pe bune? Tu ai fost in Romania in anii 90?
 • +10 (20 voturi)    
  Merita citit integral ! (Marţi, 14 februarie 2017, 17:09)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Cei dotati cu creier vor deschide ochii si se vor apara mai bine de propaganda ostila valorilor democratice. "Idiotii utili" - a se vedea termenul in interviu - vor deveni doar inutili
  • +7 (9 voturi)    
   Sa speram ca nu sunt multi... (Marţi, 14 februarie 2017, 17:37)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   ... ca nu pea cred ca ca vor deveni inutili acesti idioti.

   Problema cea mai mare ca pericolul acesta pandeste din scoli unde am descoperit cu stupoare cum copiii sunt formati exact in acest fel de cadre didactice de un nivel foarte scazut si interesate numai pentru statutul lor.
 • -15 (25 voturi)    
  Omul lui Soros (Marţi, 14 februarie 2017, 17:20)

  mucenic [utilizator]

  Propaganda anti-Soros vizeaza slabirea sau eliminarea "societatii deschise" ca sa fie folosita de Soros.
  • +10 (12 voturi)    
   Totul este subiectiv (Marţi, 14 februarie 2017, 18:17)

   Ceauceau2 [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

   Totusi inainte sa scrii mai gandeste-te o leaca

   'Presa se eliberase de cenzura politică, dar nu şi de cea economică exercitată de către partidul-stat FSN. România dispunea de o unică fabrică de hârtie de ziar (“Letea“), proprietate de stat, a cărei producţie insuficientă era distribuită pe bază de cote, cu precădere publicaţiilor obediente regimului (Adevărul, Azi, Libertatea). Reţeaua de distribuţie (Rodipet) era şi ea controlată de stat. Publicaţiile independente (România liberă, condusă de Petre Mihai Băcanu, Caţavencu, Expres Magazin şi Zig-Zag-ul lui Cristoiu, Expres-ul lui Nistorescu şi multe altele) nu ar fi putut supravieţui fără importurile masive de hârtie finanţate de către acelaşi Soros.' Mircea Kivu Romania libera. Daca nu te rasgandesti inseamna ca esti cam prost.
 • +3 (25 voturi)    
  teoria ca teoria (Marţi, 14 februarie 2017, 17:26)

  varu_maftei [utilizator]

  teoria societatii "deschise" la absolut orice, poate suna bine, dar practica ne omoara, sau mai exact ne violeaza si apoi ne omoara femeile.
  activistii liberalisti (fara legatura cu PNL) din armata lui soros, inclusiv feministele, mai degraba ar purta burka decat sa recunoasca faptul ca islamul este pur si simplu incompatibil cu valorile occidentale.
  exista anti-sorosism, anti-liberalism in zona noastra pentru ca de fapt ei promoveaza neo-bolsevismul (ambalat in corectitudine politica), iar noi am gustat deja din asta, si bleax...
  mai putin rau cu populismul, macar poti injura pe cine vrei, nu-ti astupa gura cu limba de lemn a corectitudinii politice bolsevice
 • -9 (27 voturi)    
  Propaganda identifica slabiciuni intr-o societate (Marţi, 14 februarie 2017, 17:35)

  EXEs [utilizator]

  What a f bunch of s bullshit, as spune citand aproximativ un mafiot teleormanean din pacate inca in viata pardon libertate, dar statutul de ntelectual ma face sa citez mai degraba o musulmanca inca in viata si ea - Be better!
  Soros a colaborat cu nazistii, in timp ce restul evreilor erau gazati in lagarele de concentrare. Soros s-a imbogatit in 1992 de pe spinarea cetatenilor englezi cu 1mil de $, iar trezoreria britanica a suferit pierderi de 3.4 mil de Lire.
  Nu am decat sentimente de dispret si dezgust pentru acest individ si pentru toti cei care accepta sa lucreze pentru el. Be better.
  • +3 (19 voturi)    
   ai uitat exact esentialul (Marţi, 14 februarie 2017, 18:36)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

   Soros manca crestini copti gatiti la ceaun.
   • -7 (13 voturi)    
    esentialul (Marţi, 14 februarie 2017, 19:08)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

    e ca soros e un apatrid ciudat. Nu e nici evreu, e antisraelian convins, nici ungur, nici american, ''blame america first'' e pentru el o axioma. Vorbim despre atitudini asumate, nu despre cetatenia oficiala. Nu are radacini, nu e legat de nici un loc de pe lumea asta.
    Iar propaganda nu face numai putin, rusii au o mare traditie la asta, ci si '' mainstream media'' occidentala, care in mod sistematic omite si dezinformeaza in legatura cu subiecte ''sensibile'', cum ar fi imigratia musulmana, rasismul si altele.
    Fiecare om va selecta informatia conform educatiei, intereselor si experientei sale de viata. Unii, de exemplu, cred tot ce le vira media pe git. Altii, nu.
    • +1 (1 vot)    
     Multi miliardari (Miercuri, 15 februarie 2017, 11:16)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     Multi miliardari sunt apatrizi.
     Bune remarcile tale Baroane.
  • +6 (8 voturi)    
   dar sunt unii (Marţi, 14 februarie 2017, 18:37)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

   Care lucreaza pentru Voiculescu care a turnat-o la securitate si pe vara-sa ,care a furat de a rupt ,pentru Voiculescu aveti vre-un dezgust?
   • -7 (11 voturi)    
    pai (Marţi, 14 februarie 2017, 19:14)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    sigur ca are, varanul e doar un soros mai mititel si mai needucat, mai din topor. Sint amindoi la fel de lacomi si dornici de influenta politica care sa le serveasca lacomia. Si amindoi impartasesc ceva convingeri marxiste, cel putin in tineretea lor. Daca nu vezi atita lucru...
 • -2 (24 voturi)    
  Sa nu facem pe virginele ideologice acum (Marţi, 14 februarie 2017, 17:49)

  xolv [utilizator]

  Globalizarea a dat gres, n-are rost sa mai vopsim cioara. Izolationalismul si renasterea nationalismului sunt opera globalizarii bagate virulent pe gat fara vreo consultare prealabila.
  • 0 (2 voturi)    
   adaugire (Miercuri, 15 februarie 2017, 10:31)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Globalizarea azi inseamna "globalizarea saraciei". Nationalismele renasc in Europa si din cauza somajului endemic (mai ales dupa criza 2009). Saracia erodeaza democratia, oricunde in lume.
 • -6 (16 voturi)    
  Fara foc nu iese fum (Marţi, 14 februarie 2017, 19:38)

  Setalcott [utilizator]

  Ia sa vedem noi de fapt cu ce se ocupa "societatea deschisa" a lui Soros: a depasit faza razboiului informatic, si e deja bine mersi in faza razboiului de gherila.

  http://dailycaller.com/2017/02/03/look-who-funds-the-group-behind-the-call-to-arms-at-milos-berkeley-event/

  Deci, continuati sa demonizati reticenta la acest asalt ideologic asa-zis liberal, si va veti trezi cu cativa Trumpi si in Europa. Doamne ajuta!
 • -1 (3 voturi)    
  Finantarea lui Soros e in Romania din 1990.... (Miercuri, 15 februarie 2017, 10:33)

  Toni_Romania [utilizator]

  ....si unii descopera asta de abia acum. Un monstrulet creat de banii Soros a fost cartea anti-romaneasca "Politice" de HRP (1996). Care a intoxicat o generatie intreaga.
  • +1 (1 vot)    
   O carte odioasa, practic rasista (Miercuri, 15 februarie 2017, 11:03)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Aici sunt de acord cu tine, a starnit printre altele ura romaneasca fata de romani si reflexul supermioritic de autoflagelare fatalista. Efectele se vad in respectul de sine al concetatenilor si in ura oarba care ii calauzeste pe majoritatea celor activi social si politic.
 • 0 (2 voturi)    
  Ce-i lovi pe toti grija de Soros!... (Miercuri, 15 februarie 2017, 11:00)

  andipetre [utilizator]

  Asa dintr-o data s-au adunat toti sa il apere pe Soros asta... Ba ca de fapt nu exista, ba ca-i bun de pus pe rana, ba ca e un vizionar fara de care lumea ar disparea, toti s-au trezit sa ne convinga ca trebuie ori sa il iubim ori sa il ignoram de tot.

  Mai-mai ca-ti vine sa te intrebi daca n-or avea ceva dreptate aia speriati de Soros, cand vezi ca simpla lui mentionare a starnit un asa efect...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică