Raluca Pruna: PSD, tentativa penibila de acreditare a ideii unei "dezincriminari tacite" a infractiunii de abuz in serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 februarie 2017, 13:00 Actualitate | Esenţial


Raluca Pruna
Foto: Facebook.com
Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, scrie, pe pagina sa de Facebook, despre "tentativa penibila" a PSD "de acreditare a ideii unei <dezincriminari tacite> a infractiunii de abuz in serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat". Raluca Pruna subliniaza ca "infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata nici direct, nici indirect, nici explicit, nici implicit. Veste proasta, pentru cine isi pune sperantele in asta" si acuza PSD ca "prin aceste mesaje manipulatoare, incearca sa faca uitat asaltul inca neincheiat asupra Codului Penal si Codului de Procedura Penala, in beneficiul unui grup de politicieni implicati in dosare de coruptie."

Mesajul integral postat de Raluca Pruna pe Facebook:

In aceasta seara, PSD si corul sau din mass media recurg la o alta manipulare.

Incercand sa mai salveze cate ceva din onoarea nereperata legata de infama OUG 13/2017, PSD face o tentativa penibila de acreditare a ideii unei "dezincriminari tacite" a infractiunii de abuz in serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat.

Adevarul este simplu si este urmatorul:

- Guvernul Ciolos nu putea prin OUG 18/2016 adoptata pe 18 mai 2016 sa aduca in acord prevederea privind abuzul in serviciu din Codul Penal cu o decizie a Curtii Constitutionale care urma a fi pronuntata o luna mai tarziu, pe 15 iunie 2016.

- Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curtii Constitutionale este una interpretativa, prin care Curtea a precizat ca "neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale guvernului" (paragraful 60 pentru cei care se indoiesc).

- Nu era nevoie de o modificare a textului din Codul Penal privind abuzul in serviciu pentru ca instantele sa stie cum sa aplice legea - in sensul neechivoc al Deciziei de interpretare.

Asta este ce a facut si Curtea de Apel Alba Iulia care a constatat incalcarea unei hotarari de guvern, care nu e legislatie primara, ergo nu se retine abuzul in serviciu sub acest aspect. Instanta nu a facut decat sa constate ca fapta s-a produs cu incalcarea unei norme secundare (hotarare de guvern), nu a legislatiei primare, procedand in deplin acord cu Decizia 405/2016 a CCR. Evident, nu este vorba de nicio dezincriminare a abuzului in serviciu, ci de incadrarea, in speta data, in limitele stabilite prin decizia CCR.

- Exista numeroase alte decizii de interpretare 121/1196, 871/2010, 1283/2011 care constata constitutionalitatea doar intr-o anumita interpretare sau deciziile 665/2007, 1615/2011, 783/2009 care constata neconstitutionalitatea unei anumite interpretation - pentru niciuna nu a fost nevoie de o modificare legislativa, pentru a putea fi aplicate de instante.

In loc de concluzie: infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata nici direct, nici indirect, nici explicit, nici implicit. Veste proasta, pentru cine isi pune sperantele in asta. :)

Prin OUG 13/2017, guvernul PSD-ALDE a trecut mult peste Decizia 405/2016 a CCR. Detaliile se stiu si sunt denuntate in 14 zile proteste fara precedent. Fara a insista spun ca nimic in Decizia 405/2016 nu sugera reducerea pedepsei sau introducerea unui prag valoric. Decizia 405/2016 a fost pretextul, textul OUG 13/2017 e bonusul pentru fidelitate...

Majoritatea parlamentara controlata de PSD in cursul anului 2016 avea obligatia legala ca, in termen de 45 de zile, sa puna in acord textul de lege cu multele decizii ale CCR, dar, ca de atatea ori, a fugit de aceasta responsabilitate. Fuga de raspundere si restantele legislative au devenit o marca a stilului de actiune guvernamentala si legislativa a PSD. Intr-o perfecta contradictie logica, PSD ataca guvernul Ciolos pentru adoptarea OUG 18/2016, prin care erau rezolvate vechi probleme de neconstitutionalitate, iar azi ataca acelasi guvern pentru ca nu a emis o ordonanta de urgenta in acelasi scop, pe tema abuzului in serviciu.

Prin aceste mesaje manipulatoare, PSD incearca sa faca uitat asaltul inca neincheiat asupra Codului Penal si Codului de Procedura Penala, in beneficiul unui grup de politicieni implicati in dosare de coruptie. Daca aceasta manipulare mizeaza pe memoria scurta a romanilor, e un pariu care e deja pierdut: romanii nu au uitat asaltul asupra justitiei si nici nu-l vor uita curand. Iar comparatia cu Guvernul Ciolos e nelegitima si ridicola: nu semanam deloc cu Guvernul PSD-ALDE. Voi ce credeti?


Citeste mai multe despre   


5457 vizualizari

 • -17 (29 voturi)    
  Doamna ministru absolventă de Ecologie a avut... (Marţi, 14 februarie 2017, 13:09)

  Shaolin [utilizator]

  Doamna ministru absolventă de Ecologie a avut ocazia să pună la punct articolul declarat neconstituțional.

  Nu a vrut. Mai mult, a ieșit în stradă, împreună cu geniile bine informate, să protesteze împotriva unei ordonanțe ce ar fi rezolvat problema.

  Așa că... strada a câștigat: articolul acela neconstituțional NU MAI EXISTĂ!

  Felicitările mele tinerilor (și bătrânilor) frumoși și liberi (dar nu și informați)!

  #coruptia ucide
  • +2 (10 voturi)    
   shaoline, esti penibil, (Marţi, 14 februarie 2017, 13:37)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   ca de obicei. Care parte din:
   "Majoritatea parlamentara controlata de PSD in cursul anului 2016 avea obligatia legala ca, in termen de 45 de zile, sa puna in acord textul de lege cu multele decizii ale CCR, dar, ca de atatea ori, a fugit de aceasta responsabilitate."

   n-ai inteles-o? Dar intreb retoric, stiu.
   • -2 (14 voturi)    
    Dar Guvernul ce făcea? (Marţi, 14 februarie 2017, 14:27)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    De ce nu a dat OUG? Că mai dăduse o dată și nu s-a isterizat nimeni.

    Cam greu pentru Parlament să schimbe legile cât timp e în vacanță...
    • +1 (5 voturi)    
     sa avem pardon (Marţi, 14 februarie 2017, 15:46)

     codo [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

     parlamentul are vacanta cat elevii sau mai mult. deci e vina guvernului ca nu s-a apucat sa legifereze cat timp se lafaiau astia prin insule.
  • +1 (11 voturi)    
   Ce zice dna Pruna asta ca nu se vede (Marţi, 14 februarie 2017, 14:13)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   in justitia de zi cu zi.
   CApel Alba si CApel Cluj au dat decizii de achitare si suspendare la executarea pedepsei pe Cde procedura art 16 - Fapta nu exista sau ne este .... In baza hot 405 a Curtii Constitutionale Precizari Hot 405 zice :constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Cazul Dan Daniel CA Alba ,zice ca incalcarea a privit o OG care nu este stricto sensu lege si de aici CA a constat CPP art 16 b ca fapta nu exista .... CE vorbeste PRUNA?NU citeste ziarele ?Sa zica clar ca au facut abuz la Curtea de Apel .....ca altfel ramane cum am stabilit...
  • 0 (8 voturi)    
   Esti foarte "inteligent" (Marţi, 14 februarie 2017, 14:22)

   AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Facultatea Ecologica -> a absolvit dreptul acolo, fata de Ciordache tamplarul.
   Cate tampenii poti abera pe hotnews e incredibil.
  • +2 (10 voturi)    
   Greu, greu cu logica (Marţi, 14 februarie 2017, 14:48)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Nu avea cum ba desteptule pentru ca articolul respectiv era in Parlament, la comisii si cand ei vor sa legifereze ceva, Guvernul nu-si poate baga nasul.

   Guvernul de atunci a preluat doar articolele pe care Parlamentul le-a ignorat mai multa vreme si pe care isi putea justifica legitim necesitatea urgentarii legiferarii.

   Iar articole precum acesta contestat la CC si altele au ajuns de abia acum la guvern, pentru ca de abia la final de mandat al legislativului, acele articole au fost bagate la "sertar" si de abia atunci Guvernul se putea mobiliza.
 • +5 (13 voturi)    
  Trebuie explicat in fiecare zi, sa priceapa si PSD (Marţi, 14 februarie 2017, 13:12)

  Gryphus [utilizator]

  eu nu inteleg de ce la Antena 3 e trimis un om care are dificultati de exprimare in limba romana (o fata frumoasa si inteligenta dar nepotrivita pt rolul asta) care sa tina piept propagndei mincinoase a PSD-istilor!

  daca tot trimiti un reprezentant al OPOZITIEI la TV trimite unul care intelege si poate sa explice modificarile legislative
  • -2 (6 voturi)    
   Indeed! :) (Marţi, 14 februarie 2017, 14:27)

   za-k [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Saraca tanti aia era asediata de 9 sacali si de-abia putea sa vorbeasca pe romaneste :)

   Totusi s-a descurcat relativ bine la cit de groaznica a fost situatia dar ai dreptate, trebuie oameni mai incisivi, mai fluenti, mai pregatiti.
 • +12 (14 voturi)    
  Nu (Marţi, 14 februarie 2017, 13:13)

  colu [utilizator]

  pate fi vorba de comparatie intre cele doua guverne.Efectele guvernarii PSD se vor vedea,incepand cu trimestrul 3 din acest an.
 • +7 (17 voturi)    
  bravo, Raluca Pruna (Marţi, 14 februarie 2017, 13:15)

  codo [utilizator]

  Trebuie tot mai multe voci profesioniste care sa se ridice impotriva manipularilor ordinare ale guvernului Mustata&Co. Nu iertati nimic din acuzele nefondate. S-au invatat ca parlamentul serveste doar la validarea propriilor beneficii. Sa legifereze daca tot se bate cu pumnul in piept ca e forul suprem al democratiei!
  silă, multă silă, PSD-ALDE!
  • -11 (21 voturi)    
   Voce profesionistă: Prună e absolventă de Ecologie (Marţi, 14 februarie 2017, 13:23)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui codo

   Mai plantăm un pom. Mai studiem o lege...

   D'astea...
   • -2 (10 voturi)    
    De Iordache nu ne zici? (Marţi, 14 februarie 2017, 13:33)

    JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    ... mai lipim un dulap, mai luam un doctorat in drept la Balti. D'astea...
    • +3 (5 voturi)    
     Nici cu el nu mi-e rușine! :) (Marţi, 14 februarie 2017, 14:28)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

     Toți care de care mai profesioniști!
   • 0 (8 voturi)    
    fiecare dupa cit il duce capul (Marţi, 14 februarie 2017, 13:52)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Se pare ca nu poti face diferenta intre universitate si facultate...
    Februarie 1996 Universitatea Al. I. Cuza Iași, Facultatea de Drept – Licență în drept
     1990 -1994 Universitatea Ecologică București, Facultatea de Drept

    De unde nu-i....
    • +3 (5 voturi)    
     Și tu nu știi ce aia acreditare... (Marţi, 14 februarie 2017, 14:31)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     De ce crezi că a făcut facultatea la particulară și și-a dat licența la stat?

     Oare pentru că Universitatea Ecologică nu era acreditată pe drept?
     • 0 (0 voturi)    
      ce legatura are una cu alta? (Joi, 16 februarie 2017, 11:14)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

      Faptul ca a absolvit o facultate la o universitate privata e cu totul alt subiect. Se pare ca nu esti capabil sa urmezi un fir logic al discutiei.
   • -1 (7 voturi)    
    atentie la neatentie (Marţi, 14 februarie 2017, 13:52)

    the one [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    A absolvit fac de drept si este avocat .
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Raluca_Prun%C4%83
    • +2 (6 voturi)    
     Da!Facultatea de drept din Universitatea Ecologică (Marţi, 14 februarie 2017, 14:33)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui the one

     Observația rămâne valabilă.

     O fi făcut la fără frecvență?
   • -2 (8 voturi)    
    Postăcuț (Marţi, 14 februarie 2017, 13:53)

    CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Da, a absolvit ecologia. Apoi dreptul. Apoi filosofia. Apoi un master în științe politice. Unii nu se opresc din învățat. Și nici nu-și cumpără diplome cu banii furați de tata.
    • +1 (5 voturi)    
     De avocați filozofi care plantează pomi avem nevoi (Marţi, 14 februarie 2017, 14:35)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

     Și când mă gândesc la bidinelele pe care le dădeau unii miniștrilor tehnocrați profesioniști...

     Mă cam ia cu greață...
    • 0 (4 voturi)    
     Unii cand ajung in guvernul Romaniei fac cea ce (Marţi, 14 februarie 2017, 14:56)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

     trebuie si sunt criticati de puscariabili.
     Altii in aceeasi postura faca cea ce-i doare mai rau . . .
   • 0 (4 voturi)    
    iti mai dam un - (Marţi, 14 februarie 2017, 14:25)

    AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Pentru ca iti place
   • +3 (5 voturi)    
    Rade ciob de oala sparta (Marţi, 14 februarie 2017, 14:50)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Zi ceva si de mecanica lui Iordache de la miezul noptii . . .
 • -3 (9 voturi)    
  Daca Decizia CCR ar fi fost (Marţi, 14 februarie 2017, 13:31)

  Susufler0 [utilizator]

  de NECONSTITUTIONALITATE, atunci, da, ar fi fost vorba de existenta unui vid legislativ in ceea ce priveste incriminarea abuzului in serviciu. Doar ca la ora asta nu am mai fiavut niciun dosar de abuz in serviciu cercetat de parchete sau judecat in instante. Cred ca este evident pt toata lumea ca nu este asa.

  Decizia CCR a fost o decizie INTERPRETATIVA, respectiv a interpretat sintagma "IN MOD DEFECTUOS" cu sintagma "CU INCALCAREA LEGII" si a stabilit totodata ca prin "LEGE" nu se intelege in mod extensiv orice act normativ, ci doar actele normative PRIMARE, adica, LEGI, OG si OUG, NU si Hotarari de Guvern (acte normative secundare). Ori Hotararea Curtii de Apel Alba a avut in vedere judecarea unui caz de abuz in serviciu bazat pe incalcarea unei Hotarari de Guvern. Acesta a si fost motivul achitarii.

  PS. D-le Dragnea, stai potolit in banca ta pt ca s-a indreptat vremea si daca cumva faci vreo nefacuta vom iesi in strada MILIOANE !
  • +3 (3 voturi)    
   CCR: (Marţi, 14 februarie 2017, 15:44)

   tonne [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Curtea constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi cele ale art.297 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile constituţionale ale art.1 alin.(5), întrucât sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” nu prevede în mod expres elementul în legătură cu care defectuozitatea este analizată.
 • +2 (8 voturi)    
  Corect, Pruna! (Marţi, 14 februarie 2017, 13:33)

  ladrone [utilizator]

  Romanii intr-adevar nu au memoria scurta, dovada ca inca mai tin minte taierile de pensii si salarii practicate de PDL-isti (actualmente PNL-isti). Asta in timp ce clientela lor fura sute de milioane de euro prin ANRP.
  • -2 (4 voturi)    
   hei, update pls (Marţi, 14 februarie 2017, 15:51)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui ladrone

   ai ramas infipt in anii lui basescu? tot cu durerile alea ai ramas? si cu aceleasi minciuni bag seama, ca pensiile nu au fost taiate. dar pruna e tehnocrata, ia mai rasfoieste timpul si pune-te pe injuraturi cu tehnocrati.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version