Medicul neurochirurg Ionut Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de munca, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului Colentina, Rodica Olteanu, in urma sedintei Consiliului Medical, care a analizat situatia existenta in unitatea sanitara, scrie News.ro. Medicul Gobej declarase ca managerul interimar, Silvi Ifrim, a redus personalul Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, iar in aceste conditii se pot face interventii chirurgicale doar pana la ora 15.00. Gobej a mai spus ca managerul "nu poate indeplini in continuare aceastp functie, pentru ca nu este competent, nu este moral" si ca, pentru Ifrim, binele pacientilor "reprezinta o lozinca".

Consiliul Medical al Spitalului Clinic Colentina anunta ca declaratiile doctorului Gobej sunt "neadevarate si contin nejustificat si neetic atac la persoana".

Ca atare, situatia va fi prezentata in Consiliul Disciplinar care poate decide sanctiuni de la avertisment pana la desfacerea contractului de munca, a spus Rodica Olteanu.

La randul sau, managerul interimar al Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat ca legea nu ii permite sa plateasca ore suplimentare pentru medici, ci doar sa le ofere ore libere.

"In ianuarie 2017, managementul Spitalului Clinic Colentina s-a schimbat dupa noua ani. In aceasta perioada, in spital au aparut sectii noi, a caror dezvoltare diferentiata a fost favorizata de investitii semnificative, fara ca acest regim sa se aplice in mod transparent si balansat si altor sectii. Aceasta situatie a dus la un dezechilibru care s-a adancit in ultimii ani", sunt primele concluzii ale Consiliului Medical.

Acesta precizeaza ca nu s-au facut disponibilizari, asa cum a sustinut dr. Ionut Gobej.

"Noua conducere si-a propus sa analizeze cauzele dezechilbrului si sa caute solutii de remediere. Analiza diferentiata a bugetelor sectiilor va fi prezentata in mod transparent, (cum nu s-a facut pana acum) pentru a decide strategia de dezvoltare a spitalului. In aceasta perioada nu s-au facut disponibilizari, nu s-a redus si nu s-a desfiintat nicio sectie. Declaratiile dr. Gobej sunt in acest context neadevarate si contin nejustificat si neetic atac la persoana", mai arata Consiliul Medical, intrunit, luni, in sedinta.

Majoritatea sectiilor Spitalului Clinic Colentina lucreaza constant peste program fara ca aceasta activitate si ingrijire a bolnavilor sa fie conditionata de plata orelor suplimentare, a spus profesorul Gheorghe Andrei Dan, seful sectiei de cardiologie.

El a precizat ca o parte a personalului a primit bani pentru ore suplimentare, iar alta nu.

"De exemplu, sectia de cardiologie figura cu 150.000 lei pentru ore suplimentare, dar nu a primit niciun leu", a mai spus profesorul Dan.

Consiliul Medical mai sustine si ca structura unor sectii ale spitalului nu corespunde necesitatilor.

"Prevederile legale privind compensarea orelor suplimentare sunt clare si nenegociabile. In acelasi timp, trebuie remarcat ca nu s-a tinut cont la momentul crearii unor sectii complexe, cum este Neurochirurgia, de asigurarea unei structuri adecvate inainte de inceperea activitatii. Consideram ca activitatea intr-o sectie trebuie adaptata la posibilitatile existente, iar dezvoltarea se poate face dupa ce se gasesc resurse de ameliorare. Structura unor sectii din Spitalul Colentina nu corespunde necesitatilor si circuitelor reale, locale, fara ca acest aspect sa fi fost analizat corespunzator de conducerea anterioara. In 2015, in Spitalul Colentina au fost acreditate unitati functionale de urgenta sectiile Neurologie si Hematologie, dar nu cea de Neurochirurgie si nici alte sectii care au care au solicitat baza activitatii lor acest lucru", se mai arata in raportul Consiliului Medical.

Pe de alta parte, componentii Consiliului arata ca nu pot proba validitatea afirmatiilor strict profesionale ale medicului Gobej.

"Consiliul Medical nu are expertiza sa poata proba validitatea informatiilor strict profesionale ale dr. Gobej, dar recomanda consultarea unei comisii profesionale externe formata din experti neurochirurgi, pe baza probelor existente. Dezaprobam incercarea de rezolvare a problemelor Spitalului Clinic Colentina prin presiuni media, eludand metodelor de rezolvare legale si ierarhice. Spitalul Colentina nu poate deveni un front de razboi pentru veleitati personale", mai spun membrii Consiliului.

La randul sau, directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Razvan Litu, a spus ca Spitalul Colentina a cheltuit in perioada 2009-2016 aproape 150 milioane de lei, fata de Spitalul Foisor, care a cheltuit 113 milioane lei, desi are o constructie noua.

Medicul neurochirurg Ionut Gobej de la Spitalul Colentina a postat pe Facebook un mesaj in care sustine ca managerul a redus personalul Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, iar in aceste conditii se pot face interventii chirurgicale doar pana la ora 15.00.

El a prezentat cazurile a doi pacienti cu tumori benigne care trebuie supusi unor operatii de peste 12 ore si sustine ca i-a expus managerului aceasta situatie, despre care a spus ca binele bolnavilor "reprezinta o lozinca" si "nu este interesat de ei".

Ionut Gobej a vorbit, intr-un mesaj adresat pacientilor, prietenilor, "oamenilor de bine" si autoritatilor statului, despre situatia de la unitatea medicala.

Medicul considera ca managerul Spitalului Clinic Colentina "nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor "reprezinta o lozinca" si "nu este interesat de ei".

El cere demisia de urgenta a managerului si inlocuirea ei "cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor".

De asemenea, el face apel la cei care cred in el sa se alature demersului sau.

La inceputul lunii ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv ca i-a tinut pe pacienti in frig in saloane.

In 27 iulie 2016, fostul manager al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, a trimis sefilor sectiilor chirugicale si ATI o adresa prin care le aducea la cunostinta ca, in urma analizei platii orelor suplimentare "atat pentru salariatii blocului operator, dar si a celui din sectiile ATI, datorita deficitului de personal, am constatat ca exista si alti factori care contribuie la aceasta situatie costitisoare pentru spital".

Mai precis, este vorba despre nerespectarea programului de lucru conform Regulamentului de Organizare si Functionare al spitalului care prevede ca intervalul orar in care se defasoara activitatea, medicala in blocul operator si toate sectiile spitalului este 8.00-15.00 cu doua ore de contravizita, mai arata Andreescu.

"Am constatat ca nu se respecta semnarea condicii de prezenta a personalului - document primar care sta la baza intocmirii punctajului lunar. Nerespectarea programului de lucru conduce implicit la nerespectarea programului operator si de aici prelungirea nejustificata a programului de lucru in cele mai multe cazuri", nota managerul de la acea vreme al Spitalului Colentina.

Fostul manager Bogdan Andreescu a precizat, pentru News.ro, ca a trimis acea nota intrucat in anumite sectii programul operator incepea la ora 10.00, in loc de ora 8.00.