Guvernul anunta luni seara ca premierul Sorin Grindeanu va merge la Palatul Cotroceni, marti, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a chemat la discutii, alaturi de ministrul Finantelor, pe tema bugetului de stat.

Iohannis si Grindeanu (foto arhiva)Foto: Presidency.ro

Potrivit Guvernului, premierul va merge la Palatul Cotroceni la ora 11.00, insotit de ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, precizeaza News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, luni, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, in care il invita, alaturi de ministrul Finantelor, Viorel Stefan, la o discutie pe tema bugetului de stat pe anul 2017, marti, la Cotroceni.

"Avand in vedere ca astazi (luni - n.r.) Parlamentul Romaniei a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportuna o intrevedere cu privire la cele doua acte normative, la care va invit impreuna cu Ministrul Finantelor Publice, domnul Viorel Stefan, marti, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni", se arata in scrisorea presedintelui Iohannis.

Seful statului va trebui sa decida asupra promulgarii celor doua proiecte aprobate de Parlament.

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, martea trecuta, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale, impotriva actelor votand PNL, USR si PMP. Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, multumind la final parlamentarilor pentru rapiditate si a transmis si un mesaj catre mediul de afaceri, ca Romania va ramane o tara cu o economie predictibila.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat cu 208 voturi "pentru" si 105 "impotriva", iar proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi "pentru", 107 voturi "impotriva" si doua abtineri.

Impotriva proiectelor au votat PNL, USR si PMP.

Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.

Votul a fost dat in prezenta premierului Sorin Grindeanu.

"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.

Seful statului an criticat pe 31 ianuarie proiectul de buget pentru anul acesta: "Acest buget mi se pare problematic: o crestere foarte mare a cheltuielilor. Dupa parerea mea, acest buget e prea optimist, supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere de 15%. Chiar daca consideram ca economia va creste, o crestere atat de mare e greu de realizat".

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,4%in anul 2017, sub prognoza pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul de stat, de 5,2%. Datele apar in Prognoza de iarna a CE, prezentate luni.

In schimb, Comisia avertizeaza ca deficitul bugetar al Romaniei ar urma sa creasca la 3,6% din PIB in anul 2017, peste tinta Guvernului, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.