Klaus Iohannis, i-a transmis luni o scrisoare premierului Sorin Grindeanu in care il invita sa discute despre bugetele care au ajuns la Administratia Prezidentiala pentru promulgare.

Iohannis si Grindeanu (foto arhiva)Foto: Presidency.ro

Scrisoarea presedintelui:

"Avand in vedere ca astazi Parlamentul Romaniei a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportuna o intrevedere cu privire la cele doua acte normative, la care va invit impreuna cu Ministrul Finantelor Publice, domnul Viorel Stefan, marti, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni."

Seful statului an criticat pe 31 ianuarie proiectul de buget pentru anul acesta: "Acest buget mi se pare problematic: o crestere foarte mare a cheltuielilor. Dupa parerea mea, acest buget e prea optimist, supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere de 15%. Chiar daca consideram ca economia va creste, o crestere atat de mare e greu de realizat".

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,4%in anul 2017, sub prognoza pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul de stat, de 5,2%. Datele apar in Prognoza de iarna a CE, prezentate luni.

In schimb, Comisia avertizeaza ca deficitul bugetar al Romaniei ar urma sa creasca la 3,6% din PIB in anul 2017, peste tinta Guvernului, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.