Mai multi parlamentari USR au semnat un protest fata de ambasadorul Rusiei in Romania, care declarase intr-un interviu ca amnistia si gratierea ar fi "probleme minore". Parlamentarii USR arata ca declaratiile "sunt neavenite" si "condamnă tentativele ambasadorului Federației Ruse de a minimaliza şi de a denatura semnificația celor mai mari proteste înregistrate după revoluția din 1989".

"Rusia de astăzi nu este din păcate și nu poate fi considerată, în niciun fel, un model pentru democrație. USR respinge o asemenea atitudine de girare a corupției și își reafirmă angajamentul ferm față de o Românie europeană, în care statul de drept funcționează, nimeni nu este mai presus de lege, iar actele de corupție sunt pedepsite", mai arata parlamentarii USR.

"Intervențiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat care îngrădește dreptul de expresie şi dreptul la adunări publice, hărțuiește dizidenții și opoziția publică, vin în sprijinul unui guvern al Romaniei care şi-a început abuziv mandatul, în defavoarea statului de drept", mai spun cei patru semnatari (Dan Barna, vice-președinte, Comisia de Politică Externă din Camera Deputaților, Matei Dobrovie - membru în Comisia de Politică Externă, Camera Deputaților, Radu Mihail - membru în Comisia de Politică Externă, Senat, si Cristian Ghinea, membru al Biroului Permanent, Camera Deputaților).