Foto: Dan Mihai Balanescu

Peste 50.000 de oameni au fost in Piata Victoriei duminica seara, pe un ger naprasnic, in cea de-a 13-a zi consecutiva de proteste anti-guvernamentale. Cel mai spectaculos moment al serii a fost de departe cel de la ora 21:00, cand multimea din piata a format un tricolor imens prin aprinderea lanternelor de la telefoane sub coli colorate in rosu, galben si albastru. Coregrafia a fost exceptionala, momentul fiind cu adevarat emotionant.

Cum au resit sa creeze perfect drapelul cei peste 50.000 de oameni fara sa amestece culorile? In timpul protestului, voluntari au impartit foi A4 colorate protestatarilor aflati in Piata Victoriei in functie de zona in care se aflau. La ora 21.00, protestatarii si-au aprins lanternele de la telefoane sub foile respective, si asa s-a format un urias tricolor luminos.

La ora 22:00, manifestantii au cantat imnul national, apoi o parte dintre ei s-au prins intr-o hora. "ALDE si PSD, aceeasi mizerie", "Jos Tariceanu, Dragnea si Grindeanu", "Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa", au fost cateva dintre scandari.

  • Date tehnice: Poate va intrebati cum am facut estimarea privind prezenta a 50.000 de oameni la mitingul de duminica? Am "decupat" perimetrul ocupat si a rezultat o suprafata de circa 20.000 mp. Au fost multi oameni în zonele centrale, în special în momentul formării tricolorului. Spre periferie densitatea era mult mai mica. În medie, cam 2.5 oameni pe metrul patrat (sursa calculului privind densitatea). Asa ca am estimat numarul oamenilor aflati la momentul de varf in Piata Victoriei la circa 50.000. Evident ca numarul total a fost mai mare, dat fiind ca exista o fluctuatie normala la orice astfel de miting.

Imagini VIDEO (Privesc.eu):

------------------------------

Cele mai importante momente ale zilei:

23:01: In jur de 100 de protestatari mai sunt la aceasta ora in Piata Victoriei.

22:20: In piata mai sunt in jur de 2.000 de manifestanti.

22:10: O parte dintre protestatarii din piata s-au prins intr-o hora.

22:00: Cele cateva mii de oameni care sunt in piata canta imnul la aceasta ora.

21:42: Se scandeaza: "Zi de zi aici vom fi" si "Vrem sa muncim, nu sa va pazim!"

21:40: In piata la aceasta ora mai sunt circa 20.000 de oameni. Frigul patrunzator a facut ca multa lume sa plece imediat dupa momentul tricolorului.

21.24: Imagini video filmate la nivelul solului la momentul formarii tricolorului:

21.19: Iata si imaginea zilei de la Dan Mihai Balanescu:

21.11: Daca va intrebati (cum ne-am intrebat si noi) cum au resit sa creeze perfect drapelul cei peste 50.000 de oameni fara sa amestece culorile: in timpul protestului, voluntari au impartit foi A4 colorate protestatarilor aflati in Piata Victoriei in functie de zona in care se aflau. La ora 21.00, protestatarii si-au aprins lanternele de la telefoane sub foile respective, si asa s-a format un urias tricolor luminos.

21.07: Aviz pentru parlamentari: va rugam sa nu incercati asta la Parlament, ca face dl Serban Nicolae comisie de ancheta pentru consumarea ilegala a abonamentelor de telefonie. Iar dl Ion Cristoiu s-ar putea sa faca o ancheta jurnalistica despre provenienta laserelor colorate de pe smartphone-uri :)

21.06: Tricolorul s-a format prin aprinderea lanternelor de la telefoane sub coli colorate in rosu, galben si albastru. Coregrafia a fost exceptionala, a fost un moment cu adevarat emotionant

21.00: Peste 50.000 de oameni in Piata Victoriei, iar tricolorul a reusit! Imaginile sunt fabuloase

20.54: Peste 40.000 de oameni sunt in piata si multimi mari vin din metrou si de pe bulevarde. Foarte multe steaguri si pancarte colorate, sa vedem daca iese tricolorul programat la ora 21.00 :)

20.46: Circa 30.000 de oameni zguduie Piata Victoriei cu protestul lor. Au aparut proiectiile cu laser pe marile blocuri din Piata Victoriei

20.42: Imagini VIDEO din Piata:

20.37: Peste 20.000 de oameni in piata, sunt zone in care nu se mai poate misca. Iar gurile de metrou sunt pline, lumea continua sa vina in valuri. Incredibila mobilizarea bucurestenilor

20.33: Liviu Dragnea e de departe personajul principal al protestului. Furia multimii, dar si ironia il vizeaza pe detestatul sef al PSD. Iata un exemplu de pancarta, cu Dragnea pe post de Teleor-Man

20.29: Peste 15.000 de oameni, circulatia in fata Guvernului s-a inchis, lumea continua sa vina in grupuri de pe toate bulevardele din jurul Pietei Victoriei

20.24: Peste 13.000 de oameni in Piata Victoriei, atmosfera uluitoare

20.15: Numarul oamenilor a sarit de 10.000, si lumea continua sa vina

20.05: Au revenit manechinele lui Dragnea, Grindeanu & co in zeghe. Lumea i-a intampinat cu fluieraturi copioase si strigate: PSD, Ciuma rosie si Hotii!

20.02: Dincolo de zona centrala a pietei unde s-au grupat majoritatea oamenilor, multe grupuri sunt in zone laterale, precum Antipa sau Calea Victoriei

19.59: Peste 9.000 de oameni in Piata Victoriei. Multimea creste constant, la fel si iritarea oamenilor care vor ca Guvernul sa-i asculte

19.53: Pancarta: Cerem un guvern curat si competent. Misiune imposibila, PSD?

19.48: Fondul sonor al mitingului e asigurat de goarne, fluieri si o toba. Dn cand in cand, oamenii striga in cor Demisia!

19.47: In piata sunt circa 6000 de oameni. Multimea creste de la un minut la altul, multi oameni vin dinspre metrou. Circulatia a fost inchis si dinspre Bd. Ion Mihalache spre Lascar Catargiu. In piata in fata de striga Demisia, in timp ce intr-o laterala cineva a pus la o boxa Imnul Golanilor

19.36: Peste 4.000 de oameni, si continua sa vina

19.25: 3000 de manifestanti. A fost inchis traficul dinspre bulevardele Kiseleff si Aviatorilor spre Calea Victoriei si dinspre Lascar Catargiu pe Bd. Ion Mihalache

19.23: Au aparut steagurile UE si SUA in Piata Victoriei

19.16: Sunt peste 2000 de oameni. Jandarmii maresc perimetrul delimitat cu garduri. in Piata multi tineri poarta banderole la mana cu mesajul "#Rezist"

19.10: Pancarta la protest: We don't be Liviu / Atentie la buzunare, suntem langa Guvern!

19.04: Peste 1.500 si lumea continua sa vina in piata. In multime sunt pancarte si din alte orase precum Brasov, Cluj, Buzau sau Constanta

18.55: Peste o mie de oameni, si continua sa vina

18.48: Au reaparut proiectiile laser pe cladirea BRD. Sunt proiectate numele oraselor in care au loc constant mitinguri

18.47: Aproape o mie de manifestanti in piata

18:33: In piata sunt aproape 500 de oameni si continua sa vina. Cineva de la o portavoce scandeaza pe rand numele oraselor din tara unde s-a tot iesit la proteste in ultimele saptamani. La Timisoara, Cluj, Sibiu sau Iasi au fost cele mai mari aplauze, dar si cand s-a strigat Alexandria.

Un nou protest de amploare este anuntat in aceasta seara, iar manifestantii si-au propus sa creeze cel mai mare tricolor uman. Tricolorul urmeaza sa fie realizat la ora 21:00. Peste 15.000 de oameni si-au anuntat prezenta la protest pe retelele de socializare.

Potrivit anuntului postat de organizatori pe pagina de Facebook "Coruptia ucide", manifestantii sunt rugati sa aduca cu ei o sursa de culoare (rosu, galben sau albastru) si o lanterna, insa organizatorii precizeaza ca vor distribui si ei foi de hartie in cele 3 culori.

Potrivit anuntului, manifestantii vor fi organizati in 3 sectoare, (cum privesti spre Guvern), astfel:

1. Stanga Palatului Victoria (1-2) - ALBASTRU

2. Centru (intre stalpul 2-3) - GALBEN

3. Dreapta Palatului Victoria (3-4) - ROSU

Zona de mijloc va fi delimitata de cordoane umane.

De asemenea, manifestantii sunt rugati sa ilumineze foile, in timpul evenimentului, de la o distanta de aproximativ 10-20 de cm, pentru a evita eventuale accidente.

Anuntul organizatorilor:

"Continuam protestele in acelasi stil pasnic si creativ care ne-a facut remarcati peste hotare! Aparandu-ne drepturile, ne aparam pe noi insine! Romania NU este divizata, ROMANIA ESTE UNITA!

Duminica aceasta, cream impreuna cel mai mare TRICOLOR UMAN!

***Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa veniti cu sursa de culoare: ROSU, GALBEN sau ALBASTRU + o LANTERNA. In ajutorul vostru vom veni cu foi de aceleasi culori pe care la ora 21:00 ni le vom ridica deasupra capului si vom lumina cerul in culorile TRICOLORULUI.

Ne vom organiza pe trei sectoare: (cum privesti spre Guvern), avand ca si recepere cei patru stalpi de iluminat din fata guvernului.

1. Stanga Palatului Victoria (1-2) -> ALBASTRU

2. Centru (intre stalpul 2-3) -> GALBEN

3. Dreapta Palatului Victoria (3-4) - ROSU

Surse culori: FOI COLORATE (NU cartoane), saci de plastic, dosare de plastic, materiale foarte subtiri, aplicatii pe telefon mobil (poze colorate intr-una din culorile de pe steag).

!!!! NU UITATI DE ILUMINAREA FOILOR IN TIMPUL EVENIMENTULUI DE LA O DISTANTA DE APROXIMATIV 10-20 CM !!!!

*** DETALII ORGANIZARE

1.Avem nevoie de oameni care sa ne ajute cu topuri de hartie colorata + 100/200 de voluntari care sa ne ajute cu impartirea foilor in piata. Ne intalnim cu totii la ora 19:00 in fata la BRD la metrou!

2.Apelam la intelegerea voastra sa va pastrati zonele de culoare pe parcursul evenimentului! - Vor exista cordoane umane care vor delimita zona galbena!

Multumim!"