Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, a avut duminica o convorbire telefonica cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la initiativa acestuia din urma. In timpul discutiei, "inaltul oficial NATO a exprimat aprecierea fata de angajamentul Romaniei de a aloca, anual, 2% din PIB pentru aparare, ceea ce confirma, o data in plus, determinarea ferma a Romaniei de a-si respecta obligatiile in calitate de stat membru NATO", arata Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Cei doi oficiali au trecut in revista stadiul si perspectivele de punere in aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varsovia, cu accent pe masurile vizand consolidarea apararii si descurajarii aliate in zona Marii Negre. Au fost salutate progresele deja obtinute si a fost subliniata necesitatea continuarii eforturilor in vederea implementarii depline a deciziilor adoptate la cel mai inalt nivel, se mai arata in comunicat.

Seful diplomatiei romane a subliniat importanta unei abordari unitare din partea Aliantei, care sa asigure coerenta de actiune intre dimensiunea nordica si cea sudica a flancului estic.

De asemenea, Melescanu "a evocat angajamentul ferm al Romaniei pentru o relatie transatlantica puternica, precum si pentru indeplinirea obligatiilor care decurg din statutul de membru al Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocarii resurselor necesare apararii. A fost salutata declararea, la Varsovia, a capacitatii operationale initiale a sistemului NATO de aparare antiracheta, prin integrarea facilitatii de la Deveselu, si a fost evidentiata importanta continuarii acestui proces, in vederea operationalizarii depline a sistemului NATO."

La randul sau, secretarul general al NATO a adresat multumiri pentru contributia de substanta a Romaniei la operatiile si misiunile aliate, in special in Afganistan, si si-a exprimat "aprecierea fata de angajamentul Romaniei de a aloca, anual, 2% din PIB pentru aparare, ceea ce confirma, o data in plus, determinarea ferma a Romaniei de a-si respecta obligatiile in calitate de stat membru NATO".