Creatoarea de moda Adina Buzatu, cercetata de procurorii DIICOT intr-un dosar de evaziune fiscala, a fost scoasa de sub control judiciar pe cautiune, la cinci luni dupa ce a fost luata masura preventiva. Judecatorii au dispus ridicarea controlului judiciar si fata de scriitorul Eugen Burada, cercetat in acelasi dosar, scrie news.ro.

Magistratii Tribunalului Prahova au admis, vineri, cererea Adinei Buzatu de ridicare a controlului judiciar dispus in privinta sa de catre procurorii DIICOT Ploiesti in cursul anului 2016. Decizia Tribunalului Prahova este definitiva.

Adina Buzatu, cercetata sub control judiciar pe cautiune intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de aproape 38 de milioane de lei, achitase o cautiune de 160.000 de lei si se afla sub masura preventiva din septembrie 2016. Initial, procurorii au stabilit o cautiune de 300 000 de lei pentru Buzatu, insa aceasta a obtinut in instanta reducerea la aproape jumatate din suma stabilita initial.

Tot vineri, in cadrul unui alt proces, Tribunalul Prahova a dispus ridicarea controlului judiciar si fata de scriitorul Mircea Eugen Burada, cercetat pentru aceleasi infractiuni, in acelasi dosar. Si in cazul acestuia decizia este definitiva.

In seprembrie 2016, Adina Buzatu a fost condusa la audieri, la sediul DIICOT Ploiesti, fiind suspecta intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. La finalul audierilor, Adina Buzatu si alte 11 persoane au fost puse sub control judiciar pe cautiune, procurorii stabilind ca Buzatu trebuie sa depuna o cautiune de 300.000 de lei.

Tot atunci, procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti si politistii de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din Politia Prahova au facut 34 perchezitii domiciliare si la sediul unor societati comerciale din judetele Prahova, Ilfov, Suceava, Iasi si municipiul Bucuresti, in dosarul vizand un grup infractional specializat in evaziune fiscala si spalare a banilor.

Conform anchetatorilor, in perioada 2012-2014, administratorii a 20 de societati comerciale au inregistrat in evidentele contabile cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale avand ca scop sustragerea de la plata taxelor si impozitelor.

"In baza facturilor emise de societatile fantoma, controlate de suspecti, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de aproximativ 37.950.712 lei, constand in impozit pe profit neconstituit si taxa pe valoare adaugata dedusa in mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au facut obiectul acestui circuit financiar fictiv si care constituie produsul infractiunii de spalare a banilor sunt in valoare de 117.746.750 lei", se arata intr-un comunicat al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti.

In anul 2012, Adina Buzatu a fost vizata de o alta ancheta, existand suspiciuni ca in magazinele sale sunt vandute haine contrafacute.