Augustin Lazar este de parere ca procurorul general ar trebui sa fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, intr-o procedura asemanatoare cu numirea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

In contextul punerii in discutie a modificarii legilor privind sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazar a publicat joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Public, punctul sau de vedere in legatura cu procedura de numire a procurorului general, scrie Agerpres.

"Ministerul Public reitereaza ca fiind obligatorie o procedura 'in oglinda' in ceea ce priveste numirea in functie a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este necesar ca nu doar presedintele Inaltei Curti sa fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci si procurorul general al Romaniei. Numai o asemenea procedura ofera garantia respectarii principiilor stabilitatii si independentei procurorului, precum si a indeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta in activitatea judiciara interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", declara Augustin Lazar.

In mesaj se mai arata ca pozitia publica a lui Augustin Lazar in legatura cu recentele initiative ale Guvernului privind modificarea legislatiei penale dovedeste o data in plus necesitatea transferului catre Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru functia de conducator al Ministerului Public.

Procedura actuala prevede ca procurorul general este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

In schimb, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este numit de presedintele Romaniei, la propunerea CSM.