O celula de criza pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara a fost constituita la nivelul Primariei Sectorului 1, dupa ce au fost depistati cinci pescarusi morti pe malul lacului Grivita, in aval de barajul Straulesti, in cazul carora Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat influenta aviara, informeaza Agerpres.

PescarusiFoto: Dan Popescu, HotNews.ro

"Directia Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, institutia care conduce celula de criza de la nivelul Capitalei, a stabilit o zona de supraveghere sau monitorizare de zece kilometri in jurul locatiei unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara. Aceasta zona de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Municipiul Bucuresti, precum si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov", a informat Primaria Sectorului 1 intr-un comunicat.

In cadrul celulei de criza, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut directorilor din primarie sa ia toate masurile pentru a izola focarul de gripa aviara si pentru a preveni raspandirea sa pe raza sectorului.

'Doresc sa asigur populatia Sectorului 1 ca administratia locala va aplica toate masurile legale pentru a tine situatia sub control. Pana la aceasta ora, in sectorul 1, nu a fost inregistrat nici un caz de gripa aviara la pasarile domestice din gospodariile populatiei. Fac un apel la cetatenii Sectorului 1 sa respecte cu strictete toate masurile decise de administratia locala si de celelalte institutii implicate in combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara', a declarat edilul.

Astfel, principalele masuri adoptate in cadrul celulei de criza au fost urmatoarele: pasarile trebuie inchise in adaposturi pentru evitarea contactului cu pasarile salbatice; este interzisa permiterea accesului pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala; interzicerea organizarii pe teritoriul Sectorului 1 de piete, targuri sau expozitii de pasari; ratele si gastele domestice vor fi separate de alte pasari de curte; copiii sa nu fie lasati sa se joace cu pasari domestice sau pasari salbatice; este interzisa atingerea cu mana neprotejata cu manusa a cadavrelor de pasari.

Mai mult, medicii veterinari oficiali vor efectua inspectii sanitar-veterinare la pasarile domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale noi cazuri de imbolnavire sau mortalitate la pasari, prilej cu care vor informa detinatorii de pasari cu privire la masurile care trebuie respectate pentru a evita aparitia si raspandirea bolii.

Conform aceleiasi surse, toate cazurile de imbolnavire sau moarte la pasarile din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie sa fie anuntate, in regim de urgenta, la Directia Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, telefon 021/3480565, 0762.221.200, 0762.221.234, fax 021/3482352, e-mail office-bucuresti@ansvsa.ro.