Curtea Constitutionala a Romaniei a discutat miercuri cererile presedintelui Klaus Iohannis si sefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict intre puterile statului in urma adoptarii OUG privind modificarea Codurilor penale, anunta Agerpres. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat ca, la sedinta de miercuri, a invitat partile din dosar - Parlament, Guvern si CSM, dar si pe presedintele Klaus Iohannis.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

UPDATE 11:30 Sedinta Curtii a fost transmisa LIVEsi s-a incheiat la ora 12:10

UPDATE 11:52 Presedintele Curtii, Valer Dorneanu, l-a intrerupt pe Serban Nicolae, care expunea punctul de vedere al Senatului si care se lansase in descrierea circumstantelor in care a fost solicitat avizul CSM ajungand inclusiv la Klaus Iohannis, si i-a cerut sa se refere "strict" la argumente.

"Va rog respectuos sa va referiti strict la argumentele", i-a spus Dorneanu lui Serban Nicolae.

-----------------

"Am invitat partile. (...) L-am invitat si pe presedintele Romaniei, dar nu in calitate de parte, ca nu e parte. (...) Am adresat o invitatie de a participa la sedinta si presedintelui. (...) Vom vedea maine daca vine sau nu. Noi ne-am facut datoria sa-l instiintam cu privire la termenele de judecata in cazul sesizarii pe care domnia sa a facut-o. Si una similara a facut CSM", a afirmat marti Dorneanu.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si sistemul de justitie si Parlament, pe de alta parte.

Totodata, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercurea trecuta, cu unanimitate de voturi, sesizarea CCR de catre presedintele CSM, Mariana Ghena, pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea executiva reprezentata de Guvern si autoritatea legiuitoare reprezentata de Parlament, precum si dintre autoritatea executiva si autoritatea judecatoreasca reprezentata de Consiliu, in urma adoptarii OUG privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.