Ministerul Cercetarii confirma ca vrea sa reorganizeze consiliile consultative si sa le schimbe componenta, fara a preciza cand si in ce conditii. O parte din ele, constituite in urma cu cateva luni, prin procedura transparenta

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 7 februarie 2017, 18:13 Actualitate | Esenţial

Serban Constantin Valeca
Foto: Agerpres
Ministerul Cercetarii intentioneaza sa reorganizeze si sa schimbe componenta consiliilor consultative, in conditiile in care unele dintre ele au trecut anul trecut printr-un proces amplu de reorganizare, ocazie cu care a fost selectata o noua componenta. Intrebat de HotNews.ro daca se are in vedere schimbarea componentei acestor institutii, ministerul a raspuns ca va elabora si va publica o metodologie de selectare a membrilor comisiilor de specialitate, precizand ca vechii membri vor putea fi propusi in continuare "fara nici un partizanat" de catre organizatiile de Cercetare, Dezvoltare si Inovare. Miscarea ministerului de a reorganiza organismele consultative a starnit ingrijorarea mediului academic, rectorii celor mai mari universitati din tara avertizand ca modificarile ar putea anula eforturile de recredibilizare si de consolidare a comunitatii stiintifice romanesti.

"Dupa aprobarea regulamentelor de organizare si functionare completate cu cerinte suplimentare, se va elabora si publica metodologia de selectare a membrilor comisiilor de specialitate prin consultarea Academiei Romane si a academiilor de ramura, a Consiliului National al Rectorilor, a Institutelor Nationale, etc, iar dupa caz a mediului economic, vechii membri putand fi propusi in continuare (fara nici un partizanat) de catre organizatiile CDI", a transmis Ministerul Cercetarii, intrebat daca se are in vedere si schimbarea componentei acestor organismelor consultative.

HotNews.ro a mai intrebat Ministerul Cercetarii care sunt organismele consultative ce urmeaza sa fie reorganizate, insa nu a primit niciun raspuns.

Potrivit site-ului Ministerului Cercetarii, in subordinea sa se afla 4 organisme consultative:
 • Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare - CCCDI
 • Consiliul National al Cercetarii Stiintifice - CNCS
 • Consiliului National pentru Inovare si Antreprenoriat - CNIA
 • Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii - CNECSDTI
Membrii a doua din aceste organisme consultative - CNCS, CNECSDTI - au fost numiti in functie in 2016, prin ordin de ministru (OM) pentru un mandat de 4 ani.

De asemenea, au ramas fara raspuns intrebarile privind atributiile pe care fiecare din aceste organisme le va avea dupa reorganizare, Ministerul Cercetarii precizand vag ca "in conformitate cu prevederile Programului de Guvernare (...), se solicita inscrierea de responsabilitati suplimentare". 

Ministerul nu a spus nici daca va pune in dezbatere publica modificarile pe care le are in vedere in cadrul reorganizarii.

Amintim ca Ministerul Cercetarii este unul dintre ministerele nou infiintate. Astfel, institutia condusa de ministrul Serban Constatin Valeca a preluat activitatea si structurile specializate in domeniul cercetarii si inovarii de la Ministerul Educatiei si de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.

HotNews.ro a transmis Ministerului Cercetarii, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, urmatoarele intrebari:

1. Dintr-o adresa a Ministerului Cercetarii catre CNCS, reiese ca va avea loc o reorganizarea a organismelor consultative ale acestuia. Care sunt organismele consultative ce vor trece printr-un proces de reorganizare?

2. Care sunt modificarile ce se au in vedere pentru fiecare organism in parte? Ce atributii vor fi modificate (pe fiecare consiliu in parte)?

3. Se are in vedere si schimbarea componentei acestor organisme?

4. De ce se face aceasta reorganizare avand in vedere ca ele au trecut deja printr-un proces similar, transparent, pe parcursul anului 2016?

5. Care va fi procedura de reorganizare? Modificarile vor fi puse in dezbatere publica?

6. HotNews.ro are informatii ca urmeaza reorganizarea UEFISCDI. Va rugam sa ne dati detalii despre modificarile ce se au in vedere in privinta acestei institutii.


Redam mai jos integral raspunsul Ministerului Cercetarii:

"Avand in vedere unele ingrijorari aparute in spatiul public referitoare la motivatia reorganizarii  comisiilor de specialitate din subordinea Ministerului Cercetarii si Inovarii, facem urmatoarele precizari:

1. Respectarea prevederilor legale impunea informarea presedintilor de comisii despre noua arhitectura de reglementari, precum si informarea ca desfasurarea activitatii (in vechea structura) ce presupune si costuri asociate nu mai poate fi sustinuta legal pana la reorganizare;

Pe cale de consecinta activitatile desfasurate de catre organismele consultative ale autoritatii de stat pentru cercetare trebuiesc puse in acord cu actele normative in vigoare;

2. In conformitate cu prevederile Programului de Guvernare aprobat de Parlament, se solicita inscrierea de responsabilitati suplimentare acestor comisii prin regulamentele de organizare;

3. Dupa aprobarea regulamentelor de organizare si functionare completate cu cerinte suplimentare, se va elabora si publica metodologia de selectare a membrilor comisiilor de specialitate prin consultarea Academiei Romane si a academiilor de ramura, a Consiliului National al Rectorilor, a Institutelor Nationale, etc, iar dupa caz a mediului economic, vechii membri putand fi propusi in continuare (fara nici un partizanat) de catre organizatiile CDI;

4. Mentionam faptul ca, in conformitate cu tendintele actuale ale economiei precum si necesitatea racordarii la programele europene cu finantare la care tara noastra este parte, se impun reglementari suplimentare care sa redea cercetarii tehnologice si inovarii rolul de partener al mediului economic, sa mareasca absorbtia fondurilor europene, fara a diminua in nici un fel importanta cercetarii fundamentale.

In speranta mentinerii unui climat academic, redam mai jos legislatia aplicabila:

-Hotararea nr.1 a Parlamentului de aprobare a Programului de Guvernare
-In conformitate  cu prevederile  OUG nr. 1/2017 pentru stabilirea unor masuri in domeniul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte, potrivit art. 8.
  
<<Art. 8
 (1) Se infiinteaza Ministerul Cercetarii si Inovarii, prin preluarea activitatii si structurilor specializate in domeniul cercetarii si inovarii de la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin preluarea activitatii si structurilor de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.
 (2) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului de organizare si functionare a Ministerului Cercetarii si Inovarii, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare se desfiinteaza.>>
Tinand cont de aceste modificari legislative, autoritatea de stat pentru cercetare a devenit Ministerul Cercetarii si Inovarii.
"


Informatii de context


Ministerul Cercetarii a trimis saptamana trecuta o adresa catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS)
, organism consultativ al ministerului, prin care informeaza institutia ca intentioneaza sa reorganizeze organismele consultative din subordine, invocand necesitatea de a duce la indeplinire masuile cuprinse in Programul de Guvernare. Inforatia a fost facuta publica de Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia si membru al CNCS.

Dogaru a lansat o petitie prin care le cere ministrului Cercetarii si premierului Sorin Grindeanu sa opreasca reorganizarea organismelor consultative ale ministerului, avand in vedere ca acestea au fost infiintate anul trecut printr-o procedura transparenta.

A urmat o reactie din partea celor mai mari universitati din tara. Rectorul Universitatii din Bucuresti, al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universitatii de Vest din Timisoara, al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si-au exprimat ingrijorare fata de modul in care conducerea Ministerului Cercetarii si Inovarii intentioneaza sa schimbe componenta, atributiile si modalitatea de functionare a consiliilor consultative, asa cum anunta in adresele trimise presedintilor acestora.

"Atragem atentia asupra faptului ca toate aceste consilii au fost constituite in urma unor ample procese de consultare a comunitatii stiintifice din tara si diaspora, derulate respectand principiile transparentei, meritocratiei si al integritatii. Membrii consiliilor consultative sunt cercetatori cu reputatie nu doar in tara. Multi dintre acestia reprezinta elite ale cercetarii internationale. Mai mult, rolul acestor consilii este esential in acest moment, intr-o perioada in care activitatea de cercetare si comunitatea stiintifica se confrunta cu multiple probleme ce tin nu doar de finantare, dar si de alinierea la practicile comunitatii internationale", au aratat reprezentantii principalelor universitati romanesti.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani din intreaga lume reaminteste ca membrii a doua din consiliile consultatile ale Ministerului cercetarii - mai exact CNCS si CNECSDTI - au fost numiti in functie prin ordin de ministru pentru un mandat de 4 ani. "Numirea lor a fost facuta in baza unui amplu proces de consultare publica, avand ca rezultat general cresterea incontestabila a calitatii membrilor, prin prisma recunoasterii de care se bucura acestia in comunitatea stiintifica internationala dar si prin prisma probitatii lor morale", arata reprezentantii cercetatorilor.

Ad Astra solicita pastrarea componentei organismelor consultative constituite prin mijloace transparente si in urma consultarii publice dar si demararea de urgenta a unor proceduri similare pentru numirea membrilor in organismele consultative a caror activitate nu a fost operationalizata si/sau eficientizata.

Amintim ca fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru a aprobat la finalul lunii noiembrie, prin ordin, componenta noului Consiliu National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), respectiv regulamentul de organizare si functionare al forului. Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti, a fost numit presedinte al CNCS. Consiliul National al Cercetarii Stiintifice este un organism consultativ al Ministerului Educatiei si are drept misiune principala stimularea excelentei in cercetarea stiintifica.

Componenta Colegiului Consultativ pentru Cercetare - Dezvoltare şi Inovare a fost aprobata printr-un ordin al ministrului Mircea Dumitru in data de 7 decembrie 2016.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   2824 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Pute (Marţi, 7 februarie 2017, 18:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  pardon, miroase, a PSD aripa Ekaterina Andonescova, groparul invatamântului românescu, mama hotilor plagiatori si pupila CRIMINALULUI Iliexcu Ilici. Cu Microsoft mai sunt noutati?
 • +7 (7 voturi)    
  Continua PSD-izarea (Marţi, 7 februarie 2017, 18:40)

  fit [utilizator]

  Citate din articol:

  intrebarea hotnews
  "4. De ce se face aceasta reorganizare avand in vedere ca ele au trecut deja printr-un proces similar, transparent, pe parcursul anului 2016?"
  si
  "Membrii a doua din aceste organisme consultative - CNCS, CNECSDTI - au fost numiti in functie in 2016, prin ordin de ministru (OM) pentru un mandat de 4 an.

  In concluzie... e rost de bani. Sunt disperati sa faca rost de bani pentru promisiunile electoraleca nu le ajunge bugetul. Astia o sa ne destabilizeze iarasi economia, asa cum a facut Tariceanu in 2008. Si iarasi cine o sa incerce sa repare ce strica ei o sa fie scos vinovat.
  • +3 (3 voturi)    
   adaugare (Marţi, 7 februarie 2017, 20:38)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Uite asa se mareste si numarul sustinatorilor dependenti de pixul si punguta PSD
 • +7 (7 voturi)    
  O Mizerie! (Marţi, 7 februarie 2017, 18:50)

  Federer [utilizator]

  Guvernul asta trebuie sa plece! E compus doar din lichele, hoti si prosti.

  Protestul celor mai mari 4 Universitati din Romania este elocvent in acest caz. Cele 4 comisii au fost intocmite pentru prima data (in istoria post-89) prin proceduri transparente si scientometrice (meritocratice). Atacul asupra acestor Comisii este un Atac la Educatie si Cercetare, aproape la fel de grav ca OUG13, intrucat vor "pune labele" pe aceste comisii prin numirea oamenilor de casa si apoi vor: i) schimba standardele minimale de promovare (astfel ca toata clientela de partid sa avanseze); ii) vor umbla la procedurile de evaluare a proiectelor pt a-si lua partea si iii) vor crea programe dedicate pt Andronescu si UPB.
  Trebuie ca Piata sa solicite minim 2 puncte din Proclamatia de la Timisoara:
  1) Condamnatii Penali sa nu aiba dreptul de a ocupa nicio demnitate publica;
  2) Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs.
  • +4 (4 voturi)    
   Greu (Marţi, 7 februarie 2017, 19:24)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Federer

   căpușele pesediste (+aliați) și-au băgat ghearele peste tot și sug incontinuu. dacă nu le strivim acum, nu vom scapa țara de ele. cu pct. 8 ne-au tras-o, acum e rândul nostru. afara cu toti hotii si coruptii din functiile publice. cei care au pus botul la borcanul cu miere sa mearga direct la puscarie cu dragnea & tariceanu in frunte.
 • +6 (6 voturi)    
  Erdodragnizare. (Marţi, 7 februarie 2017, 18:53)

  ouyang [utilizator]

  Treziți-vă!
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt multe de rezolvat aici ! (Marţi, 7 februarie 2017, 19:21)

  Tambrian [utilizator]

  Tot ce este cercetare in Romania este pe pile, relatii si cunostinte. Si asta n-ar fi de conceput intr-o lume a celor cu multa carte.
  Cateva institute traiesc pe bani buni fara a avea o performanta stiintifica reala. In universitati sau creat cuiburi care castiga mereu granturi de cercetare.Este posibil ca doamna ministru Andronescu sa fie campioana castigatorilor de granturi de cercetare in Romania ultimilor 20 de ani. Nu se prea aplica rezultatele cercetarii si asta nu mereu din cauza celor ce s-au angajat ca le vor aplica (IMM-uri,microinteprinder,etc care sunt parte din granturi de cercetare cu declararea ca vor aplica rezultatele..)
  Academiile de profil si partea Academiei mari legata de stiintele exacte trebuie sa fie chemate sa acrediteze,la vedere, tot ce se numeste evaluare de proiecte in aceasta tara. Si domnul ministru stie toate astea. Si trebuie astfel sa sprijine solutia corecta,adica solutia la lumina.
  • +3 (3 voturi)    
   Cuiburile din universitati (Marţi, 7 februarie 2017, 19:57)

   Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Tambrian

   "In universitati sau creat cuiburi care castiga mereu granturi de cercetare."
   Cat se poate de adevarat! Ce se poate face, totusi? Ar interesant de stiut cati bani au incasat "greii" din universitati in ultimii zece ani, si ce descoperiri epocale au facut.
 • +4 (4 voturi)    
  Restauratia din sanatate ... (Marţi, 7 februarie 2017, 19:36)

  za-k [utilizator]

  Liviu Pop rinjeste cu satisfactie: v-am tras-o! :)

  PSD nu poate sa lase nimic facut bine in picioare, trebuie ras si pus slugi!
  • +3 (3 voturi)    
   Erata s/sanatate/educatie ... (Marţi, 7 februarie 2017, 20:00)

   za-k [utilizator] i-a raspuns lui za-k

   da' tot aia e :)
 • +3 (3 voturi)    
  Alta intrebare (Marţi, 7 februarie 2017, 19:53)

  Iorgovan [utilizator]

  De ce Andronescu Ecaterina este inca in libertate? Sau formulat altfel, cine nu si-a facut datoria si de ce?
 • +1 (1 vot)    
  Azi am verificat (Marţi, 7 februarie 2017, 19:58)

  Bazil [utilizator]

  pe ISI Thomson opera stiintifica a lui Serban Constantin Valeca. Sper ca nu am gresit, dar acolo figureaza ca mandru coautor al unei singure lucrari ISI (din 2011) ce are 16 citari. Deci, onorabilul profesor Serban Constantin Valeca are un Hirsch = 1, adica ceva mai jos de genunchiul broastei. Rog pe cei ce au acces la ISI Thomson sa verifice si ei; poate ca nu am ales calea cea mai buna. Daca am gresit, imi cer scuze.
  • 0 (0 voturi)    
   Mana in mana (Marţi, 7 februarie 2017, 21:03)

   Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

   Cu Androneasca. Si asta spune totul.
 • 0 (0 voturi)    
  revenire (Marţi, 7 februarie 2017, 23:43)

  ber [utilizator]

  Iar vor umple comisiile stiintifice cu specialisti in masini agricole.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi