Ordonanța de urgență nr. 13/2017, explicată pentru copii. A fost abrogată duminică, 5 februarie 2017, după zile întregi de proteste, în timpul cărora sute de mii de oameni au ieșit în stradă la cele mai mari demonstrații de după 1989, ​Să înțelegem despre ce a fost vorba și să nu uităm - scrie YOUth Parlamentor.

Animatie graficaFoto: YOUth Parlamentor

Important: Exemplul este o parabolă, cu personaje și situații din mediul apropiat copilului, și nu urmărește definiții strict juridice.

Ordonanta explicata pentru copii - Abuzul în serviciu

Exemplu:

Să zicem că primăria cumpără din banii cetățenilor 201 de tablete sau mai multe pentru a le da spre folosire unei școli. Un funcționar le ține sub cheie și apoi elevilor le dă doar două, restul de 199 sunt folosite de prietenii celui care face astfel*.

Nu se lăcomește la 200, să nu bată la ochi.

Dacă le-ar da prietenilor spre folosire peste 200, ar fi judecat și pedepsit cu închisoarea.

Dacă se oprește la 199, deși toată lumea știe că tabletele nu sunt spre folosul elevilor școlii la care trebuia să ajungă, el NU pățește NIMIC. Nimeni nu are ce să-i facă. Așa zicea noua regulă a guvernului.

El și prietenii lui țopăie de fericire, chiar dacă EL a abuzat de funcția sa contra intereselor altor persoane. Apoi, el poate face același lucru și cu tabletele de la altă școală, legea nu l-ar mai pedepsi penal.

Notă: *Acest exemplu este doar o parabolă. Plafonul de 200.000 lei a fost ilustrat prin 200.