Guvernul PSD a starnit "Romania viitorului", atacand-o in valorile ei fundamentale! Intr-adevar, de la incheierea alegerilor PSD-ul a comunicat mereu ca "ei au acum puterea" si, prin modul in care au luat decizii, au invalidat valorile emancipative ale indivizilor autonomi (ex. consultare/transparenta), promovand ideea de colectivism ("doar noi si ai nostri!"). De aici reactia vehementa a "Romaniei viitorului", a declarat psihologul Daniel David, rugat de HotNews.ro sa explice cum a ajuns ca o mare parte din populatie sa se revolte in mod activ, in conditiile in care a avut un comportament indiferent la alegerile de acum doua luni. Daniel David este coordonatorul unei cercetari"Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor".

Daniel DavidFoto: danieldavidubb.wordpress.com
  • Vezi intr-un interviu realizat de HotNews.ro, via e-mail, cum explica Daniel David amploarea evenimentelor din ultima perioada

Reporter HotNews.ro: Unul dintre mesajele protestatarilor a fost: "Ati reușit, ne-ati unit. Acum stam cu ochii pe voi!". Cum poate fi explicata aceasta explozie civica la doar doua luni de la alegeri?

Daniel David: In Romania, exista in prezent o falie psihoculturala majora. Inainte de a analiza aceasta falie, trebuie spus clar ca un profil psihocultural nu este buna sau rau in sine, ci devine mai functional sau mai putin functional in functie de modelul psihocultural ideal proiectat de o tara, o cultura.

Spatiul vestic este construit pe doua valori fundamentale. Prima este cea a descentralizarii puterii, astfel incat puterea sociala este distribuita, zonele de putere controlandu-se reciproc, nimeni neputand monopoliza puterea sociala, in nicio sfera sociala, nu doar cu referire la politica. A doua valoare este cea a autonomiei indivizilor. Individul autonom construieste grupuri pe baza de valori comune, nu pe baza de cunostinte, relatii sau rudenii, si exprima valori de emanipare, de exeplu: libertate/asteapta sa fie consultat/vocea sa-i fie ascultata de putere/transparenta a puterii etc.

Desi a aderat la UE, Romania are in prezent un profil psihocultural nu doar diferit, ci in opozitie cu cel vestic, prin prisma acestor doua valori. Astfel, noi incercam mereu sa concentram puterea sociala, avand inca admiratie pentru oameni "puternici". Pe o scala de la 0 la 100, psihologul olandez Hofstede arata ca in timp ce tarile vestice au un scor de sub 50 in concentrarea puterii, Romania are unul din cele mai mari scoruri din Europa (90). Apoi, promovam individul colectivist, care creaza grupuri nu pe baza de valori comune, ci pe baza de cunostinte/relatii/rudenii, grupurile astfel create vazandu-i pe ceilalti din afara grupului ca un pericol. Acesta discrepanta face ca integrarea noastra in UE sa sufere in mod semnificativ.

"Romania prezentului"- concentrarea puterii/individul colectivist - este reprezentata mai ales de generatia seniorilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si un procent mic din generatia tanara, este mai putin activa social, dar mai disciplinata la vot. Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca pericol! "Romania viitorului"- descentralizarea puterii/individual autonom- este reprezentata de majoritatea tinerilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si o parte din seniori (vezi exemplu ilustrativ din aceste zile al filosofului Mihai Sora). Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca oportunitate! Cele doua grupuri sunt echilibrate ca numar, dar inca domina usor procentul celor care formeaza "Romania prezentului". Dincolo de aderare, integrarea noastra eficienta in UE depinde de intelegerea acestor lucruri si de constructia in comun a "Romaniei viitorului". Asadar, un factor politic responsabil trebuie sa integreze cele doua "Romanii", fiecare avand rolul sau important in istoria acestei tari, nu sa le antagonizeze pentru beneficiul propriu.

Guvernul PSD a starnit "Romania viitorului", atacand-o in valorile ei fundamentale! Intr-adevar, de la incheierea alegerilor PSD-ul a comunicat mereu ca "ei au acum puterea" (au concentrat puterea) si, prin modul in care au luat decizii, au invalidat valorile emancipative ale indivizilor autonomi (ex. consultare/transparenta), promovand ideea de colectivism ("doar noi si ai nostri!"). De aici reactia vehementa a "Romaniei viitorului", asa cum am spus, mai vizibila si activa social.

Reporter HotNews.ro: Cum poate fi explicata apatia unei mari parti din electorat, la alegerile din decembrie, in conditiile in care era cunoscuta de multa vreme pozitia ostila fata de lupta anticoruptie a multora dintre cei care au candidat si castigat? Putem spune ca in timpul campaniei, multi dintre cei care nu au iesit la vot nu constientizau cat de grava ar putea fi, la nivelul societatii, blocarea luptei anticoruptie?

Daniel David: Cei care reprezinta "Romania viitorului" au crezut ca paradigma este deja schimbata si lupta este deja castigata. Au subestimat insa forta, numarul si determinarea politicienilor capabili sa antagonizeze cele doua "Romanii", in beneficiul propriu. Altfel spus, in sine, "Romania prezentului" nu este o problema, ea putand evolua in mod natural in "Romania viitorului". Problema este insa reprezentata de politicienii care antagonizeaza "Romaniile", in beneficiul propriu.

Reporter HotNews.ro: Odata cu aceste actiuni civice masive, societatea incepe sa constientizeze cat de periculoasă este lipsa actiunii? Cat ar putea dura aceasta constientizare? Putem vorbi despre o reala schimbare, despre un fenomen, despre o trezire pe termen lung a constiintei civice în societatea romaneasca?

Daniel David: Politicienii care se opun "Romaniei viitorului" sunt deja, fara sa stie, invinsi de istorie. Opozitia lor poate amana inevitabilul, dar nu poate bloca drumul Romaniei spre modernizare. Un guvern responsabil ar trebui sa uneasca cele doua "Romanii", acum in preajma Centenarului Unirii! "Romania prezentului" nu ar mai trebui speriata de politicieni cu incertitudinea viitorului, ci ar trebui incurajata sa devina partea a modernizarii Romaniei, viitorul trebuind prezentat nu ca un pericol, ci ca o oportunitate. Speram ca un premier tanar ca Grindeanu sa faca asta, astfel incat "Romania normala" sa se instaleze intr-un ciclu electoral, nu sa trebuiasca sa asteptam inca o generatie, pana cand cei care azi au 20 de ani vor ajunge la 40 de ani sa determine in mod natural profilul psihocultural modern al Romaniei. Din pacate, pentru PSD se pare ca "Romania normala", nu este "Romania viitorului"!

Reporter HotNews.ro: In aceste momente exista schimbari fata de ce ati constatat cand ati facut studiile pentru "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor"?

Daniel David: Nu, ceea ce spun acum si ceea ce se intampla acum poate fi prezis din analiza monografiei privind psihologia romanilor. Din monografie rezulta clar ca intr-o societate cu incredere scazuta/cinica si cu controlul comportamentului social prin pedepse, nu recompense, nu asa se pregatesc si implementeaza gratierea/amnistia.

Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman".