- Vezi intr-un interviu realizat de HotNews.ro, via e-mail, cum explica Daniel David amploarea evenimentelor din ultima perioada
Daniel David: In Romania, exista in prezent o falie psihoculturala majora. Inainte de a analiza aceasta falie, trebuie spus clar ca un profil psihocultural nu este buna sau rau in sine, ci devine mai functional sau mai putin functional in functie de modelul psihocultural ideal proiectat de o tara, o cultura.
Spatiul vestic este construit pe doua valori fundamentale. Prima este cea a descentralizarii puterii, astfel incat puterea sociala este distribuita, zonele de putere controlandu-se reciproc, nimeni neputand monopoliza puterea sociala, in nicio sfera sociala, nu doar cu referire la politica. A doua valoare este cea a autonomiei indivizilor. Individul autonom construieste grupuri pe baza de valori comune, nu pe baza de cunostinte, relatii sau rudenii, si exprima valori de emanipare, de exeplu: libertate/asteapta sa fie consultat/vocea sa-i fie ascultata de putere/transparenta a puterii etc.
Desi a aderat la UE, Romania are in prezent un profil psihocultural nu doar diferit, ci in opozitie cu cel vestic, prin prisma acestor doua valori. Astfel, noi incercam mereu sa concentram puterea sociala, avand inca admiratie pentru oameni "puternici". Pe o scala de la 0 la 100, psihologul olandez Hofstede arata ca in timp ce tarile vestice au un scor de sub 50 in concentrarea puterii, Romania are unul din cele mai mari scoruri din Europa (90). Apoi, promovam individul colectivist, care creaza grupuri nu pe baza de valori comune, ci pe baza de cunostinte/relatii/rudenii, grupurile astfel create vazandu-i pe ceilalti din afara grupului ca un pericol. Acesta discrepanta face ca integrarea noastra in UE sa sufere in mod semnificativ.
"Romania prezentului"- concentrarea puterii/individul colectivist - este reprezentata mai ales de generatia seniorilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si un procent mic din generatia tanara, este mai putin activa social, dar mai disciplinata la vot. Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca pericol! "Romania viitorului"- descentralizarea puterii/individual autonom- este reprezentata de majoritatea tinerilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si o parte din seniori (vezi exemplu ilustrativ din aceste zile al filosofului Mihai Sora). Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca oportunitate! Cele doua grupuri sunt echilibrate ca numar, dar inca domina usor procentul celor care formeaza "Romania prezentului". Dincolo de aderare, integrarea noastra eficienta in UE depinde de intelegerea acestor lucruri si de constructia in comun a "Romaniei viitorului". Asadar, un factor politic responsabil trebuie sa integreze cele doua "Romanii", fiecare avand rolul sau important in istoria acestei tari, nu sa le antagonizeze pentru beneficiul propriu.
Guvernul PSD a starnit "Romania viitorului", atacand-o in valorile ei fundamentale! Intr-adevar, de la incheierea alegerilor PSD-ul a comunicat mereu ca "ei au acum puterea" (au concentrat puterea) si, prin modul in care au luat decizii, au invalidat valorile emancipative ale indivizilor autonomi (ex. consultare/transparenta), promovand ideea de colectivism ("doar noi si ai nostri!"). De aici reactia vehementa a "Romaniei viitorului", asa cum am spus, mai vizibila si activa social.
Reporter HotNews.ro: Cum poate fi explicata apatia unei mari parti din electorat, la alegerile din decembrie, in conditiile in care era cunoscuta de multa vreme pozitia ostila fata de lupta anticoruptie a multora dintre cei care au candidat si castigat? Putem spune ca in timpul campaniei, multi dintre cei care nu au iesit la vot nu constientizau cat de grava ar putea fi, la nivelul societatii, blocarea luptei anticoruptie?
Daniel David: Cei care reprezinta "Romania viitorului" au crezut ca paradigma este deja schimbata si lupta este deja castigata. Au subestimat insa forta, numarul si determinarea politicienilor capabili sa antagonizeze cele doua "Romanii", in beneficiul propriu. Altfel spus, in sine, "Romania prezentului" nu este o problema, ea putand evolua in mod natural in "Romania viitorului". Problema este insa reprezentata de politicienii care antagonizeaza "Romaniile", in beneficiul propriu.
Reporter HotNews.ro: Odata cu aceste actiuni civice masive, societatea incepe sa constientizeze cat de periculoasă este lipsa actiunii? Cat ar putea dura aceasta constientizare? Putem vorbi despre o reala schimbare, despre un fenomen, despre o trezire pe termen lung a constiintei civice în societatea romaneasca?
Daniel David: Politicienii care se opun "Romaniei viitorului" sunt deja, fara sa stie, invinsi de istorie. Opozitia lor poate amana inevitabilul, dar nu poate bloca drumul Romaniei spre modernizare. Un guvern responsabil ar trebui sa uneasca cele doua "Romanii", acum in preajma Centenarului Unirii! "Romania prezentului" nu ar mai trebui speriata de politicieni cu incertitudinea viitorului, ci ar trebui incurajata sa devina partea a modernizarii Romaniei, viitorul trebuind prezentat nu ca un pericol, ci ca o oportunitate. Speram ca un premier tanar ca Grindeanu sa faca asta, astfel incat "Romania normala" sa se instaleze intr-un ciclu electoral, nu sa trebuiasca sa asteptam inca o generatie, pana cand cei care azi au 20 de ani vor ajunge la 40 de ani sa determine in mod natural profilul psihocultural modern al Romaniei. Din pacate, pentru PSD se pare ca "Romania normala", nu este "Romania viitorului"!
Reporter HotNews.ro: In aceste momente exista schimbari fata de ce ati constatat cand ati facut studiile pentru "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor"?
Daniel David: Nu, ceea ce spun acum si ceea ce se intampla acum poate fi prezis din analiza monografiei privind psihologia romanilor. Din monografie rezulta clar ca intr-o societate cu incredere scazuta/cinica si cu controlul comportamentului social prin pedepse, nu recompense, nu asa se pregatesc si implementeaza gratierea/amnistia.
Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman".
Meritocrația salvează România!
Ne-am săturat de aceiași politicieni expirați ce dorm în loc să-și facă treaba!
https://www.youtube.com/watch?v=UoGhNrre1i4
Doar daca poporul roman se schimba din temelie si nu mai accepta MINCIUNA si HOTIA, avem sanse ca si PSD-ul sa dispara. Cu legi facute si aplicate corect si banii ajung lnu mai ajung la hoti!
Colectiviștii au rămas în țară, de asta sunt majoritari și în prezent. România ar fi progresat mai repede dacă autonomii nu ar fi plecat într-un număr atât de mare.
”România viitorului” este ea deja pe cale de realizare, dar oameni ca Dragnea și ca Ponta ar mai putea conta încă vreo 10-12 ani în politica românească. ”Mai e mult până departe” spunea bunică-mea, crescută și educată înainte de comunism.
”Cauze economice” înseamnă să ai o firmă în Spania, Olanda sau Anglia, unde nu vin funcționarii publici după șpagă, ca în România.
Nu toți românii plecați sunt menajere și muncitorii în construcții, nu te îmbăta cu apă rece. O să vină vremea când ai să vezi că nu te mai ajută la nimic să fii funcționar public :)
Citeste mai mult: adevarul.ro/sanatate/medicina/somnul-birou---litera-lege-chinezi-motiv-disputa-europeni-1_50acd12e7c42d5a6638a48dc/index.html
La noi face parte din arsenalul de lupta politica telvizata
Haideti sa nu ne amagim si sa ramanem atenti si conectati. Vor incerca din nou si din nou fiindca singura lor alternativa este puscaria.
Acum știm ca se poate și ca avem la nevoie un antidot pentru aroganta politicienilor și funcționarilor.
Politicienii știu acum ca vor fi sancționați dacă nu-și fac treaba cum trebuie.
Cea mai buna sancțiune ar fi sa li se taie finanțarea prin greva fiscala. Nimeni nu dă un ban fără sa ceară socoteala, dacă nu primește ce așteaptă pentru banul respectiv. Dimpotrivă, poate cere chiar despăgubiri. Ca la malpraxis. Fără sancțiuni nu va fi întărit simțul răspunderii.
La inceputul anilor 1990 se vorbea de "sfarsitul istoriei" si despre victoria ireversibila a "democratiei liberale" (Fukuyama)... in 2017 nu prea mai sunt multi care sa creada in asa ceva.
psihologia unui popor...si mai ales care este foarte "batran" istoriceste...si trecut prin greu si f greu...e ceva atat de complicat....asa de complex de surprins!
Este opinia mea!
Tare ma tem ca asta a fost toata tevatura.
AStfel se explica mobilizarea ca la carte a sute de mii de oameni(salariati, membri de familie, cunostinte, etc - probabil ca s-ar fi produs multe concedieri sau firmele ar fi parasit Romania - in nici un caz patronii nu ar fi renuntat la profit)
Puteti sa ziceti orice, eu asta inclin sa cred.
Prea e mare inversunarea. E clar ca e vorba de MUULTI BANI.
Apoi chestia cu salariul minim, aceleasi efecte...
La un moment dat m-am gandit ca e prea de tot.
Nici mie nu-mi prea vine sa cred. Chiar asa?
Cu director de banca printre protestatari.(Respectivul nu obisnuieste sa mearga pe jos, darmite sa stea in mijlocul strazii)
Ceea ce e clar,NU E VORBA DE CORUPTIE. Dumnealor, cei de laconducerea multi... sa tina gura mica!
Ma scuzati daca gresesc.
Astept replici.
http://www.wall-street.ro/articol/Auto/167599/video-in-garajul-presedintelui-raiffeissen-bank-cum-arata-pasiunea-lui-steven-van-groningen.html
Ce mai vrei?
este o gandire care nu tine cont de sursele de finantare pentru bugetul de stat.
la o companie rentabila, cu 10% profit (procent mare la noi), o companie plateste 16% taxe. fix pix. in functie de sectorul de activitate, ar fi cam a 20-a sau 30-a parte din cuantumul de contributii pe care il genereaza activitatea companiei (statul ia 1/3 din PIB de la companii + populatie adunat). si tva-ul reprezinta cea mai mare parte din aceasta contributie, urmat de taxe pe munca, taxe pe infrastructura sau echipamente, taxe locale samd. astea din urma s-au marit deja (dar afecteaza un numar mic de companii, persoane) sau vor ramane asa, cel putin din ce-au zis pana acum. iar o marire de taxa pe profit va fi o schimbare infima si va afecta doar o mica parte din companii. problema este la cei la limita pe care marirea aceasta ii trece dincolo de linia de plutire.
statul daca vrea bani mai multi se bazeaza pe cresterea cifrei de afaceri pentru ca este predictibila spre deosebire de profit. dar deh, sunt chestiuni care merg mana in mana. nu poti sa cresti daca nu faci profit. ori ce face statul acum este sa-si dea singur cu sapa peste picioare. face o proiectie care depinde de crestere economica si loveste in increderea populatiei si rata de profitabilitate a companiilor care ar fi asigurat cresterea respectiva. dar companiile in sine nu vor avea direct de suferit pe termen scurt, ci doar daca este continuata perioada de instabilitate. invers decat sunt acuzate.
N-am inteles unde e replica la observatia mea
"Pe scurt trebuia ca profitul facut de munca salariatilor acestora din Romania sa fie impozitat in Romania." Scuze, poate nu am citit replica cu atentie!
Trec cu vederea etichetarile de la inceput.
Restul replicilor, zero barat!
1 la mana, se face deja asta indirect si este o tema de manipulare falsa. De acum cativa ani, Uniunea Europeana s-a asigurat ca TVA se plateste in tara de origine a achizitiei. Cum nu mai poate fi mutat TVA-ul in alta parte la fel de usor, fiscul poate vedea mai usor intrarile si poate estima mai usor care ar trebui sa fie profitul unei companii. Prin acea masura impusa de UE se asigura indirect ca profitul este taxat acolo unde a fost realizat. Ca idee, aceasta masura a afectat Romania pentru ca are taxa pe profit mai mica decat alte tari occidentale si profitul era mutat catre Romania unde era taxat mai lejer. Invers de cum se crede.
2 la mana, restul impozitelor sunt mult mai importante decat profitul si indiferent cat profit raporteaza rata de colectare trebuie sa fie in jurul unui anumit prag. vazut din avion, companiile straine produc 100mii de euro cu fiecare angajat pe an (din care statului ii revin 30% in taxe) in timp ce companiile romanesti produc cam 60mii de euro cu fiecare angajat (deci cu 10mii euro mai putine taxe per angajat, indiferent de profitul pe care il raporteaza). companiile straine isi fac deja treaba, iar chestiunea cu profitul este o intoxicare, daca companiile (romanesti, straine) au profit de 1% si statul schimba legile si ii mareste taxele cu echivalentul a 2% din cifra de afaceri, l-a facut sa aibe pierderi, dar contributia la stat creste. cu ce drept sa fie tot ei acuzati de miscarile neinspirate ale guvernului? lucrurile astea trebuiesc vazute in context.
THE FUTURE OF ROMANIA
pentru PSD:
TE FUTURA, OF, ROMANIE
ne intereseaza mai mult o cale catre victorie de aceasta data mai mult decat a ramane de partea buna si corecta a istoriei. pentru ca este in continuare o lupta pentru demnitate si pentru viitorul nostru al tuturor, inclusiv a celor care ne hulesc.
Trebuie numai ca institutiile statului sa asigure conditii prielnice pentru un mediu economic cinstit, cu legi financiare simplificate, neimpovaratoare. Daca nu se realizeaza acest mediu social civilizat, cinstit si cu respect fata de om, este foarte probabil ca romanii sa-si paraseasca tara in proportie din ce in ce mai mare.
Increderea in oameni, comportamentele prosociale : solidaritatea, autonomia, altruismul, empatia, optimismul trebuie promovate de institutiile mari ale statului Scoala, Sanatate, Justitie, Administratie publica intr-o Romanie CURATA cu o clasa politica CURATA. Romanii din tara si cei 4 milioane de romani din diaspora au dovedit constiinciozitatea lucrului bine facut si au nevoie de o Romanie CURATA.
Este clar ca lumina soarelui si limpede ca apa de izvor: valorile morale, virtutile omului se pot dezvolta numai intr-o societate asanata, curatita prin aplicarea legilor in mod egal pentru toti. Iar reforma clasei politice corupte ESTE CERUTA DE NOI ACUM si se face prin Justitie si prin masuri constitutionale si politice. Multumiri din inima domnului profesor Daniel David !
Cred ca tocmai am asistat la nasterea constiintei post-moderne a Romaniei.
http://vievolve.com/values-systems-4/
Dragnea &co sunt la acest nivel de complexitate a mintii:
Blue- (Absolutist)
5. A community oriented level with strong “moving away from” motivation.Strong sense of right vs. wrong, good vs. bad and the need for order in society. In cultural terms, judicial systems develop at this level. Fundamentalist religious beliefs are seen here too. Core values include justice, security and morality. Also a desire to control impulsivity and “evil” deeds. Can be seen in movements such as “right to life” and “moral majority”.
Cei 600.000&co. sunt la un stadiu mai matur de evolutie interioara
6.Green (Personalistic)
Focus on involvement and gaining consensus/agreement. Seeks peace with inner self and to gain contact with the inner self of others. Core values around fairness and equality with the desire to free the human spirit from exploitation. Has generated the women’s movement and the civil rights movement in the last century. Wishes to eliminate poverty, racism, chauvinism and other forms of divisiveness.
sau in romana
http://www.armonie.ro/ghid-pentru-constientizare-si-transformarea-interioara
Vrajeli fara noima de tip "zen" parca scoase din programul PCR.
Cand de fapt tara e in coma, cu 80% din economie data fraudulos multinationalelor vest, si 42% din forta de munca plecata sa spele veceuri in Occident (emigratie demna de Uganda). Si cu 80% din cei ramasi cu venit sub 1000 lei, la preturi de Ue.
Individul asta - ca si multi altii - din media, din guvern, parlament - nu cunosc limba romana- nu fac acorduri corecte- au un limbaj bizar, ciudat.
Astia trebuie eliminati din viata publica- sau la recalificare.