George Maior a declarat, intr-un interviu pentru Digi 24, ca ii pare rau ca Florian Coldea a decis sa se retraga din functia prim-adjunct al directorului SRI. Maior, fost director al SRI, a precizat ca Florian Coldea a "contribuit enorm de mult la reformarea" SRI. In contextul scandalului declansat de Sebastian Ghita, saptamana trecuta, presedintele comisiei de control al SRI din Parlament a afirmat, citand o ancheta interna a serviciului, ca Maior a fost impreuna cu Sebastian Ghita si Florian Coldea in vacanta din Toscana (Italia).

George MaiorFoto: Captura Digi 24

Reporter: Numele dumneavoastra a fost legat de un scandal recent, in care este implicat fostul dumneavoastra adjunct din momentul in care conduceati serviciile secrete si Sebastian Ghita. Ce puteti sa ne raspundeti?

George Maior, ambasadorul Romaniei la Washington: Ce sa va raspund? In primul rand eu am cooperat foarte bine la acea ancheta care s-a desfasurat in cadrul serviciului, deci eu am fost cel voluntar care am adaugat explicatii suplimentare daca a fost nevoie. Lucrurile au fost clare din punct de vedere al acelei cercetari. In 10 ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile si vad acest lucru si aici, vad peste tot acest fapt. Eu nu cred ca putem revizui ceva ce pur si simplu a contribuit fundamental la racordarea Romaniei in circuitul euro-atlantic si de informatii si de cunoastere. Deci nu am sa-mi reprosez nimic si imi pare rau ca domnul Coldea, care a contribuit enorm de mult la reformarea acestui serviciu, s-a decis sa se retraga. Este tot ce pot sa spun.

Saptamana trecuta, presedintele comisiei de control SRI din Parlament, Adrian Tutuianu, a declarat ca George Maior a fost impreuna cu Sebastian Ghita si Florian Coldea in vacanta din Toscana (Italia). Tutuianu a citat in acest sens ancheta interna a SRI declansata dupa ce Ghita a aratat fotografii cu el si Coldea in diferite vacante. Tutuianu a mai spus ca in Toscana a fost si Vasile Dancu.

Sebastian Ghita a prezentat la Romania TV fotografii in care erau acoperite fetele celorlalte persoane fotografiate in afara de Florian Coldea si el insusi.

Tutuianu a mai spus ca si George Maior "a dat anumite explicatii comisiei de control intern din SRI".

Tutuianu a mai spus ca nu exista informatii despre prezenta lui George Maior si in excursia din insulele Seychelles.

Reamintim ca George Maior era directorul SRI la momentul vacantelor invocate de Sebastian Ghita. Acum, el este ambasadorul Romaniei in SUA.

La inceputul saptamanii trecute, SRI a anuntat printr-un comunicat ca Florian Coldea a fost repus pe functia de prim-adjunct al serviciului dupa terminarea anchetei, dar acesta si-a dat demisia din functie pe motive de "demnitatea si onoarea militara si de riscul afectarii grave a activitatii institutiei". In acelasi comunicat se mai arata ca Florian Coldea nu a incalcat legea si normele interne, potrivit rezultatelor comisiei interne de investigare dupa aparitia acuzelor lui Sebastian Ghita